Welke elektrische buitenboordmotor moet ik kiezen voor mijn rubberboot?
Het kiezen van de juiste elektrische buitenboordmotor voor je rubberboot kan een uitdaging zijn, vooral gezien de vele opties die beschikbaar zijn.
Wat de beste motor voor jouw boot is, hangt af van verschillende factoren. Wij zetten een paar belangrijke overwegingen voor je op een rij die je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.
Type elektromotor
Er zijn verschillende soorten elektromotoren op de markt. Zo zijn er motoren met een geïntegreerde accu en motoren zonder accu.
Het voordeel van een motor met geïntegreerde accu, is dat ze volledig vaarklaar zijn. De sets bestaan uit een accu, acculader, bekabeling en natuurlijk de motor zelf. De accu plaats je op de buitenboordmotor. Het voordeel hiervan is dat je geen losse accu in de boot hoeft te zetten.
Het voordeel van een motor met losse accu, is dat je naar wens en budget een vaarset kunt samenstellen. Je kiest namelijk zelf een accu en acculader uit bij de motor. Ook hebben wij bundels samengesteld bij deze motoren met o.a. een geschikte accu en acculader.
Wil je meer weten over vaaraccu’s? Bekijk dan ‘Welke vaaraccu heb ik nodig?’.
Vermogen van de motor
Het vermogen van de elektrische buitenboordmotor, uitgedrukt in pounds (lbs) of kilogram (kg) stuwkracht, is een van de belangrijkste overwegingen. Hoeveel stuwkracht (LBS) heb jij nodig? Dit hangt af van het totale gewicht van je boot en de vaaromstandigheden. Het totale gewicht bestaat uit het gewicht van je boot, de inzittenden, de motor met accu en de bagage. Hoe hoger het gewicht, hoe meer LBS je nodig hebt. Een kleine rubberboot heeft hierdoor minder stuwkracht nodig dan een grote sloep. Daarnaast speelt de wind en stroming ook een rol in de LBS keuze. Wil je weten hoeveel LBS je nodig hebt? Lees dan: Hoeveel LBS elektromotor heb ik nodig?
Staartlengte
De schachtlengte moet passen bij de hoogte van de spiegel (het achtersteven) van je boot. Een te korte schacht kan ervoor zorgen dat de propeller niet ver genoeg in het water zit, wat niet efficiënt is. Een te lange schacht kan daarentegen zorgen voor extra weerstand en ongewenste manoeuvreerproblemen. De juiste schachtlengte zorgt ervoor dat de motor efficiënt werkt en de boot stabiel blijft.
Wil je weten of je een kortstaart of langstaart nodig hebt? Ga dan naar onze adviespagina over het bepalen van de juiste staartlengte.
Gebruik en vaar omstandigheden
Vaar je voornamelijk op stilstaand water, rivieren of op zee? Ruwere omstandigheden kunnen een krachtigere motor vereisen. Ook zijn niet alle motoren geschikt voor gebruik in zout water. Let hier dus op als je dit wel van plan bent.
Conclusie
De keuze voor de juiste elektrische buitenboordmotor hangt af van verschillende factoren zoals het vermogen, de accu, de schachtlengte en natuurlijk je budget. Door deze aspecten zorgvuldig af te wegen, kun je de motor vinden die het beste past bij jouw rubberboot en vaarbehoeften. Of je nu een rustige tocht over een rivier wilt maken of het open water op gaat, met de juiste elektromotor geniet je zorgeloos van de tocht.
Door het grote aanbod van rubberboten kan het lastig zijn om de perfecte rubberboot te kiezen. Om je te helpen met deze keuze hebben we ons gehele rubberboot assortiment met elkaar vergeleken. Daar vanuit hebben we een selectie gemaakt van onze beste rubberboten. Hierbij hebben we gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding, gebruiksvriendelijkheid en de klantbeoordelingen.
Het is van belang dat je precies weet waar je mag varen met een rubberboot. Je hebt alleen een vaarbewijs nodig als je rubberboot langer is dan 15 meter of harder gaat dan 20 km/u. Aangezien de meeste rubberboten tussen de 2 en 4 meter lang zijn heb je dus geen vaarbewijs nodig. Je kunt er vanuit gaan dat je alleen een vaarbewijs nodig hebt wanneer je beschikt over een elektromotor met een vermogen van 5PK (160LBS) of meer.
Een kwalitatieve rubberboot kan ongeveer 10 jaar mee. Hoe lang een rubberboot meegaat hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de rubberboot en het onderhoud hiervan. Het is van belang dat je een rubberboot goed opbergt en schoonmaakt. Dit doe je bijvoorbeeld door een rubberboot uit de zon te houden en de rubberboot af te spoelen na gebruik. Daarnaast is het van belang dat je de rubberboot opbergt in een koele ruimte.