95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken

Gel accu's

Gel accu's

Een gel accu is een semi-tractie accu's die erg geschikt is voor verschillende doeleinden. Een gel accu kun je dieper ontladen dan een loodaccu en AGM accu. Dit, in combinatie met de uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding zorgt ervoor dat de gel accu erg populair is. Een gel accu kan ontladen woden tot circa 80% van de totale accucapaciteit. Dit is ca. 30% meer dan loodaccu's en 10% meer dan AGM accu's. Alleen een lithium accu kan dieper ontladen, namelijk tot wel 95%.

Een gel accu is verkrijgbaar in veel verschillende varianten. Allereerst maak je een keuze maken in het voltage van de accu. Kies je voor een gel accu 6V of gel accu 12V? Ook zijn er verschillen in de toepassing van de gel accu. Zo kun je een gel accu gebruiken in de boot, camper / caravan of scootmobiel. De accucapaciteit van de accu is hierbij doorslaggevend. Een gel accu voor een camper of elektrische buitenboordmotor heeft namelijk meer capaciteit nodig van een accu voor bijvoorbeeld een auto.

per pagina
5 producten
Dyno 12V 100AH Gel Accu
Waardering:
100% of 100
295,-
Victron 12V 90AH Gel Accu
Waardering:
95% of 100
239,-
Victron 12V 110AH Gel Accu
Waardering:
100% of 100
299,-
Victron 12V 130AH Gel Accu
Waardering:
100% of 100
347,-
per pagina
5 producten
Gel accu's

Wat is een gel accu en wat zijn de voordelen van een gel accu?

Gel accu's hebben een nieuwere techniek dan traditionele loodaccu's en AGM accu's. Het werkt nog wel als een traditionele loodaccu, maar er zit geen zuur meer tussen de platen in de accu. Het zuur is vervangen door een gel, waardoor een gel accu veel meer voordelen heeft. Door de gel substantie heeft een gel accu geen gasvorming en klotst de accu niet. Hierdoor kun je de gel accu op elke manier plaatsen. Een gel accu is dan ook onderhoudsvrij en volledig afgesloten. Daarnaast zorgt deze substantie ervoor dat je een gel accu diep kunt ontladen.

Waar kun je een gel accu voor gebruiken?

Een gel accu heeft veel verschillende toepassingen. Dit is voornamelijk afhankelijk van de accucapaciteit en grootte van de accu. Zo kun je een gel accu 20AH gebruiken voor een scooter. Dit is een voertuig die niet veel stroom nodig heeft waardoor een kleine gel accu voldoet. Een gel accu 80AH of gel accu 100AH is ideaal voor tijdens het varen. Met deze accu kun je de meeste elektromotoren voor een aantal uur van stroom voorzien en zo gezellig een dagje varen. Voor campers of caravans raden we een accu aan met een hoog vermogen. Zo kun je namelijk al jouw huishoudelijke apparaten van stroom voorzien. Het is raadzaam om na te gaan hoeveel stroom de elektrische apparaten gebruiken alvorens een accucapaciteit te kiezen.

Gel accu laden? Hier moet je op letten!

Het laden van een gel accu kun je doen met een speciale gel accu lader of een traditionele loodzuur acculader. Het is in ieder geval belangrijk dat u een acculader aanschaft met het juiste amperage. Hierbij moet de laadstroom (A) van de acculader tussen de 10-20% van de accucapaciteit van de accu zitten. Een gel accu 12V 200AH heeft hierdoor een acculader met laadstroom van rond de 30A nodig. Daarnaast raden we aan om een acculader aan te schaffen die in verschillende fases laadt. Deze fases zorgen ervoor dat de accu correct en veilig opgeladen wordt. Een voorbeeld van een acculader die zeer geschikt is voor gel accu's, is de Amarew Chargesmart 8A. Deze acculader zal de gel accu testen en laden waardoor je extra lang gebruik kunt maken van de accu.

Levensduur gel accu verlengen? Zo onderhoud je een gel accu!

Als je een gel accu een tijdje niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens de winter, is het verstandig om de gel accu om een bepaalde tijd bij te laden. Een gel accu zal zichzelf namelijk langzaam ontladen waardoor de capaciteit lager wordt. Als je de gel accu dus niet onderhoudt, kan dit schadelijk zijn voor de accu. Wij raden dan ook aan om de gel accu om circa de 2 maanden te onderhouden om jouw gel accu in een goede conditie te houden.