95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken

Antennes

Antennes

Een marifoon antenne is een onmisbaar onderdeel van jouw marifoon installatie. Deze antenne zorgt er namelijk voor dat signalen goed wordt verzonden en ontvangen. Elke inbouwmarifoon heeft een marifoon antenne nodig. Afhankelijk van welk type boot je hebt, kun je de geschikte marifoon antenne kiezen. Gaat jouw voorkeur uit naar een glasfiber antenne voor op de zeilboot, of heb je liever de stevige RVS variant op jouw motorboot? Ook kun je kiezen voor een noodantenne, onontbeerlijk bij calamiteiten.

per pagina
4 producten
per pagina
4 producten
Antennes

Welke marifoon antenne kopen?

Je kunt voor een marifoon antenne kiezen die compleet geleverd wordt inclusief antennevoet, kabel en connector. Stel je het pakket liever zelf samen? Kies dan voor het Glomeasy systeem. Je kunt alle onderdelen los kopen zodat het systeem perfect aansluit bij jouw boot. Glomeasy werkt met FME-kabels die minder breed zijn en goed geleiden.

Elke marifoon antenne zal met jouw marifoon functioneren. Echter dien je voor het beste resultaat toch rekening te houden met de lengte en de versterkingsfactor (Db) van de antenne.

Lengte

De meeste marifoonantennes zijn 90 centimeter lang. Dit heeft te maken met de zogenaamde verkortingsfactor. Dit is een deling van de golflengte waarop zo'n antenne uitzendt. Als vuistregel geldt: een marifoon antenne van 90 cm tot 120 cm heeft een groter zend- en ontvangstbereik dan een antenne van 21 cm. Wanneer je op zee gaat varen, heb je een marifoon antenne nodig met een lengte van minimaal 90 cm.

Versterkingsfactor

Een andere factor die het bereik van de antenne bepaald, is de eigen versterkingsfactor van de antenne. Hiervoor geldt: hoe hoger de versterkingsactor, hoe groter het zendbereik.

Marifoon antenne installeren

Ga op zoek naar een geschikte plek om de marifoon antenne te installeren. Plaats de antenne zo hoog mogelijk en zo vrij mogelijk van obstakels. Hoe hoger de antenne is geplaatst, hoe beter het bereik. Vervolgens verbind je de antenne met een kabel aan de inbouw marifoon. Daarna is het tijd om de antenne te testen en af te stemmen.