95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken
Tips & advies voor omvormers

Tips & advies voor omvormers

Met een omvormer kan je een bepaalde spanning omzetten naar een andere spanning. Hierdoor kan je met een omvormer er bijvoorbeeld voor zorgen dat de zonne-energie uit jouw zonnepanelen omgezet wordt naar bruikbare stroom. Daarnaast is een omvormer ideaal wanneer je op vakantie bent of gaat varen. Zo kan je de met de stroom uit een accu huishoudelijke apparaten van stroom voorzien. Op deze pagina helpen wij je graag met de zoektocht naar de beste omvormer voor jou!
Top 5 beste prijs-/kwaliteit omvormers

Omvormers kunnen gecompliceerde en prijzige apparaten zijn. Hierdoor kan het lastig zijn om de juiste omvormer te kiezen. Om jou te helpen met het maken van de juiste keuze hebben wij ons gehele assortiment omvormers met elkaar vergeleken. Hieruit hebben wij een lijst gemaakt met de 5 beste omvormers. Voor de keuze van de omvormers hebben wij gekeken naar de prijs-/kwaliteitsverhouding, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Aan de hand van deze lijst kan je een weloverwogen keuze maken voor de beste omvormer.

Lees meer
Wat is een omvormer en wat zijn de voor- en nadelen van een omvormer?

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de spanning van een apparaat omzet. Hierbij kan een omvormer de gelijkspanning (DC) omvormen naar een wisselspanning (AC), of andersom. In dit proces wordt de wisselrichter, die bestaat uit de halfgeleider en brugschakeling, gebruikt voor het omzetten van de spanning. In simpele termen zorgt een omvormer er dus bijvoorbeeld voor dat de spanning van een accu (bijv. 12V) wordt omgezet naar een 220/ 230V spanning. Het voordeel hiervan is dat een omvormer ervoor zorgt dat je de accu in jouw boot, camper of auto kunt gebruiken om huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien. Daarnaast zorgt een omvormer ervoor dat de opgebrachte stroom uit de zonnepanelen omgezet wordt naar bruikbare stroom voor in je huis. Het nadeel van een omvormer is dat het lastig kan zijn om een omvormer te installeren aangezien dit over het algemeen technische apparaten zijn.

Lees meer
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een omvormer?

Er zijn drie belangrijke dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een omvormer. Allereest het voltage, het voltage van de omvormer moet hetzelfde voltage zijn als het voltage van de accu. Wanneer je beschikt over een 12V accu, heb je ook een 12V omvormer nodig. Daarnaast is het van belang dat de omvormer genoeg vermogen (VA of W) heeft om jouw apparaten van stroom te voorzien. Hierbij dien je eerst te achterhalen hoeveel wattage jouw apparaten verbruiken aan stroom. De omvormer die je aanschaft moet minimaal beschikken over het continue verbruik in Watt die jouw apparaten verbruiken. Tot slot moet je rekening houden met de toepassing van de omvormer. Is dit in combinatie met een accu of met zonnepanelen? Waar je de omvormer voor gaat gebruiken bepaald welke omvormer je het beste kunt kiezen.

Lees meer
Welke omvormer heb ik nodig voor mijn (huishoudelijke) apparaten?

Het (huishoudelijke) apparaat dat je gebruikt bepaald voor een groot gedeelte welke omvormer je nodig hebt. Elk apparaat verschilt namelijk in stroomverbruik waardoor er voor elk apparaat een aangeraden omvormer is. Een Senseo koffiezetapparaat heeft een andere omvormer nodig dan een droger. Dit komt omdat een koffiezetapparaat ongeveer 900 Watt verbruikt en een droger 2400 Watt verbruikt. Daarnaast moet je bij de aanschaf van omvormer er rekening mee houden dat het piekvermogen van de omvormer hoger is dan het piekverbruik van het desbetreffende apparaat. Op deze pagina kan je een lijst vinden met het verbruik van de meest voorkomende huishoudelijke apparaten. Daarnaast wordt er meteen een omvormer aangeraden zodat jij de juiste omvormer kan aanschaffen!

