Marifoons

In deze categorie vindt u alle marifoons en accessoires. Al onze marifoons zijn voorzien van ATIS. U heeft keuze uit handmarifoon en inbouwmarifoon. Handmarifoons zijn toegestaan voor pleziervaartuigen tot een lengte van 20m. Het voordeel van een handmarifoon is dat u hem altijd bij de hand heeft en dat ze voordeliger zijn dan inbouwmarifoons. Inbouwmarifoons worden gebruikt op zee en binnenwateren. Inbouwmarifoons zijn luxer dan handmarifoons. Zo hebben ze een groter zendvermogen, betere audio en meer functies.

Alle marifoons kunt u gebruiken met het basiscertificaat voor marifonie. Let er wel op dat als u de DSC-functie wilt gebruiken, u het Marcom-B certificaat nodig heeft. Wilt u een marifoon met DSC aanschaffen, maar heeft u geen Marcom-B? Geen probleem: U kunt de DSC-functie gewoon uitschakelen.

Pagina
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 37

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 37

Van hoog naar laag sorteren

Marifoon kopen? Online & Winkel

Welke marifoon heb ik nodig? Bekijk onze keuzehulp video

Marifoon verplichtingen

Een marifoon is een veiligheidsmiddel aan boord van een boot. Het woord marifoon is afgeleid van de woorden maritiem en communicatie. Met een marifoon kunt u gemakkelijk contact leggen met anderen, zoals: schepen, sluismeesters, havenmeesters en verkeersposten. Een marifoon vergroot uw veiligheid, met name op drukke vaarwegen en zijn verplicht voor alle schepen, behalve pleziervaartuigen die kleiner zijn dan 20 meter. Ook bij een radar aan boord is een marifoon nog steeds verplicht.  

Marifoon certificaten en registratie

Na aanschaf van een marifoon kunt u deze nog niet gelijk gebruiken. Het is verplicht om in bezit te zijn van het Basiscertificaat Marifonie als u gebruik maakt van een marifoon. Als u beschikt over dit certificaat kunt u zowel een handmarifoon als inbouwmarifoon bedienen. Alle inbouwmarifoons hebben een DSC-functie (Digital Selective Calling). Men denkt vaak dat er dan een Marcom-B certificaat noodzakelijk is. Dit is alleen als u de DSC-functie wilt gebruiken. Als u geen Marcom-B certificaat heeft, dan kunt u de DSC gewoon uitzetten. Als u wereldwijd wilt communiceren dan moet u het Marcom-A certificaat halen. Naast de verplichting om te beschikken over het juiste certificaat, is het ook verplicht om uw marifoon te registreren. Als u bent geregistreerd dan wordt u opgenomen in het frequentiegebruiksregister. U moet uw marifoon registreren bij het Agentschap Telecom. Na de registratie ontvangt u een ATIS code.

Marifoon ATIS code en MMSI nummer

Een ATIS-code (Automatic Transmitter Identification System) zorgt ervoor dat verkeersbegeleidingssystemen kunnen zien wie er een oproep heeft gedaan via de marifoon. Elke marifoon moet voorzien zijn van een ATIS-code. Het is in Nederland, België en Duitsland namelijk verplicht. Bij het aanschaffen van een marifoon kunt u deze zelf eenvoudig programmeren met de handleiding. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Let wel op, want een ATIS-code is vaak maar één keer in te stellen op een marifoon. Naast de ATIS-code bestaat er het MMSI nummer (Maritieme Mobile Service Identiteit). Met het MMSI nummer kunt u schepen individueel oproepen via de DSC-functie. U kunt dan andere schepen oproepen, ongeacht het kanaal dat ze geselecteerd hebben. Het is een internationaal identificatienummer dat bestaat uit negen cijfers. Het is als het ware het telefoonnummer van uw schip.

Handmarifoons en inbouwmarifoons

Bij het aanschaffen van een marifoon heeft u de keuze uit een handmarifoon of inbouwmarifoon. Handmarifoons zijn zeer compact en vooral geschikt voor de pleziervaart. Ze kunnen vaak drijven en zijn relatief voordelig. Echter is het zend- en ontvangstbereik significant minder dan bij inbouwmarifoons. Daarnaast hebben ze minder functies. Voor de beroepsvaart en grotere schepen kunt u het beste kiezen voor een inbouwmarifoon, zodat u voorzien bent van de beste communicatieapparatuur. U heeft dan ook extra opties, zoals de mogelijkheid tot het aansluiten van een handset. Voor uw maximale veiligheid kunt u kiezen voor een marifoon met AIS (Automatic Identification System). AIS zorgt voor een verbeterde veiligheid op het water en wordt steeds populairder. Met AIS worden uw gegevens regelmatig uitgezonden naar andere schepen met een bereik tot ca. 40 kilometer. Hierbij moet u denken aan uw koers, snelheid en positie. Voor een complete marifoon set met AIS moet u vaak een aparte AIS transponder aanschaffen. De reden hiervoor is dat de meeste marifoons met AIS alleen voorzien zijn van een AIS ontvanger.

Marifoon merken

Er zijn verschillende marifoon merken beschikbaar. Voor de meest gunstige prijs-/kwaliteitverhouding kunt u kiezen voor Cobra. Met name voor de pleziervaart is Cobra zeer geschikt. Voor luxere en innovatieve modellen kunt u kiezen voor Standard Horizon. Zo hebben de meeste marifoons van Standard Horizon strakke en heldere displays. Daarnaast hebben ze de kleinste handmarifoons op de markt. Deze zijn zo compact dat u deze in uw broekzak kunt doen. Bent u geïnteresseerd in een volledige marifoon set met AIS? Kies dan voor Icom. Icom apparatuur is vaak compatibel met elkaar, waardoor u een persoonlijke set kunt samenstellen. Daarnaast zijn de marifoons van hoge kwaliteit.