Kom jij ons team in IJsselstein versterken? Wij zoeken gedreven online marketeers en content marketeers. Bekijk onze vacatures

Startkabels

Is uw accu leeg tijdens het koude weer of na het lang niet gebruiken van uw auto? Dan is het handig om startkabels achter de hand te hebben. Zo kunt u gemakkelijk met de startkabels uw auto weer starten. Het verschilt echter welke soort startkabels het beste bij u passen. Startkabels kunnen namelijk verschillen in onder andere lengte, dikte en kwaliteit.

GYS startkabels zijn goede startkabels van professionele kwaliteit. De zware startkabels hebben grote massieve klemmen en een dikke koperen kern. Met de startkabels kunt u met uw eigen voertuig eenvoudig starthulp bieden aan een ander voertuig. Professionele startkabels van GYS zijn verkrijgbaar met verschillende kerndiktes. Over het algemeen geldt hoe dikker de startkabels, hoe beter en veiliger. Dit is zeker belangrijk bij dieselmotoren. Te dunne startkabels zullen soms niet werken of zelfs oververhit raken met gevaarlijke gevolgen. Ons advies is om ten minste voor 25mm2 startkabels te gaan tenzij u enkel relatief kleine accu's wilt starten. In dat geval is 16mm2 voldoende. Voornamelijk diesel motoren vragen veel vermogen en vereisen dus dikke startkabels.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Startkabels

Wilt u startkabels kopen? Dan is het handig om eerst te kijken welke u exact nodig heeft. Startkabels bestaan uit twee kabels met startkabelklemmen. Namelijk een rode en zwarte kabel met beide een klem aan de uiteinden. Deze startkabelklemmen kunt u indrukken om vervolgens op de juiste plekken te plaatsen. De accu in uw auto heeft altijd een negatieve (-) pool en een positieve (+) pool. Hier plaatst u uiteindelijk dan ook de kabels van de startkabel op.

Het gebruik van een startkabel auto is simpel. Om te beginnen zet u de motor en stroomverbruikers van beide auto’s uit. Hierna pakt u de startkabelklemmen en zet u de klem van de rode kabel aan de + pool van de lege accu. Vervolgens verbindt u de andere rode kabel aan de + pool van de goede accu. Hierna kunt u de ene zwarte startkabels aan de – pool van de volle accu verbinden en de andere zwarte klem op de massa van het voertuig waarvan de accu leeg is. Dit is bijvoorbeeld een metalen deel van de motor of carrosserie deel. Laat de motor van de hulpauto draaien voor minimaal vijf minuten, zet de auto in zijn vrij en laat het toerental oplopen. Start na 5 minuten de motor van de auto met pech en laat de motor circa vijf tot tien minuten draaien om zo de accu op te laden. Om een piekspanning te voorkomen laat u de motor van de hulpauto draaien en zet u ook de verlichting van deze auto aan.

Voor het verwijderen van de accu startkabels is het handig om de blower en verwarming van beide auto’s aan te zetten, om zo beschadiging van de elektronica te voorkomen. Het loshalen van de startkabels is in de omgekeerde volgorde als het monteren. U haalt dus eerst de zwarte kabel uit de pechauto en dan de hulpauto. Hetzelfde moet met de rode kabel van de startkabel. Rijdt vervolgens een groot rondje om de accu weer goed bij te laden. Op deze manier gebruikt u op de juiste manier een startkabel.

Let er wel goed op dat u de stappen goed opvolgt van het gebruik van accu startkabels. Bij het niet juiste gebruik van een startkabel kunnen er vonken, brandgevaar en zelfs eventuele mogelijkheden tot ontploffing van uw accu ontstaan. Er kan ook kortsluiting en beschadiging ontstaan in uw elektronica. Maar zolang u de stappen goed opvolgt zal er niets mis gaan.

Ook is het belangrijk dat u de juiste startkabel auto aanschaft. Er zit namelijk verschil tussen startkabels diesel en een startkabels benzine. Een startkabel diesel heeft een dikte van 23 millimeter, terwijl een startkabel benzine slechts een dikte heeft van 16 millimeter. Als u toch een startkabel benzine gebruikt bij een diesel auto, dan kan dit leiden tot te hete kabels door de hogere stroomtoevoer. Het gebruik van een startkabel voor diesel op een benzine auto is echter geen probleem. Om nog grotere voertuigen te starten zijn er nog dikkere startkabels. Zo zijn er startkabels 25mm2 en zelfs startkabels 35mm2.