95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken
De voor- en nadelen van een opblaasbaar SUP board

De voor- en nadelen van een opblaasbaar SUP board

Tussen een opblaasbaar en een hard SUP board zitten een aantal verschillen. Het grootste verschil tussen deze twee SUP boards zijn dat de één hard is en de ander opblaasbaar. Toch zitten er vele voor- en nadelen aan beide soorten. Deze gaan we hier voor je toelichten, zodat je de beste keuze kunt maken.
De voor- en nadelen van een opblaasbaar SUP board

Tussen een opblaasbaar en een hard SUP board zitten een aantal verschillen. Het grootste verschil tussen deze twee SUP boards zijn dat de één hard is en de ander opblaasbaar. Toch zitten er vele voor- en nadelen aan beide soorten. Deze gaan we hier voor je toelichten, zodat je de beste keuze kunt maken.

Vervoeren en opslaan

Niet alle watersporters wonen vlakbij het water, waardoor het soms nodig is om het SUP board te vervoeren naar je favoriete plek. Zo nemen sommige mensen het SUP board mee naar de zee, een kanaal, een meer of zelfs mee op vakantie. Om dit te kunnen doen is het ideaal om een SUP board compact mee te kunnen nemen. Hierdoor is een opblaasbaar SUP board ideaal voor deze groep watersporters.

De meeste opblaasbare SUP boards zijn namelijk gemakkelijk op te vouwen tot een compacte grootte. Daarnaast hebben velen dan ook nog een rugtas of draagtas om het opblaasbaar SUP board in te vervoeren of op te bergen. Daarnaast kan je een opblaasbaar SUP board hierdoor gemakkelijk opbergen op zolder of in de garage tijdens de koudere periodes van het jaar. Bij harde SUP boards is dit een stukje lastiger. Zo zijn deze niet handig voor watersporters die ermee op vakantie willen gaan of niet dicht bij het water wonen. Voor watersporters die wel dichtbij het water wonen, kan dit een optie zijn, tenzij je niet genoeg opslagruimte hebt, want een hard SUP board is ook lastiger op te bergen.

Het voordeel aan een hard SUP board is dat je deze, na het vervoeren, gelijk in gebruik kunt nemen. je kunt deze namelijk direct op het water leggen en gaan suppen. Een opblaasbaar SUP board moet je nog uitpakken en oppompen, waardoor je niet direct het water op kunt gaan bij aankomst op je bestemming.


Opblaasbare SUP eenvoudig in de tas op de achterbank.

 


Harde SUP's passen doorgaans niet in de auto.

De prijs

Ook in de prijs zit een verschil. Als een hard en opblaasbaar SUP board vergeleken worden, dan komt het opblaasbare SUP board voordeliger uit de test. Een opblaasbaar SUP board kost vaak rond de €450, - of €600, - voor een all-round premium model. Een hard SUP board is vaak rond de €1150, - of €1300, - voor een premium model, wat een flink verschil is.

Ook in het aanbod zit een verschil tussen deze twee soorten. Opblaasbare SUP boards zijn tegenwoordig zeer populair door de prijs en het gemak wat dit soort SUP boards biedt. Hierdoor zijn er steeds meer merken en soorten opblaasbare SUP boards beschikbaar. Voor harde SUP boards is dit een stuk minder, door het mindere gemak en de in vergelijking hogere prijs.

Onervaren of ervaren

Bij de aankoop van een SUP board is het belangrijk om de ervaring met het suppen mee te nemen in de beslissing. Er zit namelijk niet alleen een verschil in de verschillende modellen, maar ook tussen een hard en opblaasbaar SUP board.

Een opblaasbaar SUP board is gemakkelijker om stabiliteit op te behouden. Hierdoor is het makkelijker om balans te krijgen als je erop staat en als je ermee aan het suppen bent, waardoor je meer controle hebt en het suppen sneller in de vingers hebt. Hierdoor is een opblaasbaar SUP board de ideale keuze als je geen of nauwelijks ervaring hebt. Als je gevorderd bent, dan heb je de keuze voor onder andere een hard SUP board. Een hard SUP board is namelijk wat moeilijker te gebruiken en zorgt dus voor meer uitdaging.

Duurzaamheid

Je zult denken dat de harde SUP boards het meest duurzaam zijn, maar dit is in de werkelijkheid niet het geval. Opblaasbare SUP boards gaan namelijk een stuk langer mee. Wanneer een hard SUP board valt of langs een scherp object komt dan is de kans groot dat er al direct een beschadiging is opgetreden en je deze direct moet repareren. Het materiaal is namelijk wel erg hard, maar toch ook erg kwetsbaar. Een opblaasbaar SUP board wordt hierdoor vaak gebruikt in rivieren of andere wateren waar veel stenen of andere scherpe objecten onder het water liggen.

Prestatie

Opblaasbare SUP boards zijn in vele aspecten beter. Dit soort wordt ieder jaar vernieuwd qua techniek en doeleinden, maar harde SUP boards blijven de beste als het gaat om prestaties. Doordat een hard SUP board zo hard als mogelijk is, zorgt dit voor een betere wendbaarheid. Hierdoor kan je gemakkelijker bochten maken met een hard SUP board dan met een opblaasbaar SUP board. Daarnaast is het hierdoor makkelijker om golven op te vangen en kan je met een hard SUP board hogere snelheden behalen.

Conclusie

Aan het eind van de vergelijking komen de opblaasbare SUP boards bij de meeste aspecten beter uit de test dan harde SUP boards. Zo zijn deze voordeliger, gemakkelijker te vervoeren en op te staan, geschikt voor onervaren en ervaren suppers, zijn deze duurzamer en worden deze vaak compleet geleverd. De keuze blijft echter vaak toch persoonsgebonden. Als je jezelf toch beter voelt bij een hard SUP board, dan is dat zeker mogelijk. Als je hebt besloten om een opblaasbaar een SUP board aan te schaffen dan helpen wij je hier ook zeker graag mee verder door middel van de keuzehulp. Ben je opzoek naar een SUP board?

Meer te weten komen over SUP boards?
De meest populaire SUP boards voor beginners
Het suppen is razend populair en ook zeer aanstekelijk. Als je ook wilt beginnen met het suppen dan kan het lastig zijn om het juiste model te vinden. Er zijn namelijk vele modellen voor onervaren én ervaren suppers. Om je hierbij te helpen hebben wij de meest populaire modellen voor beginners op een rijtje gezet. Deze modellen zijn zeer stabiel en hebben de juiste vaareigenschappen om het suppen onder de knie te krijgen.
Lees meer
Top 5 beste opblaasbare SUP boards in prijs/kwaliteit

Om je te helpen met jouw keuze hebben wij de top 5 beste opblaasbare SUP boards op een rijtje gezet. Als je op zoek bent naar je eerste SUP board of een vervangend model is het lastig om de juiste keuze te maken. Daarom hebben wij voor jou alvast de beste SUP boards geselecteerd op basis van de kwaliteit, sterke vaareigenschappen en onderdelen.

Lees meer
Suppen: Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Het suppen lijkt erg gemakkelijk, maar kan voor sommige lastig zijn om onder de knie te krijgen. Door de juiste techniek en houding te gebruiken kan je op de beste manier suppen. Door eerst de techniek op de knieën te leren en vervolgens staand dit toepast leer je dit in de juiste stappen. Hiernaast heb je verschillende accessoires nodig om veilig en correct te kunnen suppen, zoals een enkelkoord en zwemvest.

Lees meer