Elektrische buitenboordmotoren
Elektrische buitenboordmotoren zijn motoren met een stuwkracht van 70 tot 750 LBS. Dat staat gelijk aan ongeveer 1,9PK tot 20PK. Gebruik de filters, zodat u makkelijker uw keuze kunt maken. Bij elke elektrische buitenboordmotor worden door Bootman geteste accupakketten aangeboden in de vorm van bundels. Zo kunt u eenvoudig een complete vaarset bestellen, waarmee u direct het water op kunt. Op deze manier hoeft u zelf geen accupakket samen te stellen en komt u niet voor onverwachtse verrassingen te staan.
Een elektrische buitenboordmotor is technisch geavanceerd en heeft veel mogelijkheden met betrekking tot comfort, vaartijden, boeg- en spiegelmontage en vissen. Met de diverse merken is er een ruime keuze beschikbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een standaard elektrische buitenboordmotor om lang mee te varen of voor een boegmotor met een sonar en afstandsbediening (i-Pilot Link) om te gaan vissen. Elektrische buitenboordmotoren zijn geschikt voor middelgrote boten, zoals polyesterboten en voor grote boten, zoals zeilboten. Dit is erg afhankelijk van de hoeveelheid stuwkracht uw boot nodig heeft. De elektrische buitenboordmotoren die worden aangeboden zijn van hoge kwaliteit van merken als: Torqeedo, Minn Kota, Rhino, ePropulsion, Amarew, Talamex en Haswing.
De voordelen van een elektrische buitenboordmotor
Een elektrische buitenboordmotor is een buitenboordmotor die werkt op stroom in plaats van benzine. De stroom wordt geleverd door een accu. Elektrische buitenboordmotoren hebben verschillende voordelen. Zo kunt u met een elektrische buitenboordmotor geluidstil varen en kunt u zo fijner genieten van de natuur. Daarnaast vaart u met een elektrische buitenboordmotor natuurlijk milieubewust en helpt u mee aan het klimaat. Elektrische buitenboordmotoren zijn de toekomst, omdat benzine buitenboordmotoren steeds meer verboden worden. Denk bijvoorbeeld aan wateren, zoals de Biesbosch en de Utrechtse grachten. Elektrische buitenboordmotoren zijn populair bij iedereen die stil wilt varen, zowel bij recreanten als vissers.
De verschillen tussen een elektrische buitenboordmotor en een fluistermotor
Wat is nou eigenlijk het verschil? Fluistermotoren zijn motoren met een werkspanning van 12V. Deze zijn met name geschikt voor opblaasbootjes, kajaks, kano s (tot ca. 25kg) en rubberboten (tot ca. 50kg). Daarnaast geldt over het algemeen dat deze iets minder geluid maken dan motoren met een werkspanning van 24V: Elektrische buitenboordmotoren. Omdat deze elektrische buitenboordmotoren een hogere werkspanning hebben, zijn ze ook krachtiger. Dit betekent soms ook dat ze meer geluid maken dan fluistermotoren. Echter zijn er ook elektrische buitenboordmotoren die volledig geluidstil zijn. Dit hangt af van de motor in de buitenboordmotor: Borstelloos of niet.
De snelheid van een elektrische buitenboordmotor
Bij benzine buitenboordmotoren wordt gesproken over het vermogen in PK, maar bij elektrische buitenboordmotoren wordt gesproken over het vermogen in LBS. PK en stuwkracht zijn per definitie niet te vergelijken, omdat we het bij paardenkracht (PK) hebben over vermogen en bij stuwkracht (LBS) over de kracht die een object voortbeweegt dat massa uitstuwt, oftewel: Voortduwen. Toch kan per elektrische buitenboordmotor ongeveer een vergelijking worden gemaakt van LBS naar PK. Zo is een Amarew Am66 vergelijkbaar met ca. 1,8PK en een Torqeedo Travel 1103C vergelijkbaar met ca. 4PK.
Let wel op dat de snelheid van uw elektrische buitenboordmotor wordt bepaalt door meerdere omstandigheden, zoals het soort vaarwater (stroming), weersomstandigheden (wind) en de totale gewicht van uw boot inclusief personen en bagage. Maar aan welke snelheden moet u bij elektrische buitenboordmotoren nou ongeveer denken? Fluistermotoren hebben een maximum snelheid van ongeveer 3 tot 7 km/u. Voorbeelden hiervan zijn de Minn Kota Endura Max 55 (1,6PK) of de Amarew AM66 (1,8PK). Bij krachtigere elektrische buitenboordmotoren, zoals de Torqeedo Travel 1103C (4PK) kunt u denken aan ongeveer 12km/u. Bij nog krachtigere elektrische buitenboordmotoren, zoals de Torqeedo Cruise 4.0 R kunt u denken aan 25 km/u.
Elektrische buitenboordmotor vaaraccu
De juiste vaaraccu voor uw elektrische buitenboordmotor bepalen lijkt ingewikkeld, maar is eigenlijk vrij eenvoudig met behulp van het onderstaande stappenplan. Begrijpt u het niet? Geen probleem. Bij al onze elektrische buitenboordmotoren staan complete vaarsets voor u samengesteld met de aangegeven vaartijd.
