95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken
Welke elektrische vaaraccu heb ik nodig?

Welke elektrische vaaraccu heb ik nodig?

Het is van belang dat je de juiste accu kiest voor je elektromotor. De keuze voor je accu speelt namelijk een grote rol in de tijd die je kunt varen. Er zijn een aantal factoren die van belang zijn voor de keuze van een elektrische vaaraccu.
Welke elektrische vaaraccu heb ik nodig?

Het is van belang dat je de juiste accu kiest voor je elektromotor. De keuze voor je accu speelt namelijk een grote rol in de tijd die je kunt varen. Er zijn een aantal factoren die van belang zijn voor de keuze van een elektrische vaaraccu:

Stap 1: Welke voltage heb je nodig?

Ten eerste moet je rekening houden met het voltage van je buitenboordmotor. Functioneert je buitenboordmotor op een 12, 24, 36 of zelfs 48 volt accu? Het is van belang dat je buitenboordmotor en accu beschikken over hetzelfde voltage. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om twee 12V accu's serie te schakelen om zo een werkspanning van 24V te creëren.

Stap 2: Bepaal welk type accu het beste is voor je?

Er zijn 4 typen accu's: lood AGM, Gel en Lithium. De verschillen tussen deze accu's zitten voornamelijk in hoe diep je de accu's kunt ontladen. Dit betekent tot hoeveel % je de accucapaciteit van de accu kunt gebruiken. Lood accu's kan je tot 50% ontladen, AGM tot 70%, gel tot 80% en lithium tot wel 100%. Dit betekent dat je met een lithium accu bijna twee keer langer kunt varen dan met een lood accu. Het nadeel van lithium accu's is wel dat deze aanzienlijk duurder zijn dan lood, AGM en gel accu's. Ben je opzoek naar een elektrische vaaraccu? Bekijk hier ons gehele assortiment.

Stap 3: Hoe lang wil je varen?

Dan misschien wel het belangrijkste, hoe lang wil je varen? De vaartijd hangt voor een groot gedeelte af van de accucapaciteit waar je accu over beschikt. Hoe hoger de accucapaciteit (AH), hoe langer je kunt varen. Een accu met een accucapaciteit van 100AH kan twee keer langer varen dan een accu met een accucapaciteit van 50AH.

Meer te weten komen over elektrische buitenboordmotoren?
Top 5 beste prijs-/kwaliteit elektrische buitenboordmotoren

Het aanschaffen van een elektrische buitenboordmotor kan een flinke investering zijn. Er zijn enorm veel verschillende elektrische buitenboordmotoren, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Om er toch voor te zorgen dat je een weloverwogen keuze kunt maken hebben wij een lijst gemaakt van de beste elektrische buitenboordmotoren. Hierbij hebben we gekeken naar het vermogen, de gebruiksvriendelijkheid en prijs-kwaliteit van de elektromotoren.

Lees meer
Hoe hard gaat een elektrische buitenboordmotor?

Bij de keuze voor een elektrische buitenboordmotor ziet je altijd het vermogen van de motor staan in LBS. Maar hoe hard vaar je dan precies? Het is lastig om op deze vraag een exact antwoord te geven. Het gewicht van je boot, het vermogen van je motor, de stroming en de windkracht spelen allemaal een rol in deze berekening. Wel kan je een ruwe inschatting maken van je snelheid aan de hand van een formule.

Lees meer
De voor- en nadelen van elektrisch varen

Vaak wordt elektrisch varen ook wel vergeleken met het varen met benzinemotoren. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van elektrisch varen? Je kan optimaal genieten van de rust en gemakkelijk gesprekken voeren. Met elektrisch varen zal je tevens het milieu niet aantasten en elektrisch varen vraagt nauwelijks onderhoud omdat elektromotoren erg compact en eenvoudig zijn.

Lees meer