Heb ik voor rubberboten een vaarbewijs nodig?
Een voordeel aan het varen met een rubberboot is dat je alleen een vaarbewijs nodig hebt wanneer je boot langer is dan 15 meter en/of harder vaart dan 20km/u. Dit geldt overigens voor elk vaartuig en dus niet alleen voor rubberboten. De gemiddelde rubberboot is niet langer dan 4 meter, je hebt daarom geen vaarbewijs nodig. Echter moet je wel rekening houden met je snelheid. Als je geen vaarbewijs hebt raden wij je aan om niet te varen met elektromotoren of benzinemotoren met een vermogen van 5PK of meer. Bij dit vermogen loop je namelijk het risico dat je harder vaart dan 20 km/u.
Waar mag je varen met vaarbewijs 1?
Met vaarbewijs 1 mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. In Nederland bestaat dit uit bijna alle binnenlandse wateren zoals bijvoorbeeld de Rijn, de Lek en de IJssel. Let wel op, het IJsselmeer, het Markermeer en de Waddenzee zijn hiervan uitgezonderd.
Waar mag je varen met vaarbewijs 2?
Met vaarbewijs 2 mag je ook op de grotere wateren varen. Denk hierbij aan de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, het IJsselmeer, het IJmeer, het Markermeer, de Eems en de Dollard. Handig om te weten, je kunt alleen vaarbewijs 2 behalen als je in bezit bent van vaarbewijs 1.
Er zijn vier verschillende typen rubberboot vloeren: lattenbodem, airdeck, boekvloer en aluminium vloer. Een lattenbodem is de eenvoudigste optie. Een airdeck is een opblaasbare vloer, dit maakt de airdeck makkelijk te installeren. De boekvloer is van hout gemaakt. Zo is de boekvloer ideaal om mee te vissen of om je hond mee te nemen. Dit geldt ook voor de aluminium vloer. Dit is de stevigste optie, maar wel erg zwaar.
Het is ten eerste van belang dat je de benodigde stuwkracht berekend voor je rubberboot. Dit kan je berekenen op deze adviespagina. Daarnaast moet je een keuze maken tussen een kortstaart of langstaart elektromotor. Dit hangt af van de hoogte van je spiegel. Op deze adviespagina kan je bepalen of je een korstaart of langstaart elektrische buitenboordmotor nodig hebt.
Om de levensduur van je rubberboot te verlengen is het van belang dat je de rubberboot correct opblaast en de juiste luchtdruk hanteert. De meeste rubberboten bestaan uit meerdere luchtkamers. Denk hierbij aan meerdere tubes en een kiel. Wij raden je aan om elke tube één voor één geleidelijk op te blazen. Hierbij blaas je de kiel als laatste op.