De voor- en nadelen van lithium accu's

De voor- en nadelen van lithium accu's.

De Nederlandse markt bevat vele verschillende lithium accu's met verschillende voltages en accucapaciteiten. Met hun lichte gewicht zijn dan ook niet meer weg te denken uit de Nederlandse watersport, campers en caravans. In deze pagina behandelen we alle voor- en nadelen van de aanschaf en gebruik van lithium accu's.

Wat zijn de voordelen van elektrisch varen?

#1 Toepassing

Lithium accu's zijn op vele gebieden toepasbaar. Zo kan je deze inbouwen in jouw camper of caravan voor al je huishoudelijke apparatuur of kan je ze bijvoorbeeld gebruiken als aandrijving voor onder andere een elektrische buitenboordmotor of fluistermotor. Hierbij moet de gebruiker er wel altijd letten dat het voltage van de accu gelijk is aan die van de toepassing.

#2 Ontlading

Lithium accu's kunnen het diepst ontladen worden van alle soorten accu's. Lithium accu's kan je namelijk tussen de 95% en 100% van de totale accucapaciteit gebruiken. Dit in tegenstelling tot Gel met 80%, AGM met 70% en Lood met 50%. Dit houdt in dat wanneer je even lang wilt varen met een lood accu, dat de lood accu de dubbele accucapaciteit (AH) nodig heeft van de lithium accu. Hierbij wordt wel aangeraden om accu's niet tot de maximale capaciteit te ontladen om sulfateren of schade aan de cellen tegen te gaan en zo de levensduur van de accu te maximaliseren. Om ervoor te zorgen dat de accucapaciteit van je accu optimaal blijft, wordt aangeraden dat je de accu vrijwel volledig ontlaad voordat je deze weer oplaadt. Onnodig vaak en lang laden kan de levensduur van de lithium accu doen verslechteren.

#3 Levensduur

Lithium accu's staan bekend als échte serviceaccu's. Ze kunnen het diepst ontladen worden en hebben veruit de meeste cyclussen. Lithium accu's kunnen namelijk tot wel 4.000 cyclussen meegaan. Andere typen accu's gaan maximaal tot 2.000 cyclussen mee voordat deze vervangen moeten worden.

#4 Gewicht

Het vervoeren van accu's wordt bij lithium vereenvoudigd door het lichte gewicht. Lithium accu's wegen namelijk slechts 40% van het gewicht van een vergelijkbare loodzuur accu. Hierbij ligt het gewicht voor 12V 100AH lithium accu's ongeveer rond de 14 KG waarbij dit voor loodzuur accu's tussen de 25 en 30 KG is.

Wat zijn de nadelen van elektrisch varen?

#1 Prijs

Wat voor lithium accu's op dit moment nog een nadeel lijkt, is de prijs. Lithium accu's zijn namelijk aanzienlijk duurder dan loodzuuraccu's. Dit merk je als gebruiker echter alleen bij de aanschaf. Lithium accu's gaan namelijk veel langer mee dan loodzuuraccu's. Namelijk tot wel het dubbele aantal cyclussen. Daarnaast vereist een lithium accu ook geen onderhoud. Op de lange termijn zijn lithium accu's dus de goedkoopste typen accu's.

#2 Veiligheid

Oudere Li-ion lithium accu's kunnen vanwege het ontbreken van een Battery Management System (BMS) sneller ontbranden wanneer deze worden blootgesteld aan hitte of overlading. De meeste lithium accu's zijn hedendaags wel voorzien van een BMS die deze informatie in real-time volgt. Wanneer het BMS ondervindt dat de interne temperatuur van de accu te hoog wordt, zal dit systeem de oververhitte cellen in de accu uitschakelen om zo schade te voorkomen. LiFe(PO4) lithium accu's zijn het veiligst. De chemicaliën die gebruikt worden in deze accu's zijn namelijk onbrandbaar. Om te zien hoe je het beste jouw lithium accu kan gebruiken en onderhouden, raden we je aan om de bijgeleverde handleiding te lezen.

Meer te weten komen over accu's?

Wat is het verschil tussen Li-ion en LiFe(PO4) lithium accu's?

In het segment lithium accu's zijn er twee varianten, namelijk Li-ion en LiFe(PO4). Het verschil in deze twee varianten zit in de chemische samenstelling die in de cellen gebruikt wordt. Op deze pagina lees je de voor- en nadelen van het gebruik van beide varianten lithium accu's.

Hoeveel cycli kan een lithium accu doorlopen?

De levensduur van een accu wordt gemeten door het aantal cyclussen die de accu doorloopt. Het aantal cyclussen dat de accu doorloopt is afhankelijk van de fabrikant. Echter je kan wel verwachten dat een lithium accu moeiteloos 2.000 cylcussen kan doorlopen voordat deze vervangen moet worden. Dit is veruit het meest van alle typen accu's.

Hoe moet je een lithium accu veilig gebruiken en onderhouden?

Om de levensduur van een lithium accu te maximaliseren moet zowel het gebruik als de onderhoud op de juiste manier worden toegepast. Hierbij is het belangrijk om de juiste temperaturen en omgevingen de accu te laden/ontladen en op te slaan. Daarnaast mag je een lithium accu niet te diep ontladen of overladen met een te hoge laadspanning. Alles over gebruik en veiligheid vind je op deze pagina.