Boegmotoren

Een boegmotor of fronttroller is een buitenboordmotor die geïnstalleerd wordt aan de voorkant van een boot, oftewel de boeg. Een boegmotor installeert u op een boegplaat die er voor zorgt dat de motor veilig en stevig op de boot zit. Boegmotoren of fronttrollers zijn speciaal ontwikkeld om het vissen zo makkelijk en prettig mogelijk te maken. U kunt kiezen voor verschillende merken motoren, zoals de Minn Kota boegmotoren, de Haswing boegmotoren of de Rhino boegmotoren. De Minn Kota boegmotoren zijn ideaal voor de (ervaren) visser die behoefte heeft aan zo veel mogelijk luxe en kwaliteit. Zo beschikken de boegmotoren van Minn Kota over talloze functies zodat u de motor niet aan hoeft te raken tijdens het varen en u zich volledig kunt focussen op het vissen. De boegmotoren van Rhino en Haswing zijn erg geschikt als instapmodel voor beginnende vissers.

Waarom zijn elektrische boegmotoren ideaal voor vissers? Allereerst komt dit omdat een boegmotor aan de voorkant van een boot geïnstalleerd wordt. Hierdoor zal uw vislijn tijdens het varen niet verstrengeld raken in de motor. Een ander groot voordeel is dat boegmotoren bestuurd worden aan de hand van een afstandsbediening of voetpedaal. Hierdoor kunt u vrij rondlopen in de boot en heeft u altijd één hand vrij voor uw hengel. Daarnaast beschikken de Minn Kota boegmotoren over een AutoPilot functie waardoor de boegmotor zelfstandig kan varen en u zich volledig kunt focussen op het vissen!

Pagina
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 28

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 28

Van hoog naar laag sorteren

Boegmotoren & Fronttrollers

Boegmotor kopen? Hier moet u op letten!

Bij de aanschaf van een boegmotor zijn er een aantal praktische dingen waar u op moet letten. Denk hierbij aan de staartlengte, installatie en het vaarwater van de boegmotor. Het kiezen van de juiste staartlengte is essentieel voor een fijne vaarervaring en dit wordt bepaald door de hoogte van de spiegel van de boot. Is dit tot 40 cm, dan raden wij een kortstaart motor aan. Tussen de 40-50 cm kunt u kiezen voor een kort- of langstaart en voor 50+ cm heeft u een langstaart boegmotor nodig. Daarnaast is het belangrijk dat uw boot überhaupt geschikt is voor de installatie van de boegmotor. Zo moet de boeg van de boot beschikken over een groot genoeg oppervlak om de boegplaat op te installeren. Tot slot moet de boegmotor geschikt zijn voor uw vaarwater. Vaart u ook in zout water? Dan heeft u een zoutwater boegmotor nodig. Hierdoor voorkomt u namelijk schade aan de boegmotor door corrosie. Een voorbeeld van een zoutwater boegmotoren zijn de Riptide modellen van Minn Kota.

Wat is de beste boegmotor?

De beste boegmotor voor u hangt af van hoeveel gebruiksgemak en luxe u wilt tijdens het vissen. Als u behoefte heeft aan zoveel mogelijk luxe kunt u het beste kiezen voor een boegmotor van Minn Kota. Minn Kota beschikt namelijk over de meest geavanceerde boegmotoren met alles wat u nodig heeft tijdens het vissen. Deze kwalitatieve boegmotoren kunt u besturen aan de hand van een afstandsbediening of voetpedaal zodat u uw handen vrij heeft voor uw hengel. Daarnaast beschikt een Minn Kota boegmotor over de AutoPilot en Spot-lock functies. Met deze functies zal de boegmotor volledig zelfstandig varen zodat u uw favoriete vaarroutes kunt varen. De Spot-lock functie zorgt ervoor dat de boot op dezelfde plek blijft drijven en u geen anker mee hoeft te nemen. De Minn Kota Powerdrive 45 is hierbij de beste boegmotor voor de (ervaren) visser die behoefte heeft aan optimale luxe en kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs. Voor beginnende vissers raden wij de boegmotoren van Haswing en Rhino aan. Deze boegmotoren zijn aanzienlijk voordeliger dan de motoren van Minn Kota en zijn hierdoor erg geschikt als instapmodel. De beste boegmotor voor de beginnende visser is de Haswing Cayman B55 door zijn gebruiksvriendelijkheid en lage prijs.

 

 

Hoe vaart u met een boegmotor?

Boegmotoren worden, in tegenstelling tot standaard buitenboordmotoren, niet bestuurt aan de hand van een helmstok of stuurwiel. Het sturen doet u aan de hand van een afstandsbediening of voetpedaal. Met deze accessoires kunt u makkelijk gas geven, gas terugnemen en van koers veranderen. Het voordeel aan een afstandsbediening is dat u vrij in uw boot kunt rondlopen tijdens het varen en sturen. Daarnaast is de afstandsbediening eenvoudig in gebruik en ligt deze comfortabel in de hand. U kunt ook kiezen voor een boegmotor met voetpedaal. Hierdoor kunt u niet vrij rondlopen tijdens het sturen maar heeft u wel twee handen vrij. Zo kunt u altijd uw hengel stevig vasthouden en meteen reageren als u beet heeft.

Moet ik kiezen voor draadloze besturing of bekabelde besturing?

Wanneer u een boegmotor gaat aanschaffen moet u een keuze maken tussen het type besturing. Kiest u namelijk voor draadloze besturing of besturing met kabels. Boegmotoren worden vrijwel altijd aangestuurd door een afstandsbediening of voetpedaal. De afstandsbediening of voetpedaal kan dan aan de hand van bluetooth of een kabel verbonden zijn met de motor. Het voordeel aan bekabelde besturing is dat de motor erg snel reageert op de input die gegeven wordt. Dat komt omdat er een directe verbinding is tussen motor en afstandsbediening of voetpedaal. Het nadeel is echter dat de kabel in uw boot onhandig kan zijn. Zo is het bij het vissen belangrijk dat u vrij in uw boot kunt rondlopen en een kabel kan dan in de weg liggen. Besturing aan de hand van bluetooth biedt het voordeel dat u vrij in uw boot kunt rondlopen zonder last te hebben van kabels. Echter zal er wel enige vertraging zijn in het reageren van de motor als u de snelheid of koers verandert.