95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 3047 reviews
Zoeken

Acculaders

Acculaders

Met een acculader kunt je verschillende accu's opladen en onderhouden. Welke acculader je nodig hebt, is afhankelijk van het soort accu dat je wenst te laden. Het voltage van de accu moet overeenkomen met het voltage waarop de acculader werkt. Heb je een 12 volt accu, dan kies je dus een 12 volt acculader. Naast het voltage is ook de laadtoepassing van belang. Een acculader kan geschikt zijn voor een auto, boot, motor en scooter. Lithium acculaders zijn speciaal ontworpen om lithium accu's te kunnen opladen en onderhouden. Is er geen stroom in de buurt maar wil je toch je accu onderhouden? Kies dan voor een zonnepaneel acculader.

Pagina
per pagina
61 producten
Amarew ChargeSmart 15A Acculader
Waardering:
96% of 100
Special Price 79,- Regular Price 119,-
Amarew ChargeSmart 8A Acculader
Waardering:
99% of 100
Special Price 59,- Regular Price 99,-
Benton BX-4 Druppellader
Waardering:
100% of 100
Special Price 20,- Regular Price 40,-
  • Beste prijsgarantie
  • Voor 22:00 besteld, morgen bezorgd
Benton BX-1 Acculader
Waardering:
95% of 100
47,-
NOCO Genius 10 Acculader
Waardering:
100% of 100
145,-
Victron Blue Smart IP67 (Type: 24V/8A)
Special Price 119,- Regular Price 139,-
Pagina
per pagina
61 producten
Acculaders

Welke acculader heb ik nodig?

Welke acculader je nodig hebt, is afhankelijk van het soort accu dat je wenst te laden. Hieronder vind je de belangrijkste punten om op te letten bij het uitzoeken van een acculader.

Werkspanning

Zorg ervoor dat je een acculader aanschaft met het juiste voltage, oftewel: werkspanning. Zo heb je voor een 12V accu een 12V acculader nodig en voor een 24V accu een 24V acculader. Het is niet mogelijk om een 12V acculader aan te sluiten op een 24V accu en vice versa. Er bestaan echter wel acculaders die voorzien zijn van een 12V en 24V laadprogramma.

Laadstroom

Naast de werkspanning dien je rekening te houden met de laadstroom. De laadstroom van een acculader geeft aan hoe snel de accu opgeladen kan worden. Hoe hoger de laadstroom, hoe sneller de accu wordt opgeladen. Een aanbevolen laadstroom ligt tussen de 15% en 25% van de bruikbare accucapaciteit. Voorbeeld: Bij een accu met een bruikbare accucapaciteit van 50Ah wordt een acculader met een laadstroom van ca. 7,5Ah (15%) geadviseerd. Houdt er rekening mee dat een te hoge laadstroom de accu kan beschadigen en dat het bij een lage laadstroom lang duurt om de accu op te laden.

Type accu

Accu's variëren in soorten: Lood, AGM, Gel en Lithium. Er zijn acculaders die al deze soorten kunnen opladen, maar dat zijn er maar weinig. Voor met name lithium geldt dat er maar een aantal specifieke lithium acculaders zijn die lithium accu's kunnen opladen. Daarnaast zijn er twee soorten lithium acculaders: Li-Ion en LiFePO4. De meeste acculaders die geschikt zijn voor het opladen van een lithium accu zijn geschikt voor LiFePo4 accu's. Voor de Li-Ion accu's wordt er vaak een acculader meegeleverd of wordt er een acculader aangeraden door de fabrikant van de accu.

Toepassing

Wees er van bewust voor welke toepassing je de acculader wilt gebruiken. Zo is er onderscheid te maken in acculaders voor: autos, boten, motoren, scooters en zonnepanelen. Auto's hebben altijd 12V accu's die je kunt opladen met automatische 12V auto-acculaders. Boten hebben vaak grote accu's die langdurig stroom trekken en kunnen variëren van 12V tot 24V, maar ook zelfs 36V of 48V. Boot acculaders zijn vaak krachtige acculaders met een grote laadstroom. Motor-acculaders en scooter acculaders hebben vaak een kleine laadstroom en vaak kun je ook uit te voeten met een druppellader. Tot slot bestaan er zonnepaneel-acculaders. Hier kun je diverse voertuigen mee opladen via het zonnepaneel dat gekoppeld zit aan de lader.

