95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken
Hoe lang kan je varen met een elektrische buitenboordmotor?

Hoe lang kan je varen met een elektrische buitenboordmotor?

Het is van belang dat je rekening houdt met de vaartijd van je elektrische buitenboordmotor. Zo kan je aan de hand van een berekening kijken of je een dagje kunt varen, of slechts een paar uur. Dit zorgt er voor dat je niet midden op het water dobbert zonder vermogen.
Hoe lang kan je varen met een elektrische buitenboordmotor?

Het is van belang dat je rekening houdt met de vaartijd van je elektrische buitenboordmotor. Zo kan je aan de hand van een berekening kijken of je een dagje kunt varen, of slechts een paar uur. Dit zorgt er voor dat je niet midden op het water dobbert zonder vermogen. Het uitrekenen van je vaartijd is een complexe berekening. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij de Amarew AM66 als voorbeeld berekend, zodat je eenvoudig jouw vaartijd kunt berekenen. De Amarew AM66 is een 12V motor en verbruikt op vol gas 660W per uur en op half gas 330W aan vermogen per uur.

  1. Als je 4 uur op half gas wilt varen vermenigvuldig je het aantal uur met het verbruik op halfgas (330W). Je komt vervolgens op 1320W, oftwel 1,32kWh uit. De elektromotor heeft dus 1320W aan bruikbare accucapaciteit nodig om de 4 uur te halen.
  2. Dit totale vermogen doe je vervolgens gedeeld door de voedingsspanning van de elektromotor, in dit geval 12V, om vervolgens op de juiste accucapaciteit uit te komen. Je zal vervolgens op 110AH uitkomen. Je hebt dus een accu nodig van 110AH aan bruikbare accucapaciteit.
  3. Wij raden je daarom een 12V lithium accu aan met een accucapaciteit van 110AH om 4 uur op half gas te varen. Rekening houdend met de verschillende dieptes van ontlading per accu heb je of een 12V lood accu van 220AH, een AGM accu van 160AH of een gel accu van 140AH nodig.

De formule luidt als volgt:

  1. Verbruikt vermogen per uur volgas in kWh = Vermogen (W) / 1000
  2. Verbruikt vermogen per uur halfgas in kWh = Verbruikt vermogen per uur volgas / 2
  3. Vereiste accucapaciteit in kWh = Verbruikt vermogen per uur halfgas * Gewenste vaartijd
  4. Bruikbare accucapaciteit in kWh = Bruikbare accucapaciteit = Accuspanning (V) * Accucapaciteit (AH) * Ontladingspercentage (%)

Het vermogen van je buitenboordmotor (W)

Het vermogen van je buitenboordmotor wordt aangegeven in wattage (W). Dit gegeven kan je onder andere vinden bij de specificaties van je buitenboordmotor. Bij de Amarew AM66 is dit bijvoorbeeld 660W.

Het voltage van je accu (V)

Vervolgens moet je inzicht hebben in het voltage (V) van de accu die je gebruikt. Is dit 12, 24, 36 of zelfs 48 volt? Dit gegeven kan je wederom vinden bij de specificaties van je accu of bij de specificaties van je elektrische buitenboordmotor. Bij de Amarew AM66 is de werkspanning 12V. Hierbij hoort een accu van 12V.

Accucapaciteit van je accu (AH)

De capaciteit van je accu wordt uitgedrukt in AH. Dit staat voor ampère uur. Dit betekent hoeveel ampère de accu in een uur kan leveren. Hierbij geldt: hoe hoger de AH, hoe langer je accu meegaat. De accucapaciteit kan je wederom vinden bij de specificaties van jouw accu.

Welke type accu heb je (lood, AGM, gel, lithium)

Daarnaast, welke type accu gebruik je? Er zijn 4 typen accu's: LoodAGM , Gel en Lithium. Elk type accu heeft een andere diepte van ontlading. De diepte van ontlading betekent tot hoeveel procent van jouw accu het vermogen gebruikt kan worden. Bij lood is dit 50%, bij AGM 70%, bij gel 80% en bij lithium 100%. Dit betekent dat je een lithium accu twee keer langer kunt gebruiken dan een lood accu. Het type accu die je hebt speelt een grote rol in het bepalen van je vaartijd.

Meer te weten komen over elektrische buitenboordmotoren?
Top 5 beste prijs-/kwaliteit elektrische buitenboordmotoren

Het aanschaffen van een elektrische buitenboordmotor kan een flinke investering zijn. Er zijn enorm veel verschillende elektrische buitenboordmotoren, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Om er toch voor te zorgen dat je een weloverwogen keuze kunt maken hebben wij een lijst gemaakt van de beste elektrische buitenboordmotoren. Hierbij hebben we gekeken naar het vermogen, de gebruiksvriendelijkheid en prijs-kwaliteit van de elektromotoren.

Lees meer
Hoe hard gaat een elektrische buitenboordmotor?

Bij de keuze voor een elektrische buitenboordmotor ziet je altijd het vermogen van de motor staan in LBS. Maar hoe hard vaar je dan precies? Het is lastig om op deze vraag een exact antwoord te geven. Het gewicht van je boot, het vermogen van je motor, de stroming en de windkracht spelen allemaal een rol in deze berekening. Wel kan je een ruwe inschatting maken van je snelheid aan de hand van een formule.

Lees meer
De voor- en nadelen van elektrisch varen

Vaak wordt elektrisch varen ook wel vergeleken met het varen met benzinemotoren. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van elektrisch varen? Je kan optimaal genieten van de rust en gemakkelijk gesprekken voeren. Met elektrisch varen zal je tevens het milieu niet aantasten en elektrisch varen vraagt nauwelijks onderhoud omdat elektromotoren erg compact en eenvoudig zijn.

Lees meer