95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 3078 reviews
Zoeken
Zo onderhoud je jouw elektrische buitenboordmotor

Zo onderhoud je jouw elektrische buitenboordmotor

Een elektrische buitenboordmotor is een investering waar je tientallen jaren plezier van kan hebben. Goed onderhoud is hierbij essentieel.
Zo onderhoud je jouw elektrische buitenboordmotor

Een elektrische buitenboordmotor is een investering waar je tientallen jaren plezier van kan hebben. Goed onderhoud is hierbij essentieel. Een goed onderhouden elektromotor is niet alleen betrouwbaarder op het water, maar onderhoud verlengt ook de levensduur van je motor aanzienlijk. Daarom geven we je graag een aantal eenvoudige, praktische tips om jouw motor in topconditie te houden.

Motor afspoelen

Spoel de motor af na gebruik, zeker wanneer je in zout of brak water hebt gevaren. Zoutresten kunnen namelijk zorgen voor corrosie, wat de motoronderdelen aantast. Heb je in zout, brak of vies water gevaren? Spoel de motor na gebruik af met zoet water (kraanwater). 

Ga je de motor voor langere tijd opbergen? Gebruik een zachte doek en eventueel een milde zeep om vuil, zout en algen te verwijderen. Droog de motor vervolgens goed af om roestvorming te voorkomen.

Voer snelle controle uit

Loop met enige regelmaat jouw motor na om de levensduur ervan te verlengen. Dit zijn eenvoudige handelingen waarvoor geen technische kennis nodig is. Controleer in ieder geval onderstaande punten: 

  1. Controleer de propellerbladen op slijtage, cavitatie-erosie en andere schade.
  2. Controleer de pin op slijtage en beschadiging.
  3. Verwijder indien nodig waterplanten, vislijn of touw rond de propeller.

Inspecteer de propeller

De propeller is het hart van je buitenboordmotor en moet regelmatig worden gecontroleerd op beschadigingen. Controleer de propellerbladen op slijtage, cavitatie-erosie en andere schade. Verwijder de propeller om eventueel vuil, waterplanten of vislijn die zich rond de as heeft gewikkeld, te verwijderen. Een beschadigde propeller kan de prestaties van je motor verminderen. Haal voordat je dit gaat controleren de stroom van de motor af.

Controleer en vervang de anode regelmatig

Een deel van de elektromotoren heeft een anode. Een anode, vaak een opofferingsanode genoemd, is een essentieel onderdeel dat helpt om corrosie van metalen onderdelen in de motor te voorkomen. Deze kleine maar cruciale component is meestal gemaakt van een minder edel metaal, zoals zink, aluminium of magnesium, en is bedoeld om te corroderen in plaats van de metalen onderdelen van de buitenboordmotor.

Onderhoud van de anode:

  1. Regelmatige inspectie: Controleer de anode met enige regelmaat, vooral als je vaak in zout water vaart. Dit kan bijvoorbeeld elke paar maanden zijn, afhankelijk van hoe vaak je de motor gebruikt.
  2. Vervangen wanneer nodig: Zodra de anode voor ongeveer 50% of meer is aangetast door corrosie, moet deze worden vervangen. Wacht niet tot de anode volledig is verdwenen, omdat de beschermende werking dan verloren gaat. Hoe lang je met een anode doet, is afhankelijk van hoeveel de motor zich in het water begeeft.
  3. Reiniging: Zorg ervoor dat de anode schoon blijft van aangroei zoals algen, schelpen en ander vuil. Gebruik een zachte borstel of een doek om deze schoon te maken. Vermijd schurende middelen die de anode kunnen beschadigen.
  4. Vermijd verf: Schilder de anode nooit, want dit kan de werking ervan belemmeren. De anode moet in direct contact staan met het water om effectief te zijn.
  5. Installatie: Als je de anode vervangt, zorg ervoor dat deze correct is geïnstalleerd en stevig vastzit. Een losse of slecht geïnstalleerde anode zal niet effectief zijn.

Door de anode goed te onderhouden, kun je de levensduur van jouw motor aanzienlijk verlengen en dure reparaties door corrosie voorkomen.

Smeer de bewegende delen

Hoewel een elektomotor minder bewegende delen heeft dan een verbrandingsmotor, is het belangrijk om de bewegende onderdelen zoals de stuurhendel en de scharnierpunten regelmatig te smeren. Gebruik hiervoor een geschikt, waterbestendig smeermiddel om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft werken.

Zorg goed voor de accu

Om de levensduur van uw accu zo lang mogelijk te houden, is het van belang hier netjes mee om te gaan. Laadt de accu altijd gelijk op het gebruik. 

Bewaar de batterij op een droge, koele plaats wanneer je de motor langere tijd niet gebruikt. Vermijd extreme temperaturen, omdat deze de levensduur van de batterij kunnen verkorten.

Bij alle typen accu’s treedt een zeker vorm van zelfontlading op. Dit betekent dat de accu langzaam lading verliest. Het is niet goed voor de accu wanneer deze helemaal ontladen is.

Controleer daarom in de winter wat de resterende accucapaciteit is. Leg de accu elke maand een paar uur aan de acculader, of sluit een druppellader aan. 

Voorkomen is beter dan genezen

Met regelmatige zorg en aandacht blijft je motor in topconditie en kun je zorgeloos genieten van het varen. Bij Bootman staan we klaar om je te helpen met alles wat je nodig hebt voor het onderhoud van je motor. Of het nu gaat om anodes, propellers of accu's, wij hebben de onderdelen en de expertise om je motor draaiende te houden.

Heb je vragen over het onderhoud van jouw elektrische buitenboordmotor? Neem gerust contact met ons op of bezoek onze webshop voor meer informatie en producten. Samen zorgen we ervoor dat je elke keer weer kunt genieten van een onbezorgde vaartocht!

Meer te weten komen over elektrische buitenboordmotoren?
Top 5 beste prijs-/kwaliteit elektrische buitenboordmotoren

Het aanschaffen van een elektrische buitenboordmotor kan een flinke investering zijn. Er zijn enorm veel verschillende elektrische buitenboordmotoren, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Om er toch voor te zorgen dat je een weloverwogen keuze kunt maken hebben wij een lijst gemaakt van de beste elektrische buitenboordmotoren. Hierbij hebben we gekeken naar het vermogen, de gebruiksvriendelijkheid en prijs-kwaliteit van de elektromotoren.

Lees meer
Hoeveel LBS elektromotor heb ik nodig?

Bij het aanschaffen van een elektrische buitenboordmotor, is het van belang de benodigde stuwkracht te berekenen. Stuwkracht wordt bij elektro motoren aangegeven in LBS of KW. De stuwkracht in LBS bepaalt hoe krachtig de motor is en hoeveel gewicht hij efficiënt kan verplaatsen. In andere woorden: je het voldoende stuwkracht/LBS nodig om jouw boot inclusief opvarenden te laten varen. Lees hier hoe je berekent hoeveel LBS je in jouw situatie nodig hebt.

Lees meer
De voor- en nadelen van elektrisch varen

Vaak wordt elektrisch varen ook wel vergeleken met het varen met benzinemotoren. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van elektrisch varen? Je kan optimaal genieten van de rust en gemakkelijk gesprekken voeren. Met elektrisch varen zal je tevens het milieu niet aantasten en elektrisch varen vraagt nauwelijks onderhoud omdat elektromotoren erg compact en eenvoudig zijn.

Lees meer