Klantenservice
94% van 100
9.4 / 10
Toon alle 1788 reviews
Zoeken

Het is momenteel wat drukker bij PostNL waardoor jouw pakket mogelijk wat langer onderweg is dan je gewend bent. Mocht het pakket op voorgemeld of gesorteerd blijven staan, raden wij aan om een aantal dagen te wachten.

Hoe werkt en installeer je een elektrische buitenboordmotor?

Hoe werkt en installeer je een elektrische buitenboordmotor?

Elektrische buitenboordmotoren zijn zeer gebruiksvriendelijk. De meeste elektrische buitenboordmotoren zijn namelijk makkelijk te installeren en te besturen op het water. Op deze pagina leggen wij uit hoe je een elektrische buitenboordmotor installeert en hoe je hiermee vaart.
Hoe werkt en installeer je een elektrische buitenboordmotor?

Elektrische buitenboordmotoren zijn zeer gebruiksvriendelijk. De meeste elektrische buitenboordmotoren zijn namelijk makkelijk te installeren en te besturen op het water. Op deze pagina leggen wij uit hoe je een elektrische buitenboordmotor installeert en hoe je hiermee vaart.

Hoe installeer je een elektrische buitenboordmotor?

Voordat je kunt beginnen met het installeren van een elektrische buitenboordmotor is het van belang dat je op zijn minst over een boot, motor, accu en acculader beschikt. Optionele accessoires zijn een accubak, accuklemmen en een motorsteun. Een groot voordeel aan elektrisch varen is dat (bijna) elke elektrische buitenboordmotor op dezelfde eenvoudige manier geïnstalleerd wordt.

Installatie elektrische buitenboordmotor

Als je boot is voorzien van een rechte spiegel kan je hier de elektrische buitenboordmotor aan vastklemmen. Deze klemmen zijn altijd bevestigd aan je motor. Het is van belang dat je de elektrische buitenboordmotor erg stevig vastklemt. De elektromotor mag namelijk niet bewegen of trillen tijdens het varen. Wanneer je geen platte spiegel hebt, dit kan het geval zijn bij rubberboten, kan je een motorsteun aanschaffen. Zo kan je alsnog de elektrische buitenboordmotor aan je boot bevestigen.

Verbinding elektrische buitenboordmotor aan accu(bak)

Ten eerste zet je de accu in de accubak. Vervolgens pak je de twee snoeren (- snoer (zwart) en + snoer (rood)) onderaan de deksel van de accubak en verbindt je deze aan de accu. Op elke accubak zitten twee accupolen, een - pool en een + pool. Het is van belang dat je de - snoer (zwart) aan de - pool verbindt, en de + snoer (rood) aan de + pool. Deze snoeren bevestig je door middel van accu ogen. Wanneer je de deksel aan de accubak bevestigd ben je klaar om te varen.

Wij raden je aan om een accubak te gebruiken tijdens het varen. Dit heeft te maken met je veiligheid en de garantie van je motor. Als er kortsluiting ontstaat in de accu voorkomt de accubak dat de gehele motor doorbrandt. Deze kortsluiting zorgt ervoor dat je elektrische buitenboordmotor kapot is. Bovendien vervalt dan je garantie. De accubak is hierdoor een essentiële accessoire voor je elektrische buitenboordmotor.

Bootman Elektromotor Installatieservice©

Niet elke elektrische buitenboordmotor is zo makkelijk te installeren als hierboven beschreven. Denk bijvoorbeeld aan elektromotoren met een hoge stuwkracht die geïnstalleerd moeten worden op zeilboten, motorboten en sloepen. Vaak is er hierbij sprake van de wens om de elektromotor, accu en andere elektronica (zoals omvormers) volledig in te bouwen. Omdat deze typen installaties lastiger zijn om zelfstandig te voltooien, kan je gebruik maken van de Elektromotor Installatieservice© van Bootman. Hierbij installeert ons mobiele installatieteam de aangeschafte elektromotor volgens jouw wensen en de laatste technische eisen. Daarnaast kunnen we je ook adviseren over de juiste elektromotor en vaarpakket voor jouw boot en specifieke behoeften.

Hoe vaar je met een elektrische buitenboordmotor?

Het opstarten van je motor en het varen op zich is ook erg eenvoudig. Wanneer je elektromotor aangesloten is op je accu kan je direct beginnen met varen. Je hoeft hierbij zelfs meestal niet op een aan knop te drukken. Vervolgens kan je gas geven en sturen aan de hand van de helmstok. De helmstok is het uitstekende handvat van je motor. Bij de meeste elektrische buitenboordmotoren kan je de snelheid aanpassen door te draaien aan deze helmstok. Andere elektrische buitenboordmotoren zoals bijvoorbeeld de Caroute W80 kunnen gebruik maken van een aparte gashendel.

Er zijn elektromotoren met versnellingen en traploze elektromotoren. Wanneer je elektrische buitenboordmotor beschikt over versnellingen zit je vast aan bepaalde snelheden. Bij traploze elektrische buitenboordmotoren is dit niet het geval en heb je de volledige controle over je snelheid. ben je opzoek naar de verschillende opties? Bekijk dan hier het gehele assortiment.

Meer te weten komen over elektrische buitenboordmotoren?
Top 5 beste prijs-/kwaliteit elektrische buitenboordmotoren

Het aanschaffen van een elektrische buitenboordmotor kan een flinke investering zijn. Er zijn enorm veel verschillende elektrische buitenboordmotoren, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Om er toch voor te zorgen dat je een weloverwogen keuze kunt maken hebben wij een lijst gemaakt van de beste elektrische buitenboordmotoren. Hierbij hebben we gekeken naar het vermogen, de gebruiksvriendelijkheid en prijs-kwaliteit van de elektromotoren.

Lees meer
Hoe hard gaat een elektrische buitenboordmotor?

Bij de keuze voor een elektrische buitenboordmotor ziet je altijd het vermogen van de motor staan in LBS. Maar hoe hard vaar je dan precies? Het is lastig om op deze vraag een exact antwoord te geven. Het gewicht van je boot, het vermogen van je motor, de stroming en de windkracht spelen allemaal een rol in deze berekening. Wel kan je een ruwe inschatting maken van je snelheid aan de hand van een formule.

Lees meer
Welke elektrische vaaraccu heb ik nodig?

Het maken van een keuze op het gebied van een elektrische vaaraccu kan lastig zijn. Ten eerste moet je weten wat de werkspanning (in voltage) is van je elektrische buitenboordmotor. Vervolgens hangt de keuze voor de accu af van je budget en de accucapaciteit die je nodig hebt. Er zijn 4 typen accu s: lood AGM , Gel en Lithium. De tijd dat je wilt varen hangt af van de accucapaciteit waar je accu over beschikt.

Lees meer