Alles over boegmotoren
Boegmotoren zijn elektrische buitenboordmotoren die geïnstalleerd worden aan de voorkant van je boot, oftewel de boeg. Zo onderscheiden boegmotoren zich van de standaard buitenboordmotoren en maakt dit ze zeer geschikt voor vissers. Maar wat zijn de voordelen, hoe installeer je ze en welke boegmotor is het beste voor jou? Op deze pagina leggen we dat uit.
Wat zijn de voordelen van boegmotoren?
Het grootste voordeel van een boegmotor is dat deze motoren speciaal ontworpen zijn voor vissers. Ze worden op de voorkant, de boeg, van de boot geïnstallerd. Hierdoor is de kans aanzienlijk kleiner dat er vislijn verstrengeld raakt in de propellor. Daarnaast zijn deze motoren op afstand bestuurbaar. Dankzijn de afstandsbediening of voetpedaal heb jij je handen vrij voor de hengel.
De boegmotoren van Minn Kota beschikken tevens over diverse andere handigheden om het vissen zo makkelijk mogelijk te maken. Denk hierbij aan een ingebouwde sonar waarbij je aan de hand van een fishfinder precies kunt zien waar de vissen zich bevinden.
Hoeveel LBS/stuwkracht boegmotor heb ik nodig?
Om te bepalen hoe krachtig de boegmotor moet zijn, neem je het totale gewicht van de boot inclusief opvarenden, bagage en uitrusting als uitgangspunt. De vuistregel is dat er voor elke 45 kg bootgewicht minimaal 2 pond stuwkracht (LBS) wordt aanbevolen. Wanneer je vaak vist op plekken met veel wind en/of stroming, dan zorgt extra stuwkracht ervoor dat je betere controle hebt. Onderstaand rekenvoorbeeld en tabel helpen je opweg.
Een rekenvoorbeeld:
Totaal gewicht van de boot inclusief opvarenden, bagage, uitrusting etc.: 900 kg.
Minimaal aantal LBS: (900/45) x 2 = 40
Totaal bootgewicht (KG) |
Minimaal aantal LBS |
||
725 of minder |
30 – 40 |
||
725 tot 1180 |
40 – 55 |
||
1180 tot 1633 |
70 – 80 |
||
1633 tot 2086 |
80 – 90 |
||
2086 tot 2540 |
112 - 115 |
Hier moet je op letten bij de staartlengte
De juiste staartlengte is essentieel voor een fijne vaarervaring. Welke staartlengte je nodig hebt, wordt bepaald door de hoogte van de boeg van de boot, gemeten vanaf de waterlijn.
Boeghoogte tot de waterlijn |
Aanbevolen staartlengte |
0 - 40 cm |
91 cm |
40 - 55 cm |
107 - 114 cm |
55 - 71 cm |
122 - 132 cm |
71 - 86 cm |
132 - 157 cm |
Vissen op zoet of zout water?
Het soort water wat jij gaat trotseren, is een belangrijke factor bij het kiezen van een boegmotor. Niet alle motoren zijn namelijk geschikt voor het gebruik in zout water. Motoren voor zout water zijn hier speciaal op gebouwd met onder andere betere corrosiebescherming. Zo zijn de Haswing Cayman motoren geschikt voor zowel zoet als zout water en zijn de Minn Kota Terrova’s echte zoetwater motoren.
Hoe installeer je een boegmotor?
Het installeren van een boegmotor is lastiger dan het installeren van een standaard elektrische buitenboordmotor. Dit komt omdat de boegmotor niet vastgedraaid kan worden aan een spiegel, maar gemonteerd moet worden aan de voorkant van je boot. Zo moet je eerst gaten boren in je boot om vervolgens de motor vast te schroeven. Wij raden je aan om altijd het stappenplan door te lopen van de gebruiksaanwijzing. Dit komt omdat elke motor net iets anders wordt geïnstalleerd. Om dit proces toch overzichtelijk te maken hebben wij een stappenplan gecreëerd. Handig om te weten: Voor sommige boegmotoren is er een Quick release plaat beschikbaar. Deze plaat monteer je op de boeg, in plaats van de motor zelf. Hierdoor is de motor gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen.
Stappenplan:
- Keuze van de plek van de boegmotor
Het is van belang dat je de bracket van de motor op de juiste plek monteert. Ten eerste monteer je een motor altijd schuin ten opzichte van de boot. De schacht van de boegmotor loopt zo parallel aan de binnenkant van één van de zijkanten van je boot. Daarnaast moet de bracket net over de rand van de voorkant van je boot vallen. Het wordt aanbevolen om de boegmotor zo dicht mogelijk bij de hartlijn of kiel van de boot te monteren.
- Boor gaten in je boot
Wanneer je de juiste plek hebt gevonden voor de bracket of quick release plaat, kun je beginnen met boren. Markeer de plekken waar de gaten in de bracket/plaat zich bevinden en boor voorzichtig door de voorkant van je boot.
- Installatie van de bracket op je boot
Als de gaten zijn geboord kan je de bracket plaatsen op je boot. Let hierbij op dat de bracket op de juiste plek staat voordat je de bouten aandraait. Als de bijgeleverde bouten strak zijn aangedraaid, zit de bracket vast.
