95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 3047 reviews
Zoeken
Alles over zonnepaneel omvormers

Alles over zonnepaneel omvormers

Omvormers worden vaak gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Zo kan je namelijk op een makkelijke en milieuvriendelijke manier stroom opwekken en gebruiken. Op deze pagina leggen wij je uit wat de functie is van een zonnepaneel omvormer en hoe een zonnepaneel omvormer werkt.
Alles over zonnepaneel omvormers

Omvormers worden vaak gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Zo kan je namelijk op een makkelijke en milieuvriendelijke manier stroom opwekken en gebruiken. Op deze pagina leggen wij je uit wat de functie is van een zonnepaneel omvormer en hoe een zonnepaneel omvormer werkt. Ook helpen wij je op deze pagina met het kiezen tussen een string-omvormer of micro-omvormer. Tot slot leggen wij uit waar je een zonnepaneel omvormer moet plaatsen en hoe vaak je een zonnepaneel omvormer dient te vervangen.

Waarom een zonnepaneel omvormer en hoe werkt een zonnepaneel omvormer?

Een zonnepaneel omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte stroom van de zonnepanelen omgezet wordt naar bruikbare stroom. De omvormer zorgt er dus voor dat jij in jouw huis gebruik kunt maken van de stroom uit de zonnepanelen. In het proces van het omzetten van de stroom wordt de gelijkspanning (DC) omgezet naar wisselspanning (AC). De zonnepanelen staan met de DC kabels in verbinding met de omvormer en de AC kabels uit de omvormer zorgen ervoor dat de stroom belandt in de meterkast. Wil je meer weten over de installatie van een zonnepaneel omvormer? Ga dan naar deze pagina.

Welke zonnepaneel omvormer heb je nodig?

Om te bepalen welke zonnepaneel omvormer je nodig hebt moet je weten hoeveel Watt jouw zonnepanelen bij elkaar opbrengen. Hierbij kijken we allereerst naar de verwachtte opbrengst van de zonnepanelen. Allereerst kijken we naar de Wattpiek van de zonnepanelen. Wattpiek (WP) is de stroom die de zonnepanelen in de ideale situatie op kunnen brengen. De Wattpiek van de zonnepanelen geeft alleen geen realistisch beeld van de verwachtte opbrengst van de zonnepanelen. Om de verwachtte opbrengst uit te rekenen vermenigvuldigen we de Wattpiek met 0,85. Dit is de factor voor de zonne-sterkte in Nederland. We gebruiken deze factor omdat we in Nederland nooit ideale omstandigheden hebben voor het opwekken van zonne-energie. Om de verwachtte van de zonnepanelen te achterhalen gebruiken we de volgende berekening:

Aantal zonnepanelen * Wattpiek per zonnepaneel

Wanneer je 10 zonnepanelen gebruikt met een Wattpiek van 350 per paneel is de berekening als volgt.

10 * 350 * = 3500 WP

Wij raden je aan om een omvormer te gebruiken met een VA die maximaal 20% kleiner en 10% groter is dan de totale Wattpiek van je zonnepanelen. In dit geval raden we je een omvormer aan met een VA tussen de 2800 en 3850 . Het is mogelijk om een omvormer te gebruiken met een lager VA dan de Wattpiek aangezien wij in Nederland nooit de ideale omstandigheden halen voor zonne-energie. Qua model omvormer raden wij de Victron EasySolar 24/3000/70 aan als beste zonnepaneel omvormer. De Victron Easysolar modellen werken namelijk naadloos in combinatie met zonnepanelen.

 

Moet ik kiezen voor een string-omvormer of micro-omvormer?

Wanneer je gebruik gaat maken van zonnepanelen moet je een keuze maken tussen een string-omvormer of een micro-omvormer systeem. Bij string omvormers staan alle panelen met elkaar in serie geschakeld. Dit betekent dat alle panelen samen met de omvormer een kring vormen. Het voordeel hiervan is dat er minder verlies optreedt binnen de panelen. De energie kan zich makkelijker verplaatsen waardoor er minder verlies optreedt in energie. Het nadeel van een serie geschakeld systeem is dat er in het geval van storing in één paneel, het hele systeem defect is. Daarnaast moet je vervolgens alle panelen controleren op het probleem omdat je niet kan zien welk zonnepaneel defect is. Ook zal de opbrengst van alle zonnepanelen beïnvloed worden als er op één zonnepaneel veel schaduw aanwezig is.

