95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken
Tips & advies voor rubberboten

Tips & advies voor rubberboten

Het varen met een rubberboot is de perfecte manier om gezellig met je familie of vrienden een dagje te varen, of juist volledig tot rust te komen. Wil jij een rubberboot kopen? Er zijn veel verschillende rubberboten, hierdoor kan het lastig zijn om de juiste rubberboot te kiezen. Op deze pagina helpen wij je graag met het kiezen van de perfecte rubberboot voor jou!
Top 5 beste rubberboten

Door het grote aanbod van rubberboten kan het lastig zijn om de perfecte rubberboot te kiezen. Om je te helpen met deze keuze hebben we ons gehele rubberboot assortiment met elkaar vergeleken. hieruit is een selectie gemaakt van onze beste rubberboten. Hierbij hebben we gekeken naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksvriendelijkheid en klant beoordelingen.

Lees meer
Heb ik voor rubberboten een vaarbewijs nodig?

Het is van belang dat je precies weet waar je mag varen met een rubberboot. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en bekeuringen. Je hebt alleen een vaarbewijs nodig als je rubberboot langer is dan 15 meter of harder gaat dan 20 km/u. Aangezien de meeste rubberboten tussen de 2 en 4 meter lang zijn heb je dus geen vaarbewijs nodig. Alhoewel het lastig is om je snelheid te berekenen kan je aan de hand van je motor wel een inschatting maken. Hierbij kan je er vanuit gaan dat je alleen een vaarbewijs nodig hebt wanneer je beschikt over een elektromotor met een vermogen van 5 PK of meer.

Lees meer
Welke rubberboot vloer is de beste keuze?

Bij de keuze voor een rubberboot moet je rekening houden met de vloer in de rubberboot. De vloer speelt namelijk een grote rol in de vaareigenschappen van de rubberboot. Er zijn vier verschillende typen rubberboot vloeren: lattenbodem, airdeck, boekvloer en aluminium vloer. Een lattenbodem is de eenvoudigste optie, een lattenbodem bestaat namelijk uit slechts enkele planken. Het nadeel is dat een lattenbodem hierdoor de minst stevige optie is. Een airdeck is een opblaasbare vloer, dit maakt de airdeck zeer licht, comfortabel en makkelijk te installeren. Een nog stevigere optie is de boekvloer. De boekvloer is van hout gemaakt, zo is de boekvloer ideaal om mee te vissen of om je hond mee te nemen. Dit geldt ook voor de aluminium vloer. Het voordeel aan een aluminium vloer is dat het sterkste en stevigste is. De nadelen zijn dat deze vloer lastig te installeren is en twee keer zo zwaar is als een boekvloer.

Lees meer
Moet je kiezen voor een platte bodem of V-bodem?

Wanneer je een rubberboot aanschaft moet je ook een keuze maken voor de bodem van de rubberboot. Hierbij heb je de keuze tussen een platte bodem of V-bodem, ook wel opblaasbare kiel genoemd. Maar welke is het beste voor jou? Een platte bodem is alleen geschikt voor vlak en ondiep water. Op rivieren, meren en de zee is een rubberboot met platbodem een stuk minder goed te besturen dan een V-bodem. Een rubberboot met een V-bodem snijdt namelijk door de golven heen en is hierdoor ook geschikt voor ruigere wateren. Als je vaart op rivieren, meren of de zee raden we altijd de V-bodem aan. Als je uitsluitend vaart op ondiep en vlak water kan je ook kiezen voor een platte bodem.

Lees meer
Welke elektromotor heb ik nodig voor mijn rubberboot?

Het vinden van de perfecte elektromotor voor je rubberboot kan een lastige opgave zijn, omdat er veel elektromotoren op de markt zijn. Het is ten eerste van belang dat je de benodigde stuwkracht berekend voor je rubberboot. Dit kan je berekenen op deze adviespagina. Daarnaast moet je een keuze maken tussen een kortstaart of langstaart elektromotor. Dit hangt af van de hoogte van je spiegel. Op deze adviespagina kan je bepalen of je een korstaart of langstaart elektrische buitenboordmotor nodig hebt.

Lees meer
Waar mag je varen met een rubberboot?

Als je niet harder vaart dan 20 km/u mag je in principe overal varen met een rubberboot. Dit hangt echter ook af van het type motor waar je over beschikt. Benzinemotoren mogen namelijk niet overal varen: Denk hierbij bijvoorbeeld aan beschermde natuurgebieden. Wanneer je harder vaart dan 20 km/u kan je varen op plekken die openstaan voor de scheepvaart. Dit zijn wateren zoals rivieren, kanalen en de zee. Rubberboten die beschikken over een motor met een vermogen onder de 5PK varen in de meeste gevallen niet harder dan 20 km/u. Dit betekent dat je overal mag varen met een rubberboot, tenzij dit anders is aangegeven.

Lees meer
Hoe blaas je een rubberboot op en hoe hard moet je een rubberboot opblazen?

Om de levensduur van je rubberboot te verlengen is het van belang dat je de rubberboot correct opblaast en de juiste luchtdruk hanteert. De meeste rubberboten bestaan uit meerdere luchtkamers. Denk hierbij aan meerdere tubes en een kiel. Wij raden je aan om elke tube één voor één geleidelijk op te blazen. Hierbij blaas je de kiel als laatste op. Het is gebruikelijk om een rubberboot op te blazen tot 0,20 bar, dit staat gelijk aan ongeveer 3 PSI. Hierbij houden we rekening met de hogere druk die kan ontstaan in de warme zon. Als er geen sprake is van een hoge temperatuur kan je er ook voor kiezen om uw rubberboot op te blazen tot 0,25 bar of 3.6 PSI. Wij raden je aan om altijd eerst in de gebruiksaanwijzing te zoeken naar de benodigde luchtdruk van je rubberboot.

Lees meer
Hoe onderhoud je een rubberboot en hoe lang gaat een rubberboot mee?

Een kwalitatieve rubberboot kan ongeveer 10 jaar mee. Hoe lang een rubberboot meegaat hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de rubberboot en het onderhoud hiervan. Maar hoe onderhoud je een rubberboot? Het is van belang dat je een rubberboot goed opbergt en schoonmaakt. Dit doe je bijvoorbeeld door een rubberboot uit de zon te houden en de rubberboot af te spoelen na gebruik. Daarnaast is het van belang dat je de rubberboot opbergt in een koele ruimte.

Lees meer