95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken

Omvormers

Omvormers

Een omvormer zorgt ervoor dat het voltage van je accu wordt omgezet. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een een 12V naar 230V, 24V naar 220V of een 48V naar 220V omvormer. Hierdoor kun je met de omvormer een 220V aansluitpunt creëren in bijvoorbeeld jouw boot of auto. Hierdoor heb je tal van mogelijkheden tot het aansluiten van huishoudelijke apparaten met 220V of 230V stekkers.

Pagina
per pagina
58 producten
Pagina
per pagina
58 producten
Omvormers

Wat is een omvormer en hoe werkt een omvormer?

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de spanning van een apparaat omzet. Zo zorgt een omvormer er bijvoorbeeld voor dat een 12V spanning omgezet wordt naar een 220V/230V spanning. Het voordeel hiervan is dat een omvormer ervoor zorgt dat je huishoudelijke apparaten kunt gebruiken in of op je voertuig. Huishoudelijke apparaten werken namelijk voornamelijk op 220V/230V, dit is de spanning die staat op een stopcontact in huis.

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer zonnepanelen zorgt ervoor dat de stroom van uw zonnepaneel omgezet wordt naar bruikbare stroom. De stroom die je opwekt uit het zonnepaneel is namelijk nog niet direct bruikbaar. De Victron Solar omvormer zorgt voor een constante stroom van 230V zodat de stroomsterkte in huis niet fluctueert. Een omvormer voor zonnepanelen is hierdoor noodzakelijk voor huizen die functioneren op zonne-energie. Dankzij een Solar omvormer kun je huishoudelijke apparaten zoals een lamp, waterkoker of koelkast van stroom voorzien. Daarnaast kun je zelfs je elektrische auto van stroom voorzien.

Omvormers

Moet ik mijn zonnepaneel serie of parallel schakelen op mijn omvormer?

Wanneer je zonnepanelen serie schakelt op een omvormer staan alle zonnepanelen met elkaar in contact. Hierdoor kan de omvormer de stroom makkelijker omzetten naar bruikbare stroom. Bij parallel schakeling worden alle zonnepanelen apart verbonden aan de omvormer. Hierdoor kun je de opgebrachte stroom per zonnepaneel monitoren en bij problemen zien welk zonnepaneel problemen ondervindt. Het nadeel hiervan is dat parallel schakelen aanzienlijk duurder is dan serie schakelen.

Welk vermogen heeft mijn omvormer nodig?

Het vermogen dat je nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je wilt gebruiken. Hiervoor dien je eerst het stroomverbruik van elke apparaat berekenen. Wanneer je bewust bent van het totale vermogen (W) dat je gaat verbruiken, kun je een keuze maken voor een omvormer. Houdt er hierbij rekening mee dat je een omvormer kiest met meer continue vermogen dan je op een moment gebruikt. Zo weet je zeker dat je niet zonder stroom zit op je boot of in je auto.

Welke omvormer heb ik nodig voor een boot, camper, caravan en auto?

De omvormer die je gebruikt moet over hetzelfde voltage beschikken als het voertuig. Aangezien auto's vaak beschikken over een 12V aansluiting heb je ook een Victron omvormer 12V nodig. Boot-accu's daarentegen hebben vaak een spanning van 24V. Hierdoor heb je dan een Victron omvormer 24V nodig. Het principe van de omvormer blijft bij een boot, camper, caravan en auto hetzelfde. Namelijk dat je een huishoudelijk apparaat van stroom kunt voorzien met een omvormer.

Wat is het verschil tussen een zuivere sinus omvormer en een gemodificeerde sinus omvormer?

Wanneer je een omvormer gaat kopen is het van belang dat je het verschil weet tussen een zuivere sinus omvormer en een gemodificeerde sinus omvormer. Een zuivere sinus omvormer zorgt voor een zuivere elektrische spanning van 230V. Hierdoor kun je met een zuivere sinus omvormer zonder problemen alle huishoudelijke apparaten van stroom voorzien. Een gemodificeerde sinus omvormer daarentegen levert minder zuivere stroom. Dit kan problemen opleveren bij het aansluiten van een televisie of radio op de omvormer. Hierdoor is de zuivere sinus omvormer altijd de beste optie. De Victron omvormers en de Mastervolt omvormers zijn allemaal zuivere sinus omvormers en hierdoor een uitstekende keuze.