95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken
De verschillende typen kajaks en kano's

De verschillende typen kajaks en kano's

Voordat je een kano of kajak aanschaft is het van belang dat je op de hoogte bent van de verschillende typen kano's en kajaks. Ten eerste is het goed om te weten dat een kajak ook een type kano is. Een kajak hoort namelijk als het ware bij de kano-achtige. Op deze pagina beschrijven wij de verschillende type kano's en kajaks. Zo kan je een weloverwogen keuze maken voor het type kano of kajak die je aanschaft.
De verschillende typen kajaks en kano's

Voordat je een kano of kajak aanschaft is het van belang dat je op de hoogte bent van de verschillende typen kano's en kajaks. Ten eerste is het goed om te weten dat een kajak ook een type kano is. Een kajak hoort namelijk als het ware bij de kano-achtige. Op deze pagina beschrijven wij de verschillende type kano's en kajaks. Zo kan je een weloverwogen keuze maken voor het type kano of kajak die je aanschaft.

Kano's:

De standaard kano wordt ook wel de Canadese kano genoemd. Deze Canadese kano's zijn onder te verdelen in een aantal verschillende typen: de recreatie-, all-round- en wildwater kano's.

Recreatie kano's

Recreatieve kano's zijn de grootste typen Canadese kano's en zijn geschikt voor beginners. Deze zijn erg breed en lang. Dit maken de recreatieve kano's erg stabiel. Zo zijn de recreatieve kano's ook geschikt voor bochtig stromend water. Echter zijn recreatieve kano's niet geschikt voor het varen van lange afstanden en het varen met hoge golven of harde wind. De recreatieve kano is een goede keuze als je vaart op vlak of lichtgolvend water. Wij raden je de Sevylor Alameda Premiumaan als beste recreatieve kano in ons assortiment.

All-round kano's

All-round kano's zijn, zoals de naam al zegt, geschikt voor bijna alle soorten wateren. Deze kano's zijn ruim, maar toch wendbaar. Deze kano's zijn bovendien ook bestemd voor onervaren en ervaren kanoërs. Ondanks dat de all-round kano's geschikt zijn voor alle soorten wateren, raden wij deze kano niet aan bij extreme wildwater routes. Wij raden je Aqua Marina Tomahawk AIR-C 480 aan als beste all-round kano in ons assortiment.

Wildwater kano's

Wildwater kano's zijn ideaal voor tochten op stromend water met stroomversnellingen. De wildwater kano is erg wendbaar, flexibel en compact. Echter gaat dit ten koste van de ruimte, zodat je niet gemakkelijk al je bagage kwijt kunt. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor het varen van lange afstanden, harde wind en golven. Wel is de wildwater kano de beste keuze als je op ruig water vaart. Wij raden je Sevylor Yukon aan als beste wildwater kano in ons assortiment.

Kajaks

Kajaks zijn eigenlijk geheel gesloten kano's. Hierdoor horen ze ook wel bij de kano-achtige. Het voordeel aan een kajak is dat deze beschikken over twee peddelbladen, waardoor je de mogelijkheid hebt om in je eentje te varen. Er zijn verschillende typen kajaks: zeewater-, vlakwater- en wildwaterkajaks.

Zeewater kajak

Een zeewater kajak is over het algemeen erg lang (ca. 4 meter) en beschikt over een verhoogde voorkant. Zo kan de zeewater kajak gemakkelijk door de golven snijden. Dit maken deze kajaks zeer geschikt voor op zee. Wij raden je de Sevylor Pointer K2 aan als beste zeewater kajak in ons assortiment.

Vlakwater kajak

Een vlakwaterkajak is een boot met een puntige bodem waardoor het zwaartepunt onder de waterspiegel ligt. Dit maakt een vlakwaterkajak koersvast en gemakkelijk om recht mee vooruit te varen. Dit maakt de vlakwaterkajak ideaal voor het varen van lange rechte afstanden. Echter is de vlakwaterkajak niet geschikt voor water met golven. Wij raden je Aqua Marina Steam ST-412 aan als beste vlakwater kajak in ons assortiment.

Wildwater kajak

De wildwaterkajak is nog beter geschikt voor wildwater dan de wildwaterkano. De wildwaterkajak is namelijk nog kleiner, smaller en lichter. Hierdoor kan de kajak goed door rotsen en stroomversnellingen manoeuvreren. Deze kajaks hebben minder last van waterweerstand waardoor ze erg snel kunnen varen. Wildwater kajaks zijn echter niet geschikt voor het varen van lange tochten. Wij raden je Hydro Force Cove Champion aan als beste wildwater kajak in ons assortiment.

Meer te weten komen over kano's en kajak?
Top 3 beste kano's / kajaks

Er zijn veel verschillende kano's en kajaks op de markt. Hierdoor is het soms lastig om de juiste kano of kajak te kiezen voor jouw wensen en behoeften. Om deze keuze zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben wij een top 3 gemaakt van de beste kano's en kajaks. Deze top 3 hebben we opgesteld op basis van de prijs-kwaliteitverhouding, gebruiksvriendelijkheid en de beoordelingen van al onze kano's en kajaks.

Lees meer
De voor- en nadelen van een opblaasbare kano of kajak

Als je wilt kanoën of kajakken moet je een keuze maken tussen een opblaasbare of harde kano of kajak. Een opblaasbare kano of kajak is lichter, sneller, elastischer en makkelijker te vervoeren dan de harde variant. Dit komt omdat een opblaasbare kano of kajak gemaakt is van PVC in plaats van hard materiaal en een opblaasbare kano of kajak is vaak voordeliger. Hierdoor is een opblaasbare kano of kajak bijna altijd een betere keuze ten opzichte van een harde kano of kajak.

Lees meer
Top 3 beste kano's / kajaks voor beginners

Je wilt beginnen met kanoën of kajakken, maar je weet niet precies welke kano of kajak het beste is voor jou. Om je te helpen met het maken van deze keuze, hebben wij een top 3 opgesteld van de beste kano's of kajaks voor beginners. Hierbij is het vooral van belang dat de kano of kajak erg stabiel en gebruiksvriendelijk is. Daarnaast hebben we gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding en de beoordelingen van al onze kano's en kajaks.

Lees meer