95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 2519 reviews
Zoeken
Tips & advies voor elektrisch varen

Tips & advies voor elektrisch varen

Met een kwalitatieve elektrische buitenboordmotor kan je volledig tot rust komen in jouw bootje of juist de spanning opzoeken. Er zijn enorm veel mogelijkheden op het gebied van een elektrische buitenboordmotor. Dit maakt het soms lastig om de juiste keuze te maken. Op deze pagina stuwen wij je graag voort naar het ultieme vaarplezier.
Top 3 beste prijs-/kwaliteit elektrische buitenboordmotoren

Het aanschaffen van een elektrische buitenboordmotor kan een flinke investering zijn. Er zijn enorm veel verschillende elektrische buitenboordmotoren, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Door het grote aanbod is het maken van een goede keuze soms lastig. Om er toch voor te zorgen dat je een weloverwogen keuze kunt maken hebben wij een lijst gemaakt van de beste elektrische buitenboordmotoren. Hierbij hebben we gekeken naar het vermogen, de gebruiksvriendelijkheid en prijs-kwaliteit van de elektromotoren.

Lees meer
Hoe hard gaat een elektrische buitenboordmotor?

Bij de keuze voor een elektrische buitenboordmotor zie je altijd het vermogen van de motor staan in PK en LBS. Hierbij vraag je jezelf misschien af, hoe hard vaar ik dan precies? Het is echter lastig om hier precies antwoord op te geven. Dit komt omdat je snelheid afhankelijk is van veel factoren. Het gewicht van je boot, het vermogen van je motor, de stroming en de windkracht spelen allemaal een rol in deze berekening. Wel kan je een ruwe inschatting maken van je snelheid aan de hand van deze formule.

LBS x 0,085 = km/u

Lees meer
Hoelang kan je varen met een elektrische buitenboordmotor?

Voordat je het water op gaat is het belangrijk om inzicht te hebben in je vaartijd. Dit hangt voornamelijk af van de accucapaciteit van je accu. Hoe hoger de accucapaciteit, hoe langer de accu mee gaat. Naast de accucapaciteit (AH) spelen het vermogen van je motor, het voltage en het type accu die je hebt een rol in jouw vaartijd. Aan de hand van de uitleg op deze pagina kan je exact berekenen hoe lang je vaartijd is.

Lees meer
De voor- en nadelen van elektrisch varen?

Elektrisch varen wordt steeds populairder onder de nieuwe vaarders. Vaak wordt elektrisch varen ook wel vergeleken met het varen met benzinemotoren. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van elektrisch varen? En waarom is elektrisch varen de beste optie? Allereerst maak je amper geluid op het water. Zo kan je optimaal genieten van de rust en gemakkelijk gesprekken voeren. Met elektrisch varen zal je tevens het milieu niet aantasten, deze motoren maken namelijk geen gebruik van brandstof. Daarnaast vraagt elektrisch varen nauwelijks onderhoud omdat elektromotoren erg compact en eenvoudig zijn. Een ander groot voordeel is dat je de elektromotor niet hoeft te tanken, een elektrische motor functioneert namelijk op een accu in plaats van brandstof. Elektrisch varen is de beste optie voor het varen als je volledig tot rust wilt komen, amper onderhoudskosten wilt betalen en je het milieu niet wilt vervuilen.

Lees meer
Hoe werkt en installeer je een elektrische buitenboordmotor?

Een groot voordeel aan een elektrische buitenboordmotor is dat deze motoren erg gebruiksvriendelijk zijn. De meeste elektromotoren kan je eenvoudig aan de achterkant van je boot monteren wanneer je de elektromotor vastdraait aan je spiegel. Vervolgens verbindt je de twee snoeren van de elektromotor aan de accu of accubak. Hierbij is het van belang dat je de - snoer (zwart) verbindt aan de - accupool, en de + snoer (rood) verbindt aan de + accupool. Nu ben je klaar om te varen! De besturing van je motor werkt ook erg makkelijk, je kunt de snelheid en de koers van jouw elektromotor aanpassen door de helmstok te bewegen en/of hier aan te draaien.

Lees meer
Welke staartlengte moet ik kiezen?

Bij elektrische buitenboordmotoren wordt er onderscheid gemaakt tussen kortstaart en langstaart motoren. Om de vaareigenschappen van je boot te optimaliseren moet je hier een goede keuze in maken. De keuze voor een kortstaart of langstaart buitenboordmotor hangt af van de hoogte van de spiegel van je boot. Dit is de achterzijde van de boot waar de buitenboordmotor aan bevestigd wordt. Bij een spiegelhoogte tot 40 centimeter is het gebruikelijk om een kortstaart aan te schaffen. Dit is vaak het geval bij opblaasboten, rubberboten en kleine vissersbootjes. Deze hebben namelijk vaak een platte onderkant of bodem. Tussen de 40 en 50 centimeter kan je kiezen voor een kort- of langstaart buitenboordmotor. Van 50 tot 75 centimeter raden wij een langstaart buitenboordmotor aan en alles boven de 75 centimeter is geschikt voor een ultra langstaart buitenboordmotor.

Lees meer
Alles over boegmotoren

Misschien heb je deze elektrische buitenboordmotoren wel eens voorbij zien komen, de boegmotoren. Maar wat zijn dit precies voor motoren? Boegmotoren zijn buitenboordmotoren die je installeert aan de voorkant van je boot. Dit maakt boegmotoren ideaal voor vissers omdat hierdoor je vislijn niet in je motor zal verstrengelen. Daarnaast zijn boegmotoren vaak op afstand bestuurbaar met een afstandsbediening of zelfs een voetpedaal. Zo kan je de hengel vasthouden tijdens het varen. De bekendste merken boegmotoren zijn Minn Kota, Haswing en Rhino. Minn Kota is de absolute marktleider op het gebied van boegmotoren. Deze motoren zijn zeer geavanceerd maar zijn hierdoor ook prijzig. Haswing en Rhino zijn daarentegen voordeliger.

Lees meer
Welke elektrische vaaraccu heb ik nodig?

Het maken van een keuze op het gebied van een elektrische vaaraccu kan soms lastig zijn. Er zijn namelijk verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een accu. Ten eerste moet je weten wat de werkspanning (in voltage) is van je elektrische buitenboordmotor. Vervolgens hangt de keuze voor de accu af van je budget en de accucapaciteit (AH) die je nodig hebt. Het type accu dat je kiest speelt een grote rol in de prijs-kwaliteitverhouding van de accu. Er zijn 4 typen accu's: Lood AGM , Gel en Lithium. Een lithium accu gaat twee keer langer mee op het water dan een loodaccu, echter betaal je hier meer voor. De tijd die je wilt varen hangt af van de accucapaciteit waar je accu over beschikt. Hoe hoger de accucapaciteit, hoe langer je kunt varen.

Lees meer