Hoe lang kan je varen met een elektrische buitenboordmotor?
Het is van belang dat je rekening houdt met de vaartijd van je elektrische buitenboordmotor. Zo kan je aan de hand van een berekening kijken of je een dagje kunt varen, of slechts een paar uur. Dit zorgt er voor dat je niet midden op het water dobbert zonder vermogen.
Waar hangt de vaartijd van een elektrische buitenboordmotor van af?
De vaartijd en het aantal kilometers dat je kunt afleggen met een elektromotor is afhankelijk van een aantal factoren:
- Vermogen van de motor: Hoe krachtiger de motor, hoe meer energie deze verbruikt. Een zwaardere motor kan een grotere boot trekken of hogere snelheden bereiken, maar verbruikt ook meer stroom.
- Accu: De bruikbare capaciteit van de accu, gemeten in ampère-uren (Ah), bepaalt hoelang de motor kan blijven draaien. Hoe groter de accucapaciteit, hoe langer de vaartijd.
- Snelheid: Varen op hoge snelheid kost meer energie en verkort de vaartijd. Voor maximale efficiëntie wordt vaak geadviseerd om op een lagere snelheid te varen.
- Gewicht van de boot en belading: Hoe zwaarder de boot en hoe meer passagiers of spullen je meeneemt, hoe meer energie de motor verbruikt.
- Wateromstandigheden: Stroom, wind en golven spelen een belangrijke rol in het energieverbruik. Tegenstroom of tegenwind verkort de vaartijd aanzienlijk.
- Onderhoud van de motor en accu: Goed onderhoud van de elektrische motor en de accu verlengt de levensduur en zorgt voor optimale prestaties.
Hoe bereken ik de vaartijd van mijn elektrische buitenboordmotor?
Een simpele manier om de vaartijd te berekenen is door de bruikbare capaciteit van de accu te delen door het stroomverbruik van de motor.
Vaartijd = Bruikbare accucapaciteit in AH / verbruik van motor in A
Stel: je hebt een accu met een bruikbare capaciteit van 100 AH en de motor trekt 20 ampère in een bepaalde versnelling. De vaartijd zou dan 100/20 = 5 uur zijn in die versnelling.
Dit is echter een benadering. De vaartijd kan variëren afhankelijk van de omstandigheden op het water en hoe zwaar de motor belast wordt.
Weet je alleen het verbruik in Watt (W)? Je kunt het aantal ampère berekenen door het aantal Watt te delen door het aantal Volt. Dat komt neer op: Ampère = Watt / Volt.
Vaartijd rekenvoorbeeld
Voor het rekenvoorbeeld gebruiken we de veel verkochte Amarew AM66 elektromotor. Dit is een 12V motor en verbruikt op vol gas 660W (/12 = 55A) per uur en op half gas 330W (/12 = 27,5A) aan vermogen per uur.
- Als je 4 uur op half gas wilt varen, vermenigvuldig je het aantal uur met het verbruik op halfgas (330W of 27,5A). Je komt dan uit op 1320W of 110AH. De elektromotor heeft dus 1320W of 110AH aan bruikbare accucapaciteit nodig om de 4 uur te halen op half gas.
- Wij raden je daarom een 12V lithium accu aan met een bruikbare accucapaciteit van minimaal 110AH om 4 uur op half gas te varen. Rekening houdend met de verschillende dieptes van ontlading per accu heb je of een 12V lood accu van 220AH, een AGM accu van 160AH of een gel accu van 140AH nodig.
