Kom jij ons team in IJsselstein versterken? Wij zoeken gedreven klantenservice- en magazijnmedewerkers. Solliciteer direct

Keuzehulp

Heb je advies nodig bij het kiezen van de beste semi-tractie accu?

Van de juiste accu kan je lang plezier hebben. Hiermee kan je bijvoorbeeld varen met een elektrische buitenboordmotor of je caravan of camper van stroom voorzien. Er zijn echter een hoop verschillende soorten accu s. Zo zijn er verschillende soorten samenstellingen, verschillende capaciteiten en verschillende voltages. Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste accu te kiezen. Op deze pagina helpen wij je met het maken van de keuze voor een accu die het beste bij je past. Hierdoor zal de keuze voor je gemakkelijker gemaakt worden. 

Top 3 beste prijs-/kwaliteit accu's

De aanschaf van een accu kan een lastige keuze zijn. Factoren zoals het soort accu, de levensduur, de plaatsing, het onderhoud en het gewicht van een accu spelen allemaal een rol in de kwaliteit van de accu. We hebben het gehele accu-assortiment met elkaar vergeleken en op basis van de bovenstaande factoren een top 3 gemaakt van de beste accu s.

  1. Dyno 12V 100Ah Gel Accu
  2. Dyno 12V 100Ah AGM Accu
  3. Voltium 12V 100Ah Lithium Accu

 

Hoe kan ik de KWh van mijn accu berekenen?

Het KWh of Kilowattuur bepaald hoelang je jouw accu kunt gebruiken. Hierdoor is het van belang om inzicht te hebben in het aantal KWh waar je accu over beschikt.

  • 1. Bruikbaar Wattuur = accucapaciteit x voltage x maximale ontladingsdiepte
  • 2. Bruikbaar Kilowattuur (KWh) = bruikbaar Wattuur / 1000
  • Accucapaciteit, dit is het aantal Ah dat vermeld staat op een accu.
  • Voltage, dit is het aantal Volt (ofwel V) dat vermeld staat op een accu.
  • Maximale ontladingsdiepte, dit is hoever je jouw accu kunt ontladen. Dit is bij een gel accu 80%. Om deze in de formule in te kunnen vullen delen we het getal door 100. Dit wordt dan dus 0,8. Deze is per soort accu verschillend. Voor lood geldt 0,5 voor AGM geldt 0,7 voor gel geldt 0,8 en voor lithium geldt 1.

 

Wat zijn de verschillen tussen Lood, AGM, Gel en Lithium accu's?

Er zijn tussen lood, AGM accu's, gel accu's en lithium accu's vele verschillen. Zo zijn er verschillen in aanschafprijs, levensduur, samenstelling, plaatsing, onderhoud en het gewicht. Hieronder kan je een overzicht vinden van alle soorten accu s. We nemen hiervoor van elke accu een capaciteit van 100Ah en een laadspanning van 12V om één rechte lijn te trekken. Bij de levensduur houden we rekening met het uitvoeren van onderhoud en ontladen tot maximaal 30%. Dit doen we om de omstandigheden voor alle accu s ongeveer gelijk te maken. Zo kan je alle verschillen tussen de accu s in één overzicht bekijken.

  Lood-accu AGM-accu Gel-accu Lithium-accu
Aanschafprijs 124,- 215,- 259,- 799,-
Levensduur 1.200 laadcycli 1.500 laadcycli 1.800 laadcycli 3.000 laadcycli
Samenstelling Accuzuur tussen loden platen Accuzuur opgenomen in glasvezel matten Accuzuur opgenomen in gelei Lithium-ion of LiFePo4
Ontlading 50% 70% 80% 95%
Plaatsing Rechtop Rechtop en liggend Rechtop en liggend Elke positie
Onderhoud Ja, af en toe volledig opladen en bijvullen met accuzuur (op basis van gebruik) Geen onderhoud nodig Geen onderhoud nodig Geen onderhoud nodig
Gewicht 23Kg 29Kg 30Kg 14Kg

 


 

Hoe werkt een lithium accu?

Een lithium accu is een nieuwere soort accu en werkt hierdoor net iets anders dan een lood, AGM of gel accu. Een lithium accu kan je namelijk, in tegenstelling tot de andere accu s, volledig ontladen. Een lithium accu heeft geen onderhoud nodig en kan geplaatst worden op elke manier mogelijk. Deze kan je liggend, staand of zelfs op zijn kop plaatsen. De accu is opgebouwd uit de stof lithium. De lood, AGM en gel accu s zijn daarentegen opgebouwd uit accuzuur. Je hebt een ander soort acculader nodig voor een lithium accu. Verder werkt een lithium accu hetzelfde als een lood, AGM of gel accu. Opladen, gebruiken tot deze de maximale ontladingsdiepte bereikt heeft en vervolgens weer opladen. Verder zijn er nog twee verschillende soorten Lithium-accu s. De Lithium-ion-accu en de LiFePo4-accu. Het verschil tussen deze twee soorten accu s, is dat de minpool (kathode) bij beide van een ander soort materiaal is gemaakt. De minpool is bij de Lithium-ion accu gemaakt van Lithium kobalt oxide en bij de LiFePo4-accu is deze gemaakt van lithium-ijzer-fosfaat. De LiFePo4-accu kan hierdoor sneller laden, is stabieler en milieuvriendelijker. Voor beide soorten is een andere acculader nodig. Let hier dus goed op bij het aanschaffen van een acculader.


 

Met welke soort acculader kan ik mijn lithium accu opladen?

Je kan jouw lithium accu opladen met een acculader die geschikt is voor het opladen van Lithium-ion of LiFePo4 accu s. Hierbij moet je wel goed opletten wat voor soort lithium accu je hebt. Dit staat vaak vermeld op de accu zelf. Is dit niet het geval, dan kan je dit terug zien in de handleiding. Er zijn namelijk acculaders voor Lithium-ion accu s en acculaders voor LiFePo4 accu s. De minpool (kathode) is namelijk gemaakt van een ander materiaal. Er zijn ook acculaders die beide soorten lithium accu s kunnen opladen. Deze zijn echter vaak prijziger in aanschafprijs. Je kan jouw lithium accu dus opladen met twee verschillende soorten acculaders. De acculader die geschikt is voor jouw soort lithium accu (Lithium-ion of LiFePo4) en de acculader die beide soorten lithium kan opladen.