95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken
De voor- en nadelen van elektrisch varen

De voor- en nadelen van elektrisch varen

Het varen met een elektrische buitenboordmotor is de laatste jaren erg bekend geworden. Maar waarom is elektrisch varen eigenlijk de beste manier om te varen? Op deze pagina leggen wij in detail de belangrijkste voor- en nadelen uit over elektrisch varen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
De voor- en nadelen van elektrisch varen

Het varen met een elektrische buitenboordmotor is de laatste jaren erg bekend geworden. Maar waarom is elektrisch varen eigenlijk de beste manier om te varen? Op deze pagina leggen wij in detail de belangrijkste voor- en nadelen uit over elektrisch varen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat zijn de voordelen van elektrisch varen?

 

#1 Elektrische buitenboordmotoren zijn erg stil

Elektrische buitenboordmotoren maken geen geluid. Dit komt omdat het vermogen van je motor ontstaat uit een accu in plaats van brandstof. Hierdoor kan je erg stil over het water varen en kan je volledig tot rust komen. Daarnaast kan je gemakkelijk gesprekken voeren met je vrienden of familie zonder je stem te verheffen.

#2 Elektrische buitenboordmotoren vergen weinig onderhoud

Elektrische buitenboordmotoren vragen nauwelijks onderhoud. Deze elektromotoren zijn compact, makkelijk in gebruik en beschikken over weinig onderdelen. Zo bestaat een volledig vaarpakket uit een motor, accu, accubak en acculader. Benzinemotoren beschikken over vele onderdelen waardoor er snel slijtage kan ontstaan aan de motor. Hierdoor ben je veel tijd en geld kwijt aan het onderhoud van een benzinemotor.

#3 Elektrische buitenboordmotoren zijn zeer eenvoudig te installeren

Aangezien elektrische buitenboordmotoren bestaan uit weinig componenten kan je deze motoren gemakkelijk installeren en er mee varen. Je installeert de elektrische buitenboordmotor namelijk eenvoudig op de spiegel. Het enige wat je nodig hebt is een elektromotor, een accu, accubak en acculader. Sommige elektromotor beschikken over een geïntegreerde accu zodat je zelfs geen accu hoeft aan te schaffen.

#4 Elektrische buitenboordmotoren tasten natuur en milieu niet aan

Elektrische buitenboordmotoren zijn muisstil en daardoor tasten ze de natuur om je heen niet aan. Vogels en andere dieren schrikken bijvoorbeeld van het geluid van benzinemotoren. Daarnaast wordt het milieu niet aangetast door elektromotoren omdat ze geen uitstoot veroorzaken. Hierdoor mag je overal varen met elektrische buitenboordmotoren, in tegenstelling tot benzinemotoren die niet in beschermde natuurgebieden mogen varen.

Wat zijn de nadelen van elektrisch varen?

 

#1 Benzinemotoren gaan harder dan elektrische buitenboordmotoren

Het grootste nadeel aan elektromotoren is dat benzinemotoren sneller varen. De elektrische buitenboordmotoren in combinatie met een vaaraccu van tegenwoordig kan niet concurreren met een benzinemotor van hetzelfde formaat. Elektrische buitenboordmotoren zijn dus niet geschikt om over het water te schieten met zeer hoge snelheden.

#2 Benzinemotoren kunnen langer varen dan elektrische buitenboordmotoren

Daarnaast kunnen benzinemotoren langer varen dan elektromotoren. Alhoewel dit afhangt van de grote van de brandstoftank kunnen benzinemotoren over het algemeen toch langer varen. Dit komt omdat elektromotoren afhankelijk zijn van een beperkte accucapaciteit. Wel kan je met de meeste elektromotoren (mits je de juiste accu hebt) gemakkelijk 4-5 uur varen op halfgas. Heb je besloten om elektrisch te gaan varen? Bekijk dan onze elektrische buitenboordmotoren.

Meer te weten komen over elektrische buitenboordmotoren?
Top 5 beste prijs-/kwaliteit elektrische buitenboordmotoren

Het aanschaffen van een elektrische buitenboordmotor kan een flinke investering zijn. Er zijn enorm veel verschillende elektrische buitenboordmotoren, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Om er toch voor te zorgen dat je een weloverwogen keuze kunt maken hebben wij een lijst gemaakt van de beste elektrische buitenboordmotoren. Hierbij hebben we gekeken naar het vermogen, de gebruiksvriendelijkheid en prijs-kwaliteit van de elektromotoren.

Lees meer
Hoe hard gaat een elektrische buitenboordmotor?

Bij de keuze voor een elektrische buitenboordmotor ziet je altijd het vermogen van de motor staan in LBS. Maar hoe hard vaar je dan precies? Het is lastig om op deze vraag een exact antwoord te geven. Het gewicht van je boot, het vermogen van je motor, de stroming en de windkracht spelen allemaal een rol in deze berekening. Wel kan je een ruwe inschatting maken van je snelheid aan de hand van een formule.

Lees meer
Hoe werkt en installeer je een elektrische buitenboordmotor?

Een groot voordeel aan een elektrische buitenboordmotor is dat deze motoren erg gebruiksvriendelijk zijn. De meeste elektromotoren kan je eenvoudig aan de achterkant van je boot monteren wanneer je de elektromotor vastdraait aan je spiegel. Vervolgens verbindt je de twee snoeren van de elektromotor aan de accu of accubak. Nu ben je klaar om te varen! 

Lees meer