Tips & advies voor rubberboten
Door het grote aanbod van rubberboten kan het lastig zijn om de perfecte rubberboot te kiezen. Om je te helpen met deze keuze hebben we ons gehele rubberboot assortiment met elkaar vergeleken. hieruit is een selectie gemaakt van onze beste rubberboten. Hierbij hebben we gekeken naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksvriendelijkheid en klant beoordelingen.
Lees meerHet is van belang dat je precies weet waar je mag varen met een rubberboot. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en bekeuringen. Je hebt alleen een vaarbewijs nodig als je rubberboot langer is dan 15 meter of harder gaat dan 20 km/u. Aangezien de meeste rubberboten tussen de 2 en 4 meter lang zijn heb je dus geen vaarbewijs nodig. Alhoewel het lastig is om je snelheid te berekenen kan je aan de hand van je motor wel een inschatting maken. Hierbij kan je er vanuit gaan dat je alleen een vaarbewijs nodig hebt wanneer je beschikt over een elektromotor met een vermogen van 5 PK of meer.
Lees meerBij de keuze voor een rubberboot moet je rekening houden met de vloer in de rubberboot. De vloer speelt namelijk een grote rol in de vaareigenschappen van de rubberboot. Er zijn vier verschillende typen rubberboot vloeren: lattenbodem, airdeck, boekvloer en aluminium vloer. Een lattenbodem is de eenvoudigste optie, een lattenbodem bestaat namelijk uit slechts enkele planken. Het nadeel is dat een lattenbodem hierdoor de minst stevige optie is. Een airdeck is een opblaasbare vloer, dit maakt de airdeck zeer licht, comfortabel en makkelijk te installeren. Een nog stevigere optie is de boekvloer. De boekvloer is van hout gemaakt, zo is de boekvloer ideaal om mee te vissen of om je hond mee te nemen. Dit geldt ook voor de aluminium vloer. Het voordeel aan een aluminium vloer is dat het sterkste en stevigste is. De nadelen zijn dat deze vloer lastig te installeren is en twee keer zo zwaar is als een boekvloer.
Lees meerWanneer je een rubberboot aanschaft moet je ook een keuze maken voor de bodem van de rubberboot. Hierbij heb je de keuze tussen een platte bodem of V-bodem, ook wel opblaasbare kiel genoemd. Maar welke is het beste voor jou? Een platte bodem is alleen geschikt voor vlak en ondiep water. Op rivieren, meren en de zee is een rubberboot met platbodem een stuk minder goed te besturen dan een V-bodem. Een rubberboot met een V-bodem snijdt namelijk door de golven heen en is hierdoor ook geschikt voor ruigere wateren. Als je vaart op rivieren, meren of de zee raden we altijd de V-bodem aan. Als je uitsluitend vaart op ondiep en vlak water kan je ook kiezen voor een platte bodem.
Lees meerHet kiezen van de juiste elektrische buitenboordmotor voor je rubberboot kan een uitdaging zijn, vooral gezien de vele opties die beschikbaar zijn.
Wat de beste motor voor jouw boot is, hangt af van verschillende factoren. Wij zetten een paar belangrijke overwegingen voor je op een rij die je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.
Lees meerAls je niet harder vaart dan 20 km/u mag je in principe overal varen met een rubberboot. Dit hangt echter ook af van het type motor waar je over beschikt. Benzinemotoren mogen namelijk niet overal varen: Denk hierbij bijvoorbeeld aan beschermde natuurgebieden. Wanneer je harder vaart dan 20 km/u kan je varen op plekken die openstaan voor de scheepvaart. Dit zijn wateren zoals rivieren, kanalen en de zee. Rubberboten die beschikken over een motor met een vermogen onder de 5PK varen in de meeste gevallen niet harder dan 20 km/u. Dit betekent dat je overal mag varen met een rubberboot, tenzij dit anders is aangegeven.
Lees meerOm de levensduur van je rubberboot te verlengen is het van belang dat je de rubberboot correct opblaast en de juiste luchtdruk hanteert. De meeste rubberboten bestaan uit meerdere luchtkamers. Denk hierbij aan meerdere tubes en een kiel. Wij raden je aan om elke tube één voor één geleidelijk op te blazen. Hierbij blaas je de kiel als laatste op. Het is gebruikelijk om een rubberboot op te blazen tot 0,20 bar, dit staat gelijk aan ongeveer 3 PSI. Hierbij houden we rekening met de hogere druk die kan ontstaan in de warme zon. Als er geen sprake is van een hoge temperatuur kan je er ook voor kiezen om uw rubberboot op te blazen tot 0,25 bar of 3.6 PSI. Wij raden je aan om altijd eerst in de gebruiksaanwijzing te zoeken naar de benodigde luchtdruk van je rubberboot.
Lees meerEen kwalitatieve rubberboot kan ongeveer 10 jaar mee. Hoe lang een rubberboot meegaat hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de rubberboot en het onderhoud hiervan. Maar hoe onderhoud je een rubberboot? Het is van belang dat je een rubberboot goed opbergt en schoonmaakt. Dit doe je bijvoorbeeld door een rubberboot uit de zon te houden en de rubberboot af te spoelen na gebruik. Daarnaast is het van belang dat je de rubberboot opbergt in een koele ruimte.
Lees meer