95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2440 reviews
Zoeken
Suppen: Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Suppen: Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Het peddelen en staan op een SUP board ziet er makkelijker uit dan dat het is. Als beginnende supper is het lastig om de techniek direct onder controle te krijgen. Zo is het in het begin lastig om de stabiliteit en het peddelen onder controle te krijgen. Om je alvast voor te bereiden, of te helpen met het suppen, leggen wij je alles uit. Allereerst heb je een SUP board nodig. Als je een beginnende SUP boarder bent, is het handig om te beginnen met een instapmodel.
Suppen: Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Het peddelen en staan op een SUP board ziet er makkelijker uit dan dat het is. Als beginnende supper is het lastig om de techniek direct onder controle te krijgen. Zo is het in het begin lastig om de stabiliteit en het peddelen onder controle te krijgen. Om je alvast voor te bereiden, of te helpen met het suppen, leggen wij je alles uit. Allereerst heb je een SUP board nodig. Als je een beginnende SUP boarder bent, is het handig om te beginnen met een instapmodel. Op deze adviespagina helpen wij je daar bij verder.

Als je begint met suppen zal je gelijk merken dat het lastig is om de balans te behouden. Na een aantal keer vallen en opstaan, zal je merken dat het steeds makkelijker wordt om de balans te behouden en ook tegelijkertijd te peddelen. Het is belangrijk dat je dit ook leert op vlak en rustig water. Als je op wilder water of op zee begint met suppen, dan is het lastiger om de techniek onder de knie te krijgen.

Met welke techniek kan ik suppen?

Als je de techniek goed wilt leren, dan kan je het beste beginnen door eerst op je knieën te gaan peddelen. Op deze manier kan je het versnellen, draaien en afremmen leren op een stabiele manier. Dit doe je door op je knieën, iets achteroverleunend, in het midden van het SUP board te zitten. Daarnaast is het handig om dit te doen op een rustige plek, zodat je geen afleiding hebt. Als je al een beetje het gevoel en vertrouwen hebt, dan kan je er voor kiezen om te gaan staan. Het is belangrijk om met één been tegelijk op te staan om uiteindelijk in een positie te komen dat je ook staand de balans kunt vinden. Probeer allereerst zonder te peddelen stabiliteit te behouden. Als je het gevoel hebt dat je stabiel kan staan, dan kan je de technieken die je hebt geleerd tijdens het zittend peddelen wederom toepassen. Als het staand nog niet lukt om te peddelen, dan is het handig om weer op je knieën te gaan peddelen. Zo zorg je ervoor dat je op een rustig en goed tempo de techniek leert.

Welke houding moet ik aannemen op het SUP board?

Er zijn tijdens het peddelen ook een aantal punten om op te letten om zo de juiste houding te krijgen. Plaats allereerst je voeten rechtuit naar de punt van het SUP board. Daarbij moeten je voeten op dezelfde breedte als je schouders staan en moeten deze naast elkaar staan. Voor de stabiliteit is het handig om je knieën licht te buigen en de heupen boven de hielen te houden.

Wat heb ik nodig?

Tijdens het suppen zijn er een aantal accessoires die je nodig hebt. Zo is het allereerst handig om een peddel te gebruiken die bij je past. Zo moet deze de goede afmeting hebben, blijven drijven, comfortabel in de hand liggen en sterk genoeg zijn. Ten tweede is het handig om een enkelkoord te gebruiken. Tijdens het suppen kan het altijd voorkomen dat je van het SUP board valt. Als je onverwachts en plotseling in het water valt, is het fijn en ook veilig om door het enkelkoord toch je SUP board in de buurt te hebben. Als je geen gebruik maakt van een enkelkoord, dan kan het SUP board wegdrijven of al in het begin wegschieten. Een zwemvest is daarnaast optioneel. Vele SUP boarders gebruiken het niet, maar als je een onervaren zwemmer bent, aan het suppen bent in gevaarlijk water of een kind op het SUP board hebt dan raden wij dit zeker aan. Tot slot is een dry bag optioneel. Een dry bag is een waterdichte zak waar je jouw spullen volledig droog in kunt opbergen. Deze kan je vervolgens onder de bagagekoorden kwijt.

Hoe moet ik peddelen?

In het begin is het lastig om een gevoel te krijgen voor het gebruik van de peddels. Op een SUP board peddel zit aan de bovenkant een handvat om één hand op te plaatsen. De andere hand plaats je op de as. Zorg ervoor dat ongeveer de breedte van de schouders tussen je handen zit om zo met een goede techniek te kunnen peddelen. Wanneer je peddelt is het van belang de peddel diep in het water te steken om kracht te kunnen zetten. Als dit niet lukt, dan heb je een te kleine peddel of dan moet je de peddel langer instellen. Als je de beweging maakt voor het peddelen is het belangrijk dat de ellenbogen gestrekt blijven. Hierdoor haal je de kracht niet uit je armen of ellenbogen, maar vanuit je bovenlichaam. Door de armen gestrekt te houden beweegt je torso namelijk en gebruik je de grotere en krachtige spieren in het lichaam in plaats van de kleine spieren. Als je wilt draaien dan is hier ook een techniek voor. Om te draaien moet je de peddel aan de neus van het SUP board in het water steken. Door vervolgens een cirkelbeweging naar achteren te maken, kan je gemakkelijk draaien. Tot slot moet het blad met de bolle kant naar voren wijzen om zo op de beste manier te peddelen. Ben je opzoek naar een SUP board?

Meer te weten komen over SUP boards?
De meest populaire SUP boards voor beginners
Het suppen is razend populair en ook zeer aanstekelijk. Als je ook wilt beginnen met het suppen dan kan het lastig zijn om het juiste model te vinden. Er zijn namelijk vele modellen voor onervaren én ervaren suppers. Om je hierbij te helpen hebben wij de meest populaire modellen voor beginners op een rijtje gezet. Deze modellen zijn zeer stabiel en hebben de juiste vaareigenschappen om het suppen onder de knie te krijgen.
Lees meer
Verschillende typen SUP boards

Binnen het assortiment van SUP boards zijn er verschillende typen SUP boards. Er zijn all-round modellen die geschikt zijn voor meerdere doeleinden zoals surfen en touren. Daarnaast zijn er ook gespecialiseerde modellen. Zo zijn er de Aqua Marina Blade om mee te windsurfen, de Aqua Marina Rapid om wilde rivieren mee uit te dagen en de Aqua Marina Peace om te ontspannen op het water. Zo is er voor iedereen een geschikt en passend model.

Lees meer
Top 5 beste opblaasbare SUP boards in prijs/kwaliteit

Om je te helpen met jouw keuze hebben wij de top 5 beste opblaasbare SUP boards op een rijtje gezet. Als je op zoek bent naar je eerste SUP board of een vervangend model is het lastig om de juiste keuze te maken. Daarom hebben wij voor jou alvast de beste SUP boards geselecteerd op basis van de kwaliteit, sterke vaareigenschappen en onderdelen.

Lees meer