Hoe werkt een acculader?

Het aansluiten van een acculader op een accu is eenvoudig, maar moet wel juist gebeuren. Hierdoor voorkom je een gevaarlijke situatie voor jezelf en jouw apparatuur.

1. Aansluiten

Sluit de klemmen, kabelogen of andere aansluitingen aan op de juiste accupolen. De positieve kabel is rood en de negatieve kabel is zwart. De rode kabel dient aangesloten te worden op de accupool met een + teken. De zwarte kabel dient aangesloten te worden op de accupool met een -teken. Zorg er bovendien voor dat de klemmen of accupolen geen andere metalen delen in de omgeving raken. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan.

2. Inschakelen

Schakel de acculader vervolgens in. Stel de lader als dit nodig is in op het gewenste voltage en laadspanning. Kijk hiervoor nog goed op de accu welke laadspanning deze heeft (V) en welke capaciteit de accu heeft (AH). De aanbevolen laadstroom ligt tussen de 15% en 25% van de bruikbare accucapaciteit. Vervolgens begint de acculader automatisch met laden.

3. Wachten..

Geef de acculader de tijd om de accu volledig op te laden. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de laadstroom van de acculader (A) en de accucapaciteit van de accu (AH). Hoe lager de laadstroom hoe langer het duurt om een accu op te laden. De nieuwe modellen acculaders zijn vaak volledig geautomatiseerd en gaan daarom uit zichzelf uit. Zo zal de acculader zelf aangeven wanneer de accu volledig is opgeladen en onderhouden.

4. Klaar is Kees!

Wanneer de accu volledig opgeladen is, kun je de stekker van de acculader uit het stopcontact halen. Zo voorkom je een gevaarlijke situatie. Verwijder vervolgens de klemmen of kabelogen van de accu. Hierna is de accu weer gereed voor gebruik.

Acculader

De verschillen tussen een acculader en druppellader

p>Acculaders en druppelladers lijken erg op elkaar, maar toch zijn er een aantal verschillen. Ten eerste beschikken druppelladers over een lagere laadstroom (A) dan acculaders. Hierdoor zijn druppelladers vooral geschikt voor accu's met een relatief lage accucapaciteit (AH). Een ander verschil zit hem in de toepassing. Acculaders worden voornamelijk gebruikt voor het opladen van een lege accu. Druppelladers worden naast het opladen ook vaak gebruikt voor het onderhouden van een accu. Als je een accu een langere periode niet gebruikt is een druppellader ideaal voor het geleidelijk opladen en onderhouden van de accu.

Acculader merken

Er zijn veel verschillende merken acculaders. Voor het specifiek opladen van accu's van boten kun je kiezen voor een CTEK acculader. CTEK is een gerenommeerd merk en heeft een ruim aanbod in acculaders. Daarbij hebben ze krachtige acculaders die zeer geschikt zijn voor boot accu's. Voor een merk dat zich specifiek richt op maritiem gebruik kun je kiezen voor een Mastervolt acculader.

Noco Genius is het modernste merk dat naast acculaders ook startboosters aanbiedt. Startboosters zijn niet geschikt voor het opladen van accu's, maar kunnen lege accu's direct in één keer starten door middel van krachtige stroom impulsen. Victron heeft een groot assortiment in omvormers en laadregelaars. Deze producten zijn van hoge kwaliteit en worden met name gebruikt in de maritieme sector.

Tecmate Optimate heeft een goede prijs-/kwaliteitverhouding en biedt zowel druppelladers aan voor motoren als serieuze acculaders voor de maritieme sector. Daarbij bieden ze lithium acculaders aan met serieuze laadstromen. Benton heeft een ruim assortiment variërend van voordelige druppelladers tot krachtige 12V/24V acculaders met een hoge laadstroom. Bent je specifiek opzoek naar krachtige lithium acculaders van hoge kwaliteit, maar voor een voordelige prijs? Kies dan voor Amarew.