Dit is niet zo wanneer je gebruik maakt van micro-omvormers. Bij micro-omvormers beschikt elk zonnepaneel over een kleine omvormer die zelfstandig stroom omzet. Het voordeel hiervan is dat de opbrengst van andere zonnepanelen niet beïnvloed wordt als er één zonnepaneel defect is of last heeft van schaduw. Het nadeel is echter dat de kosten voor een parallel geschakeld systeem veel hoger zijn dan bij een serie geschakeld systeem. Ondanks het hogere risico raden we je toch aan om te kiezen voor een string-omvormer om zo hoge kosten te voorkomen.

Waar moet ik een zonnepaneel omvormer plaatsen?

Ten eerste is het van groot belang dat de omvormer zijn warmte kwijt kan. Door de grote hoeveelheden stroom die door een omvormer heen gaan komt er veel warmte vrij. Hierdoor raden wij je niet aan om de omvormer te plaatsen onder een geïsoleerd dak. Als de omvormer zijn warmte niet kwijt kan zal het rendement van de omvormer lager zijn dan gewoonlijk. Bij de plaatsing van een omvormer is het dus belangrijk dat de omvormer op een koele plek staat.

Daarnaast raden wij je aan om de omvormer zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen (indien de zonnepanelen in serie zijn geschakeld). Dit komt omdat er verlies in stroom optreedt als de stroom een langere afstand moet afleggen. Bij de plaatsing van een zonnepaneel omvormer kan je dus het beste kiezen voor een koele plek dicht bij de meterkast.

Wanneer moet ik een zonnepaneel omvormer vervangen?

Zonnepanelen op zichzelf gaan rond de 25 jaar mee. Dit terwijl de zonnepaneel omvormer ongeveer 10-12 jaar mee gaan maar dit kan verschillen per merk en type. Meestal moet je de omvormer dan één keer vervangen per levensduur van een zonnepaneel. Omvormers zijn vaker aan vervanging toe omdat er veel stroom (en dus warmte) door de omvormers heen gaan. Hierdoor slijten omvormers aanzienlijk sneller dan zonnepanelen. Het is daarom ook belangrijk dat de omvormer op een koele plek staat om slijtage te voorkomen en dus geld te besparen.

Meer te weten komen over omvormers?
Top 5 beste prijs-/kwaliteit omvormers

Omvormers kunnen gecompliceerde en prijzige apparaten zijn. Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste omvormer te kiezen. Om jou te helpen met het maken van de juiste keuze hebben wij ons gehele assortiment omvormers met elkaar vergeleken. Hieruit hebben wij een lijst gemaakt met de 5 beste omvormers op basis van de prijs-/kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Hierbij is de Victron EasySolar 12/1600/70 de beste zonnepanelen omvormer en de Victron Multiplus 24/3000-70-16de beste accu omvormer.

Lees meer
Wat is een omvormer en wat zijn de voor- en nadelen van een omvormer?

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de spanning van een apparaat omzet. Hierbij kan een omvormer de gelijkspanning (DC) omvormen naar een wisselspanning (AC), of andersom. In simpele termen zorgt een omvormer er dus bijvoorbeeld voor dat de spanning van een accu (bijv. 12V) wordt omgezet naar een 220/ 230V spanning. Het voordeel hiervan is dat een omvormer ervoor zorgt dat je kunt gebruiken om huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien

Lees meer
Welke omvormer heb ik nodig voor mijn (huishoudelijke) apparaten?

Het (huishoudelijke) apparaat dat je gebruikt bepaald voor een groot gedeelte welke omvormer je nodig hebt. Elk apparaat verschilt namelijk in stroomverbruik waardoor er voor elk apparaat een aangeraden omvormer is. Dit komt omdat een koffiezetapparaat ongeveer 900 Watt verbruikt en een droger 2400 Watt verbruikt. Daarnaast moet je bij de aanschaf van omvormer er rekening houden met het piekvermogen of aanloopstroom van het apparaat.

Lees meer