Moet je kiezen voor een platte bodem of V-bodem?
Bij het rubberboot kopen heb je de keuze tussen een platte bodem en een V-bodem, ook wel opblaasbare kiel genoemd. De keuze tussen deze twee bepaalt hoe de onderkant van je rubberboot eruitziet. Beide typen hebben zo zijn voor- en nadelen. Op deze pagina vindt je de voor- en nadelen van de typen bodems zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Platte bodem
Een platte bodem functioneert optimaal op zeer vlak en ondiep water. Dit kan je bijvoorbeeld vinden in polders of grachten. In ondiep en vlak water is een platte bodem zeer snel en maakt de rubberboot weinig golfslag. Het maken van bochten met een platte bodem is echter lastiger. Dit komt omdat een platte bodem over het water glijdt, en er niet doorheen snijdt. Een platte bodem is niet ideaal wanneer je vaart op golven. Het varen met een platte bodem op rivieren en de zee zorgt er voor dat de rubberboot over het water heen stuitert. Dit kan erg oncomfortabel aanvoelen.
V-bodem
Een V-bodem daarentegen is geschikt voor wateren met golven. Rubberboten met een V-bodem snijden als het ware door het water heen en zo zal je niet over het water stuiteren. Dit is wél het geval bij een platte bodem. Met een V-bodem zit je hierdoor comfortabeler in de boot. Tevens is een V-bodem zowel geschikt voor vlak water als golven.
Conclusie
Wanneer je alleen vaart op vlak en ondiep water is de platte bodem de juiste keuze voor jou. Let hierbij wel op dat rubberboten met een platte bodem soms moeite hebben met het maken van bochten. Als je ook van plan bent om te varen op open water met golven raden wij een V-bodem aan. Deze snijdt namelijk makkelijker door golven heen. Heb je een keuze kunnen maken? Ontdek ons ruime assortiment rubberboten.
Door het grote aanbod van rubberboten kan het lastig zijn om de perfecte rubberboot te kiezen. Om je te helpen met deze keuze hebben we ons gehele rubberboot assortiment met elkaar vergeleken. Daar vanuit hebben we een selectie gemaakt van onze beste rubberboten. Hierbij hebben we gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding, gebruiksvriendelijkheid en de klantbeoordelingen.
Het is van belang dat je precies weet waar je mag varen met een rubberboot. Je hebt alleen een vaarbewijs nodig als je rubberboot langer is dan 15 meter of harder gaat dan 20 km/u. Aangezien de meeste rubberboten tussen de 2 en 4 meter lang zijn heb je dus geen vaarbewijs nodig. Je kunt er vanuit gaan dat je alleen een vaarbewijs nodig hebt wanneer je beschikt over een elektromotor met een vermogen van 5PK (160LBS) of meer.
Een kwalitatieve rubberboot kan ongeveer 10 jaar mee. Hoe lang een rubberboot meegaat hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de rubberboot en het onderhoud hiervan. Het is van belang dat je een rubberboot goed opbergt en schoonmaakt. Dit doe je bijvoorbeeld door een rubberboot uit de zon te houden en de rubberboot af te spoelen na gebruik. Daarnaast is het van belang dat je de rubberboot opbergt in een koele ruimte.