Het stappenplan
1. Bereken het verbruikt vermogen p/u volgas in kWh
Verbruikt vermogen p/u volgas = Vermogen (W) / 1000. Bijvoorbeeld: De Amarew AM66 heeft een vermogen van 660W. Het verbruikt vermogen p/u is dan: 660 / 1000 = 0,66 kWh volgas.2. Bereken het verbruikt vermogen p/u halfgas in kWh
Verbruikt vermogen p/u halfgas = Verbruikt vermogen p/u volgas / 2 = 0,66 kWh / 2 = 0,33 kWh. Voor het bepalen van de juiste accu gaan we altijd uit van halfgas. Immers vaart men in de praktijk nooit lang volgas. Indien dit wel het geval is, dan betekent dit over het algemeen dat er een krachtigere buitenboordmotor nodig is.3. Bereken de vereiste accucapaciteit in kWh
Vereiste accucapaciteit = Verbruikt vermogen p/u halfgas * Gewenste vaartijd. Bijvoorbeeld: U wenst 3 uur vaartijd. De vereiste accucapaciteit is dan: 0,33 kWh * 3 = 0,99 kWh.4. Bereken de bruikbare accucapaciteit in kWh
Bruikbare accucapaciteit = Accuspanning (V) * Accucapaciteit (Ah) * Ontladingspercentage (%). Ontladingspercentage betekent tot hoever u de accu kunt ontladen. Zo kunt u een loodaccu maar ontladen tot 50%, een AGM accu tot 70% en een lithium accu 100%. Bijvoorbeeld: Voor een vaartijd van 3 uur hebben we een accu nodig met een minimale accucapaciteit van 0,84 kWh. Voorbeeld 1: Dyno MF31DC 12V 100AH Lood accu = 12V*100Ah*50% = 0,6 kWh (onvoldoende) Voorbeeld 2: Solarfam 12V 100AH AGM accu = 12V*100Ah*70% = 0,84 kWh (ong. voldoende) Voorbeeld 3: Solarfam 12V 80AH Lithium accu = 12V*80Ah*100% = 0,96 kWh (voldoende)Accu's voor elektrische buitenboordmotoren
Er zijn verschillende soorten accu s beschikbaar voor elektrisch varen: Lood accu s, AGM accu s en Lithium accu s. Lood accu s zijn het voordeligst, maar het minst duurzaam. U kunt ze in de winter niet zomaar wegzetten zonder tijdig op te laden. Daarnaast zijn ze maar te ontladen tot 50% en hebben ze een zwaar gewicht. Voor de beste prijs-/kwaliteitverhouding kiest u voor een AGM accu. AGM accu s zijn tot 70% te ontladen en onderhoudsvrij. De meest luxe optie zijn lithium accu s. Een lithium accu kunt u tot 100% ontladen en zijn bijzonder licht van gewicht. Zo weegt de Dyno MF31DC 12V 100AH Lood accu: 23,2kg. en de Solarfam 12V 55AH Lithium accu: 9,8kg. We vergelijken 100Ah lood met 55Ah lithium, omdat van de 100Ah lood maar 50% bruikbaar is (50Ah). Naast de accu heeft u een acculader nodig voor het opladen van de accu en een accubak met zekering voor het beschermen van de accu en elektrische buitenboordmotor.
Verschillende merken elektrische buitenboordmotoren
Er zijn verschillende merken beschikbaar. Voor de voordeligste keuze kiest u voor Amarew of Talamex. Wilt u kwalitatief een goede motor die er strak uitziet van een grote merknaam. Kies dan voor Minn Kota. Minn Kota is het bekendste merk onder fluistermotoren. Minn Kota is vooral populair bij vissers. Voor een vergelijkbaar, maar voordeliger merk kunt u kiezen voor Rhino. U betaalt hier minder voor, maar de kwaliteit is vergelijkbaar. Zo zijn Rhino motoren gebouwd voor maximale duurzaamheid en zijn ze zeer efficiënt. Haswing heeft een zeer innovatief assortiment met fluistermotoren die op afstand bestuurbaar zijn. Daarnaast onderscheidt Haswing zich door de bijzonder lage prijs en het lage draaggewicht van de motoren.
Bent u opzoek naar een complete vaarset zonder gedoe met accu, s? Kies dan voor E-Propulsion of Torqeedo. Deze buitenboordmotoren zijn voorzien van een geïntrigeerde accu en vormen een heel ander segment. Deze buitenboordmotoren zijn ook veel krachtiger dan de andere merken. Torqeedo heeft een strakker design en meer opties, waardoor Torqeedo prijziger is dan E-Propulsion. Beide merken zijn zeer populair bij recreanten met motor- en zeilboten.
Bij het kopen van een elektrische buitenboordmotor houdt u rekening met uw persoonlijke wensen:
Gewenste toepassing: Opblaasbootjes, kajaks en kano s (tot ca. 25kg), rubberboten (tot ca. 50kg), motor- en zeilboten (tot ca. 100kg) en motor- en zeilboten (100kg+)
Type gebruik: Recreatief, visserij of professioneel
Soort vaarwater: Zoet water, zout water of allebei
Stuwkracht: Bepaal hoeveel vermogen uw wenst
Vaartijd: Bepaal hoeveel uren u wilt varen en kies de juiste accu