95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken

Tweede Pinksterdag zijn wij gesloten. dinsdag 21 mei staan wij weer voor je klaar.

Boegmotoren

Boegmotoren

Geruisloos het water op zonder de vissen te verstoren? Boegmotoren zijn speciaal ontwikkeld om jouw viservaring zo makkelijk en prettig mogelijk te maken. Zo focus jij je tijdens het vissen enkel op wat écht belangrijk is: de vangst van de dag. Bij de keuze voor jouw boegmotor zijn er een aantal praktische dingen om op te letten, zoals de staartlengte, installatie en het vaarwater. Maar hoe kies je dit? 

Onderaan de pagina helpen wij je met het maken van de juiste keuze aan hand van een paar eenvoudige stappen. Zo vinden we samen de beste boegmotor voor jou.

per pagina
3 producten
Haswing Cayman B55 GPS Boegmotor
Ca. 1.6PK stuwkracht 660W Stroomverbruik 13KG gewicht
Waardering:
95% of 100
1.049,-
Haswing Cayman B55 Boegmotor
Ca. 1.6PK stuwkracht 660W Stroomverbruik 16KG gewicht
Waardering:
90% of 100
499,-
Minn Kota Terrova 80 I-Pilot Boegmotor (zonder voetpedaal)
Ca. 2.2PK stuwkracht 1300W Stroomverbruik 27KG gewicht
2.349,-
per pagina
3 producten
Boegmotoren

Dé motor voor vissers

Je bent een visser en zoekt een motor die jouw visavontuur kan verrijken. Klinkt dat bekend? Dan is de boegmotor echt iets voor jou. Elektrische boegmotoren zijn ideaal voor vissers, omdat:

  • Je de boegmotor aan de voorkant van een boot installeert, waardoor de vislijn niet verstrengeld raakt met de motor;
  • Je de motor bestuurt met een afstandsbediening of voetpedaal. Zo loop je vrij rond en is één hand vrij voor de hengel;
  • Sommige motoren zelfstandig varen door de AutoPilot functie, zodat je je volledig kunt focussen op het vissen.

Wat voor type visser ben jij?

Welke boegmotor het beste bij jou past, hangt af van de hoeveelheid gebruiksgemak en luxe. Dit zijn onze tips voor verschillende type vissers:

Luxe visser

Voor luxe-liefhebbers raden wij de motoren van Minn Kota aan. Minn Kota beschikt namelijk over de meest geavanceerde boegmotoren met functies als: een afstandsbediening of voetpedaal en AutoPilot of Spot-lock. Met AutoPilot vaar je volledig zelfstandig en de Spot-lock functie zorgt dat je boot op dezelfde plek blijft drijven. De Minn Kota Powerdrive 45 is de beste boegmotor voor de (ervaren) visser die behoefte heeft aan optimale luxe en kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs.

Beginnende visser

Voor beginnende vissers raden wij de boegmotoren van Haswing en Rhino aan. Deze boegmotoren zijn aanzienlijk voordeliger dan de motoren van Minn Kota en zijn hierdoor erg geschikt als instapmodel. De beste boegmotor voor de beginnende visser is de Haswing Cayman B55 door zijn gebruiksvriendelijkheid en lage prijs.

Boegmotor

Hoeveel stuwkracht heb ik nodig?

Om te bepalen hoe krachtig de boegmotor moet zijn, neem je het totale gewicht van de boot inclusief opvarenden, bagage en uitrusting als uitgangspunt. De vuistregel is dat er minimaal 2 pond stuwkracht (LBS) wordt aanbevolen voor elke 45 kg volledig geladen bootgewicht (incl. mensen en uitrusting). Vis je vaak op plekken met veel wind en/of stroming? Dan zorgt extra stuwkracht ervoor dat je betere controle hebt. Onderstaand rekenvoorbeeld en tabel helpen je opweg.

Een rekenvoorbeeld:

Gewicht van de boot inclusief 2 opvarenden, bagage, accu’s en uitrusting: 900 kg.

Minimaal aantal LBS: (900/45) x 2 = 40

Totaal bootgewicht (KG)

Minimaal aantal LBS

725 of minder

30 – 40

725 tot 1180

40 – 55

1180 tot 1633

70 – 80

1633 tot 2086

80 – 90

2086 tot 2540

112 - 115

 

Wanneer jij de juiste stuwkracht hebt bepaald, filter je gemakkelijk de resultaten door het filter ‘ Stuwkracht’ te gebruiken.

Hier moet je op letten bij de staartlengte

De juiste staartlengte is essentieel voor een fijne vaarervaring. Dit bepaal je met de hoogte van de boeg van de boot, gemeten vanaf de waterlijn.

Boeghoogte tot de waterlijn

Aanbevolen staartlengte

0 - 40 cm

91 cm

40 - 55 cm

107 - 114 cm

55 - 71 cm

122 - 132 cm

71 - 86 cm

132 - 157 cm

Is mijn boot geschikt voor een boegmotor?

Niet iedere boot is geschikt voor de installatie van een boegmotor. Zo moet de boeg van de boot beschikken over een groot oppervlak om de boegplaat op te installeren met schroeven. Houd er hierbij ook rekening mee dat wanneer de boegmotor is opgeklapt, de schacht van de motor in de boot ligt.

Ook moet de montageplaat van de boegmotor over de rand van de boot hangen. Heb je een railing op de boeg van de boot? Kijk dan of er een plek is waar de motor toch over de rand heen kan. Bij een opstaande rand op de boeg van de boot zal er iets onder de boegmotor moeten worden geplaatst om het hoogteverschil met de rand te overbruggen, zodat de montageplaat over de rand kan hangen.

Vaar je in zout of zoet water?

Waar jij van plan bent om te gaan vissen, is van belang bij het uitkiezen van een boegmotor. Zo zijn niet alle boegmotoren geschikt voor het gebruik in zout water. Boegmotoren voor zout water zijn hier speciaal voor gemaakt met onder andere een betere corrosiebescherming. Zo zijn de Haswing Cayman boegmotoren geschikt voor zowel zoet als zout water en zijn de Minn Kota Terrova’s echte zoetwater boegmotoren. Gebruik de filter ‘Vaarwater’ om de resultaten te filteren.

Vind de boegmotor die bij jou past

Vind de perfecte boegmotor voor jouw visavonturen bij Bootman. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met onze klantenservice.