
Hoe blaas je een rubberboot op en hoe hard moet je een rubberboot opblazen?
Het opblazen van een rubberboot is niet complex, maar moet wel goed verlopen. Het is vooral belangrijk dat je de juiste stappen doorloopt afhankelijk van de type vloer waar je rubberboot over beschikt. Een rubberboot met een lattenbodem of airdeck zijn het makkelijkst om op te pompen. Een boekvloer en aluminium vloer zijn daarentegen iets complexer. Voor het opblazen van je rubberboot raden wij een elektrische luchtpomp aan. Handmatig opblazen kan namelijk erg lang duren. Dit is niet optimaal wanneer je in de brandende zon staat.
Hoe hard moet je rubberboot opblazen?
Wij raden je aan om de rubberboot op te pompen tot een luchtdruk tussen 0,20 en 0,25 bar. Dit staat ongeveer gelijk aan 3 tot 3,6 PSI. Dit hangt af van de weersomstandigheden. In de zon wordt de luchtdruk in een rubberboot namelijk verhoogd. Dit komt omdat het materiaal van de rubberboot warmer wordt. Op een warme dag raden wij je aan om de rubberboot op te pompen tot 0,20 bar of 3 PSI. In de andere gevallen raden wij je aan om de rubberboot op te pompen tot 0,25 bar of 3,6 PSI, echter kan de benodigde luchtdruk per rubberboot verschillen. Het is daarom verstandig om eerst in de handleiding van de rubberboot te zoeken naar de geadviseerde luchtdruk.
Hoe blaas je een rubberboot op?
Het opblazen van een rubberboot verschilt per type vloer dat je rubberboot heeft. Een boekvloer en aluminium vloer dienen voor het opblazen in de rubberboot gelegd te worden. Bij een lattenbodem of airdeck kan dit na het opblazen. Wil je alle verschillen tussen de rubberboot vloeren op een rijtje? Ga dan naar deze adviespagina.
Welke luchtpomp kan je gebruiken voor jouw rubberboot?
Er zijn verschillende soorten luchtpompen. Zo zijn er handpompen en voetpompen, maar ook elektrische luchtpompen. Een veelgebruikte handpomp is de Bravo 4 handpomp. De Bravo 4 handpomp wordt geleverd met koppelstukken waardoor deze geschikt is voor meerdere opblaasbare producten, zoals je rubberboot. De Bravo 4 handpomp kan pompen tot een druk van 15 PSI en je kan dit gemakkelijk aflezen via een optionele drukmeter. Als je liever met je voet wilt pompen, dan is de Bravo 9 voetpomp geschikt. Je kan met de Bravo 9 pomp met de bijgeleverde koppelstukken meerdere opblaasproducten opblazen tot een druk van 14,5 PSI. Hiernaast krijg je geen last van je rug, aangezien je staand de rubberboot kunt oppompen. Het meeste gemak heb je met een elektrische luchtpomp. Deze blaast automatisch je rubberboot op. Een voordelige optie voor een elektrische luchtpomp is de Intex elektrische luchtpomp (12V/230V). De Intex elektrische luchtpomp kan zowel opblazen als leeg laten lopen en is door het formaat gemakkelijk mee te nemen. Dankzij de verloopstukken kan je meerdere opblaasproducten opblazen en door de stroomadapters kan je zowel via een sigarettenaansluiting als via het stopcontact de pomp aansluiten. Als je een krachtigere elektrische luchtpomp zoekt dan is de Bravo BP12 elektrische luchtpomp (12V) een optie. De Bravo BP12 heeft een druk tot 14,5 PSI, kan aangesloten worden op een 12V accu vai de accuklemmen en wordt standaard geleverd in een tas. Je hoeft alleen de druk in te stellen op de Bravo BP12 en de rest zal volledig automatisch gaan. Wil je graag alle andere opties zien? Bekijk dan hier alle luchtpompen.
Stap 1: Geleidelijk opblazen
Ten eerste blaas je de luchtkamers van de rubberboot één voor één op. Dit doe je niet direct volledig, maar één voor één totdat alle tubes zijn vorm aannemen. De kiel blaas je nog niet op in deze stap. Als de rubberboot beschikt over een boekvloer of aluminium vloer, dan leg je deze vervolgens in de half opgeblazen boot. Bij een lattenbodem of airdeck hoeft dit nog niet.
Stap 2: Volledig opblazen
Blaas nu alle tubes volledig op. Op een warme dag doe je dit tot 0,20 bar of 3 PSI. Anders doe je dit tot 0,25 bar of 3,6 PSI. Als je niet beschikt over een opblaasbare kiel, een lattenbodem of airdeck is de rubberboot klaar om te varen.
Stap 3: Blaas de kiel op / Installeer de lattenbodem of airdeck
Als je beschikt over een opblaasbare kiel, blaas je deze nu op. Als je beschikt over een lattenbodem of airdeck kan je deze nu in de rubberboot plaatsen. Vervolgens ben je klaar om te varen.

Door het grote aanbod van rubberboten kan het lastig zijn om de perfecte rubberboot te kiezen. Om je te helpen met deze keuze hebben we ons gehele rubberboot assortiment met elkaar vergeleken. Daar vanuit hebben we een selectie gemaakt van onze beste rubberboten. Hierbij hebben we gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding, gebruiksvriendelijkheid en de klantbeoordelingen.

Het is van belang dat je precies weet waar je mag varen met een rubberboot. Je hebt alleen een vaarbewijs nodig als je rubberboot langer is dan 15 meter of harder gaat dan 20 km/u. Aangezien de meeste rubberboten tussen de 2 en 4 meter lang zijn heb je dus geen vaarbewijs nodig. Je kunt er vanuit gaan dat je alleen een vaarbewijs nodig hebt wanneer je beschikt over een elektromotor met een vermogen van 5PK (160LBS) of meer.

Een kwalitatieve rubberboot kan ongeveer 10 jaar mee. Hoe lang een rubberboot meegaat hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de rubberboot en het onderhoud hiervan. Het is van belang dat je een rubberboot goed opbergt en schoonmaakt. Dit doe je bijvoorbeeld door een rubberboot uit de zon te houden en de rubberboot af te spoelen na gebruik. Daarnaast is het van belang dat je de rubberboot opbergt in een koele ruimte.