Een aantal handige formules
- Verbruikt vermogen per uur volgas in kWh = Vermogen (W) / 1000
- Verbruikt vermogen per uur volgas in A = Watt (W) / Volt (V)
- Verbruikt vermogen per uur halfgas = Verbruikt vermogen per uur volgas / 2
- Vereiste accucapaciteit in AH = Verbruikt vermogen per uur halfgas in A * Gewenste vaartijd
- Vereiste accucapaciteit in kWh = Verbruikt vermogen per uur halfgas in kWh * Gewenste vaartijd
- Bruikbare accucapaciteit in AH = Accucapaciteit (AH) * Ontladingspercentage (%)
- Bruikbare accucapaciteit in kWh = Accuspanning (V) * Accucapaciteit (AH) * Ontladingspercentage (%)
Bruikbare accucapaciteit
Welk type accu je gebruikt, heeft invloed op je vaartijd. Er zijn 4 typen accu's: Lood, AGM, Gel en Lithium. Elk type accu heeft een andere diepte van ontlading. Dit betekend dat de daadwerkelijk bruikbare accucapaciteit per accutype verschilt. Bij lood is dit 50%, bij AGM 70%, bij gel 80% en bij lithium bijna 100%. Dit betekent dat je een lithium accu twee keer langer kunt gebruiken dan een lood accu. Het type accu je gebruikt, speelt hierdoor een grote rol in het bepalen van je vaartijd. Lees hier meer over de verschillende accu typen.
Hoe kan ik de vaartijd verlengen?
Natuurlijk wil jij zo lang mogelijk kunnen genieten op het water. Er zijn verschillende manieren om de vaartijd met je elektrische buitenboordmotor te maximaliseren:
- Kies een accu met hoge capaciteit: Een grotere accu (meer AH) levert een langere vaartijd op. Accu’s met een hogere capaciteit zijn wel zwaarder en duurder, maar kunnen de vaartijd aanzienlijk verlengen.
- Gebruik een lithium-ion accu: Hoewel duurder dan loodzuuraccu’s, zijn lithium accu’s efficiënter en lichter. Ze hebben vaak een langere levensduur en kunnen meer energie opslaan, wat de vaartijd verbetert. Dit type accu kan het diepst worden ontladen.
- Optimaliseer je vaarsnelheid: Door langzamer te varen, verbruikt de motor minder stroom. Dit kan de vaartijd verlengen, vooral als je op lage snelheden blijft varen.
- Beperk het gewicht aan boord: Minder gewicht betekent minder kracht die de motor nodig heeft om de boot voort te bewegen, wat het stroomverbruik verlaagt.
- Zorg voor goed onderhoud: Regelmatig onderhoud van zowel de motor als de accu kan helpen om de efficiëntie van je systeem te behouden en een langere vaartijd te garanderen.
Goed voorbereid het water op
Hoe lang jouw elektrische buitenboordmotor mee gaat, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de capaciteit van de accu, het vermogen van de motor, je snelheid en de omstandigheden op het water. Door de juiste accu te kiezen, een efficiënte vaarsnelheid aan te houden en rekening te houden met het gewicht aan boord, kun je de vaartijd verlengen en onbezorgd genieten van je tijd op het water. Heb je hulp nodig met het berekenen van vaartijden of de benodigde accucapaciteit? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.
Het aanschaffen van een elektrische buitenboordmotor kan een flinke investering zijn. Er zijn enorm veel verschillende elektrische buitenboordmotoren, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Om er toch voor te zorgen dat je een weloverwogen keuze kunt maken hebben wij een lijst gemaakt van de beste elektrische buitenboordmotoren. Hierbij hebben we gekeken naar het vermogen, de gebruiksvriendelijkheid en prijs-kwaliteit van de elektromotoren.
Bij de keuze voor een elektrische buitenboordmotor ziet je altijd het vermogen van de motor staan in LBS. Maar hoe hard vaar je dan precies? Het is lastig om op deze vraag een exact antwoord te geven. Het gewicht van je boot, het vermogen van je motor, de stroming en de windkracht spelen allemaal een rol in deze berekening. Wel kan je een ruwe inschatting maken van je snelheid aan de hand van een formule.
Vaak wordt elektrisch varen ook wel vergeleken met het varen met benzinemotoren. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van elektrisch varen? Je kan optimaal genieten van de rust en gemakkelijk gesprekken voeren. Met elektrisch varen zal je tevens het milieu niet aantasten en elektrisch varen vraagt nauwelijks onderhoud omdat elektromotoren erg compact en eenvoudig zijn.