Lees meer
Welke omvormer voor boot, auto, camper en caravan?

Het is van belang dat de omvormer die je kiest geschikt is voor het voertuig waar je gebruik van maakt. Dit is vaak een kwestie van het kiezen van het juiste Voltampere van de omvormer. Zo raden we je aan om, wanneer je gebruik maakt van een boot of camper, een omvormer aan te schaffen met een hoog Voltampere (VA). Tijdens het varen of op reis verbruik je namelijk waarschijnlijk veel stroom waardoor je ook een hoge Voltampere nodig hebt. Echter zijn er naast het Voltampere ook een aantal andere factoren die een rol spelen. Zo is het van belang dat een omvormer voor een auto beschikt over een sigaretten-aansluiting. Dit is namelijk de aansluiting die in het dashboard van de meeste auto's zit.

Lees meer
Hoe sluit je een omvormer aan op een accu/zonnepaneel en in een auto?

Voor de veiligheid van jezelf en jouw apparatuur is het zaak dat je de omvormer correct aansluit. Deze installatie verschilt ook per apparaat en doeleinde. Wanneer je een omvormer gebruikt bij een accu dien je de rode (+) en zwarte kabel (-) van de omvormer aan te sluiten op de accu. Hierbij moet je de rode kabel aansluiten op de + pool van de accu en daarna de zwarte kabel aansluiten op de pool. Vervolgens zet je de omvormer aan en kan je de stekker van het desbetreffende apparaat in de omvormer steken. In een auto werkt dit ongeveer hetzelfde, maar steek je de sigarettensteker in het dashboard van de auto. Bij zonnepanelen werkt dit weer anders. Hierbij sluit je de AC-kabel van de omvormer aan op de meterkast en de DC-kabels aan op de omvormer. Houdt er hierbij wederom rekening mee dat je de + kabel aansluit op de plus pool en de kabel aansluit op de min pool.

Lees meer
Alles over zonnepaneel omvormers

Wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen is een omvormer onmisbaar. Een zonnepaneel omvormer zorgt er namelijk voor dat de stroom van de zonnepanelen wordt omgezet naar bruikbare stroom. De stroom die door de zonnepanelen wordt opgevangen is nog niet bruikbaar waardoor een omvormer onmisbaar is. Op deze pagina leggen wij je uit hoe een omvormer werkt en welke zonnepaneel omvormer je moet kiezen. Daarnaast behandelen we ook waar je de omvormer het beste kunt plaatsen en wanneer je een zonnepaneel omvormer dient te vervangen.

Lees meer
Wat is het verschil tussen een zuivere sinus omvormer en een gemodificeerde sinus omvormer?

Wanneer je een omvormer gaat aanschaffen moet je de keuze maken tussen twee typen omvormers, de zuivere sinus omvormer en de gemodificeerde sinus omvormer. Het verschil tussen deze twee omvormers zit hem in de kwaliteit van de stroom. Een zuivere sinus omvormer geeft een output van een zuivere elektrische spanning. Dankzij deze zuivere elektrische spanning kan je met een zuivere sinus omvormer zonder problemen alle huishoudelijke apparaten van stroom voorzien. Bij een gemodificeerde sinus omvormer is de kwaliteit van de stroom een stuk minder goed. Dit kan hierdoor ook problemen opleveren bij het aansluiten van een televisie of radio op de omvormer. Een zuivere sinus omvormer is hierdoor altijd de beste optie.

Lees meer
Veelgestelde omvormer vragen

Omdat omvormers technisch ingewikkelde producten kunnen zijn worden er veel vragen gesteld omtrent omvormers. Om jou te helpen in het maken van een keuze voor de beste omvormer gaan wij de meest gestelde omvormer vragen beantwoorden. Denk hierbij aan vragen als: Wat is het verschil tussen continue en piekvermogen? en: Welke apparaten kan ik op een omvormer aansluiten? . Daarnaast beantwoorden we ook technische vragen als: Wat is het rendement van een omvormer? en lichten wij verschillende termen toe als voltage (V) en voltampere (VA).

Lees meer