Als je gebruik maakt van een release plaat, dan monteer je de releasplaat op de boeg van de boot. - Installatie boegmotor aan het frame
Wanneer de bracket volledig vast zit kan je de boegmotor bevestigen aan de bracket. Heb je een releaseplaat geplaatst? Dan bevestig je de motor op de releaseplaat. Vervolgens ben je klaar om te varen!
Hoe bestuur je een boegmotor?
Een groot voordeel aan een boegmotor is dat deze erg makkelijk te besturen zijn. Alle boegmotoren worden standaard geleverd met een afstandsbediening. Deze kan je gebruiken om de koers en snelheid van je boot te veranderen. Je hoeft motor dus niet aan te raken tijdens het varen. Naast het gebruiken van een afstandsbediening is het ook mogelijk om met een voetpedaal de motor te besturen. Met de voetpedalen van Minn Kota kan je net zoals met een afstandsbediening de snelheid en koers aanpassen.
Verschillende merken boegmotoren
Wij beschikken over een aantal verschillende merken boegmotoren: Minn Kota, Rhino en Haswing. Ieder merk heeft zo zijn voor en nadelen, hierdoor is er voor elke visser een merk dat voldoet aan zijn of haar wensen en behoeften.
Minn Kota:
Minn Kota boegmotoren zijn de absolute marktleider op dit gebied. De boegmotoren van Minn Kota beschikken over de meest geavanceerde motoren in het segment. Zo hebben ze een ingebouwde sonar (dit geldt niet voor de Minn Kota Riptide modellen). Door de sonar aan te sluiten op een fishfinder kan je altijd precies zien waar de vissen zwemmen. Daarnaast kun je ze gebruiken met een voetpedaal, zo kan je tijdens het varen altijd je hengel vasthouden. Met de I-Pilot of I-Pilot Link afstandsbediening kan je verschillende functies inschakelen zoals de AutoPilot, JOG functie, iTrack en Spot-lock. Met behulp van de Spot-Lock blijft de boot op de aangegeven plek drijven. De AutoPilot, JOG en iTrack functies zorgen er voor dat de motor volledig automatisch kan varen zonder je besturing. De I-Pilot Link onderscheid zich van de I-Pilot door middel van extra geheugen en het LCD touchscreen. De I-Pilot Link kan 2500 Spot-Lock locaties opslaan in tegendeel tot de I-Pilot die 16 Spot-lock locaties op kan slaan. Deze factoren maken de I-Pilot Link gebruiksvriendelijker dan de I-Pilot. Het nadeel aan de boegmotoren van Minn Kota is dat deze prijziger zijn dan modellen van andere merken.
De Terrova beschikt over alle Minn Kota basisfuncties. Zo beschikt de Terrova over een I-Pilot of I-Pilot Link, een ingebouwde sonar en een (optioneel) voetpedaal. De Terrova kan niet volledig automatisch in en uit het water getild worden, maar is voorzien van een Lift-Assist design. De Lift-Assist design vermindert het gewicht van de boegmotor met 40%. Hierdoor kan je de Terrova alsnog makkelijk in en uit het water tillen.
Haswing:
Haswing boegmotoren zijn de voordeligste in ons assortiment. Het grote voordeel aan Haswing is dat ze ondanks de lage prijs van hoge kwaliteit zijn. De afstandsbediening van deze boegmotoren zijn draadloos. Daarnaast zijn alle Haswing boegmotoren voorzien van een heldere accu-indicator. Zo weet je altijd hoe lang je nog kunt varen. Haswing heeft de ideale motoren voor vissers die een voordelige, maar ook kwalitatieve boegmotor zoeken.
Welke boegmotor moet ik kiezen?
Welke boegmotor het meest geschikt is voor jouw situatie, hangt dus af van het totale gewicht van de boot, de benodigde staartlengte en het vaarwater.
Op basis van de prijs-kwaliteitverhouding raden wij de Haswing boegmotoren aan. Haswing motoren hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De Minn Kota boegmotoren zijn van absolute topkwaliteit en zijn ideaal voor de professionele vissers.
Alle elektromotoren kan je eenvoudig op de spiegel aan de achterkant van je boot vastdraaien. Vervolgens verbindt je de twee snoeren van de elektromotor aan de accu of accubak. Hierbij is het van belang dat je de min (-) snoer verbindt aan de min (-) accupool, en de plus (+) snoer verbindt aan de plus (+) accupool. Je kunt de snelheid en de koers van je elektromotor aanpassen door de helmstok te bewegen en/of hier aan te draaien.
Bij de keuze voor een elektrische buitenboordmotor ziet je altijd het vermogen van de motor staan in LBS. Maar hoe hard vaar je dan precies? Het is lastig om op deze vraag een exact antwoord te geven. Het gewicht van je boot, het vermogen van je motor, de stroming en de windkracht spelen allemaal een rol in deze berekening. Wel kan je een ruwe inschatting maken van je snelheid aan de hand van een formule.
Vaak wordt elektrisch varen ook wel vergeleken met het varen met benzinemotoren. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van elektrisch varen? Je kan optimaal genieten van de rust en gemakkelijk gesprekken voeren. Met elektrisch varen zal je tevens het milieu niet aantasten en elektrisch varen vraagt nauwelijks onderhoud omdat elektromotoren erg compact en eenvoudig zijn.