Kom jij ons team in IJsselstein versterken? Wij zoeken gedreven klantenservice- en magazijnmedewerkers. Solliciteer direct

Keuzehulp

Heb je advies nodig bij het kiezen van de beste lithium accu?

Heb je accuvermogen nodig, maar wil je niet met tientallen kilo's aan accu's slepen? Lithium accu's zijn het lichtste in gewicht van alle typen accu's en kunnen tot het diepst ontladen worden en hebben dus het hoogste gebruiksgemak. Op deze pagina hebben we alle onderdelen van lithium accu's beschreven zodat jij de beste keuze kan maken voor jouw accu. 

Top 3 beste prijs-/kwaliteit lithium accu's.

Welke accu de beste keuze is voor jou, is afhankelijk van de accucapaciteit en voltage die je nodig hebt voor jouw toepassing. Voor deze top 3 hebben we onze lithium accu merken met elkaar vergeleken, om jouw keuze zo eenvoudig mogelijk te maken.

  1. Voltium 12V 100Ah LiFe(PO4) lithium accu
  2. AQ-LITH 12V 100Ah LiFe(PO4) lithium accu
  3. Victron 12V 100Ah LiFe(PO4) lithium accu

 

De voor- en nadelen en het gebruik van lithium accu's.

De Nederlandse markt bevat vele verschillende lithium accu’s met verschillende voltages en accucapaciteiten. Ze zijn dan ook niet meer weg te denken uit de Nederlandse watersport, campers en caravans. Het gebruik van lithium accu’s heeft voor- en nadelen. In deze pagina wordt de toepassing van lithium accu's en de voor- en nadelen beschreven.


 

Wat is het verschil tussen Li-ion en LiFe(PO4) lithium accu's?

In het lithium accu’s segment zijn er twee varianten namelijk: Li-ion en LiFe(PO4). Het verschil in deze accu’s zit in de gebruikte chemicaliën. Bij Li-ion kan er onder andere gebruik gemaakt zijn van Lithium Nikkel Mangaan Kobalt Oxide (LiNiMnCoO2). Deze samenstelling kan bij misbruik zoals oververhitting vlam vatten of in het ergste geval zelfs exploderen. Daarentegen maakt LiFe(PO4) gebruik van natuurlijke grondstoffen namelijk lithium-ijzer-fosfaat. Deze samenstelling is stabieler en onbrandbaar. Dit maakt de LiFe(PO4) accu’s milieuvriendelijker en veiliger dan Li-ion accu’s.


 

Lithium accu vervangen en serie of parallel schakelen.

Lithium accu’s gaan het langst mee van alle typen accu’s. Deze accu’s kunnen tot wel 4.000 cyclussen meegaan in tegenstelling tot loodzuuraccu’s die tot een maximum van 2.000 cyclussen meegaan. Als je een lithium accu vervangt, breng de oude dan naar de milieustraat. Lithium accu’s bevatten chemicaliën die afgebroken moeten worden. Plaats de oude accu dus niet bij het grofvuil.

Om een hogere voedingsspanning (V) of accucapaciteit (Ah) te verkrijgen kan je accu’s in serie en/of parallel schakelen. Belangrijk voor het schakelen van accu’s is dat de kabels op de juiste wijze worden verbonden om omgekeerde polarisatie te voorkomen. Daarnaast moet je in de handleiding van jouw accu controleren of de accu geschikt is voor een serie of parallel schakeling.


 

Met welk soort acculader kan ik mijn lithium accu opladen?

Je kan jouw lithium accu opladen met een acculader die geschikt is voor het opladen van Lithium-ion of LiFePo4 accu’s. Hierbij moet je wel goed opletten wat voor soort lithium accu je hebt. Dit staat vaak vermeld op de accu zelf. Is dit niet het geval, dan kan je dit terug zien in de handleiding. Er zijn namelijk acculaders voor Lithium-ion accu’s en acculaders voor LiFePo4 accu’s. De minpool (kathode) is namelijk gemaakt van een ander materiaal. Er zijn ook acculaders die beide soorten lithium accu’s kunnen opladen. Deze zijn echter vaak prijziger in aanschafprijs. Je kan jouw lithium accu dus opladen met twee verschillende soorten acculaders. De acculader die geschikt is voor jouw soort lithium accu (Lithium-ion of LiFePo4) en de acculader die beide soorten lithium kan opladen.


 

Hoeveel cycli kan een lithium accu doorlopen?

Het meten van de levensduur van een lithium accu wordt uitgelegd aan de hand van de cyclussen dat deze accu’s doorlopen. Eén cyclus betekent dat de accu van volledig opgeladen naar de minimale accucapacteit wordt ontladen en vervolgens weer volledig opgeladen is. Lithium accu’s hebben ten opzichte van loodzuuraccu’s veruit de meeste cyclussen die ze kunnen doorlopen voordat deze aan vervanging toe zijn. Van een lithium accu mag je verwachten dat deze bij normaal gebruik moeiteloos 2.000 cyclussen kan doorlopen. Daarbij zijn ook merken als AQ-LITH die zelfs 4.000 cycli kunnen doorlopen voordat deze LiFe(PO4) accu vervangen moet worden.


 

Hoe moet je een lithium accu reviseren of herstellen?

Een beschadigde lithium accu hoeft niet altijd direct vervangen te worden. Diepontlading waarbij de accu onder de minimale capaciteit ontladen is en waarbij het BMS de cellen heeft uitgeschakeld, kan worden hersteld met acculaders die over een herconditionerings- of BMS herstart functie beschikken. Deze acculaders laden de accu geleidelijk op waarbij de cellen boven de minimale grens komen waardoor het BMS de uitgeschakelde cellen weer herstart.


 

Hoe moet je een lithium accu veilig gebruiken en onderhouden?

Bij optimaal gebruik van een lithium accu is het bevorderlijk om deze tot 90% te ontladen voordat deze weer opgeladen wordt. Voor het laden in serie of parallel is het belangrijk dat alle accu’s over dezelfde capaciteit beschikken. Wanneer er één of meerdere accu’s achterlopen qua capaciteit, kan dit leiden tot overspanning bij de accu’s met de hoogste beginlaadstatus.

Als je een lithium accu voor langere tijd wilt opslaan, laadt deze dan op tot minimaal 40% om zelfontlading onder de grens van diepontlading te voorkomen. Berg de accu vocht- en vorstvrij op in een ruimte van ongeveer 15°C. Plaats hierbij ook geen voorwerpen op of rondom de accupolen.

Voorkom tijdens gebruik kortsluiting, te diepe ontlading en te hoge laadspanningen. Deze factoren kunnen (permanente) schade aanbrengen aan de cellen in de accu. Probeer ook nooit zelf een accu te repareren. De chemische stoffen in de accu’s kunnen zeer schadelijk zijn. Daarnaast komt ook de fabrieksgarantie dan te vervallen.