95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken
Hoe hard gaat een elektrische buitenboordmotor?

Hoe hard gaat een elektrische buitenboordmotor?

Je snelheid hangt voor een groot gedeelte af van het totale gewicht van je boot. Het totale gewicht bestaat uit het gewicht van je boot, passagiers, motor, accu en bagage. Daarnaast speelt de vorm van je boot, de windkracht en de stroming van het water ook een grote rol in deze berekening.
Hoe hard gaat een elektrische buitenboordmotor?

Je snelheid met een elektrische buitenboordmotor hangt voor een groot gedeelte af van het totale gewicht van je boot. Het totale gewicht bestaat uit het gewicht van je boot, passagiers, motor, accu en bagage. Daarnaast speelt de vorm van je boot, de windkracht en de stroming van het water ook een grote rol in deze berekening. Echter kunnen we wel een inschatting maken van je snelheid aan de hand van deze formule:

LBS x 0,085 = km/u

Voorbeeld: de Amarew XM160

160 x 0,085 = 13,6 km/u

Dit is slechts een indicatie. Hierbij is namelijk geen rekening gehouden met het gewicht van de boot, de stroming en de windkracht. Aangezien er altijd wel sprake is van enige stroming of wind zal dit niet je exacte snelheid zijn.

Betekent LBS hetzelfde als snelheid?

Nee, een veel voorkomende misconceptie is dat LBS (stuwkracht) hetzelfde betekent als snelheid. LBS betekent hoeveel ponden gewicht de motor kan voortstuwen. Hoe zwaarder het gewicht dat de motor moet voortstuwen, hoe meer vermogen de elektrische buitenboordmotor gebruikt. Hierdoor verbuiken motoren met een hoge LBS meer vermogen per uur dan motoren met een lagere LBS. De term LBS zorgt er wel voor dat je eenvoudig een inschatting kan maken van je snelheid.

Hoe hard mag je varen met een (elektrische) buitenboordmotor?

Over het algemeen mag je in Nederland niet harder varen dan 20 km/u. Echter zijn er talloze gebieden waarbij dit verbod niet geldt. Zo mag je op grote rivieren en open wateren zoals bijvoorbeeld het IJsselmeer harder dan 20 km/u. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je altijd een vaarbewijs nodig hebt wanneer je harder vaart dan 20 km/u.

Meer te weten komen over elektrische buitenboordmotoren?
Top 5 beste prijs-/kwaliteit elektrische buitenboordmotoren

Het aanschaffen van een elektrische buitenboordmotor kan een flinke investering zijn. Er zijn enorm veel verschillende elektrische buitenboordmotoren, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Om er toch voor te zorgen dat je een weloverwogen keuze kunt maken hebben wij een lijst gemaakt van de beste elektrische buitenboordmotoren. Hierbij hebben we gekeken naar het vermogen, de gebruiksvriendelijkheid en prijs-kwaliteit van de elektromotoren.

Lees meer
De voor- en nadelen van elektrisch varen

Vaak wordt elektrisch varen ook wel vergeleken met het varen met benzinemotoren. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van elektrisch varen? Je kunt optimaal genieten van de rust en gemakkelijk gesprekken voeren. Met elektrisch varen zal je tevens het milieu niet aantasten en elektrisch varen vraagt nauwelijks onderhoud omdat elektromotoren erg compact en eenvoudig zijn.

Lees meer
Welke elektrische vaaraccu heb ik nodig?

Het is van belang dat je de juiste accu kiest voor je elektromotor. De keuze voor je accu speelt namelijk een grote rol in de tijd die je kunt varen. Er zijn een aantal factoren die van belang zijn voor de keuze van een elektrische vaaraccu.

Lees meer