De voor- en nadelen van lithium accu's
De Nederlandse markt bevat vele verschillende lithium accu's met verschillende voltages en accucapaciteiten. Met hun lichte gewicht zijn dan ook niet meer weg te denken uit de Nederlandse watersport, campers en caravans. In deze pagina behandelen we alle voor- en nadelen van de aanschaf en gebruik van lithium accu's.
Wat zijn de voordelen van lithium accu's?
#1 Toepassing
Lithium accu's zijn op vele gebieden toepasbaar. Zo kan je deze inbouwen in jouw camper of caravan voor al je huishoudelijke apparatuur of kan je ze bijvoorbeeld gebruiken als aandrijving voor onder andere een elektrische buitenboordmotor of fluistermotor. Hierbij moet de gebruiker er wel altijd letten dat het voltage van de accu gelijk is aan die van de toepassing.
#2 Ontlading
Lithium accu's kunnen het diepst ontladen worden van alle soorten accu's. Lithium accu's kan je namelijk tussen de 95% en 100% van de totale accucapaciteit gebruiken. Dit in tegenstelling tot Gel met 80%, AGM met 70% en Lood met 50%. Dit houdt in dat wanneer je even lang wilt varen met een lood accu, dat de lood accu de dubbele accucapaciteit (AH) nodig heeft van de lithium accu. Hierbij wordt wel aangeraden om accu's niet tot de maximale capaciteit te ontladen om sulfateren of schade aan de cellen tegen te gaan en zo de levensduur van de accu te maximaliseren. Om ervoor te zorgen dat de accucapaciteit van je accu optimaal blijft, wordt aangeraden dat je de accu vrijwel volledig ontlaad voordat je deze weer oplaadt. Onnodig vaak en lang laden kan de levensduur van de lithium accu doen verslechteren.
#3 Levensduur
Lithium accu's staan bekend als échte serviceaccu's. Ze kunnen het diepst ontladen worden en hebben veruit de meeste cyclussen. Lithium accu's kunnen namelijk tot wel 4.000 cyclussen meegaan. Andere typen accu's gaan maximaal tot 2.000 cyclussen mee voordat deze vervangen moeten worden.
#4 Gewicht
Het vervoeren van accu's wordt bij lithium vereenvoudigd door het lichte gewicht. Lithium accu's wegen namelijk slechts 40% van het gewicht van een vergelijkbare loodzuur accu. Hierbij ligt het gewicht voor 12V 100Ah lithium accu's ongeveer rond de 14 kg waarbij dit voor loodzuur accu's tussen de 25 en 30 kg is.
Wat zijn de nadelen van lithium accu's?
#1 Prijs
Wat voor lithium accu's op dit moment nog een nadeel lijkt, is de prijs. Lithium accu's zijn namelijk aanzienlijk duurder dan loodzuuraccu's. Dit merk je als gebruiker echter alleen bij de aanschaf. Lithium accu's gaan namelijk veel langer mee dan loodzuuraccu's. Namelijk tot wel het dubbele aantal cyclussen. Daarnaast vereist een lithium accu ook geen onderhoud. Op de lange termijn zijn lithium accu's dus de goedkoopste typen accu's.
#2 Veiligheid
Oudere Li-ion lithium accu's kunnen vanwege het ontbreken van een Battery Management System (BMS) sneller ontbranden wanneer deze worden blootgesteld aan hitte of overlading. De meeste lithium accu's zijn hedendaags wel voorzien van een BMS die deze informatie in real-time volgt. Wanneer het BMS ondervindt dat de interne temperatuur van de accu te hoog wordt, zal dit systeem de oververhitte cellen in de accu uitschakelen om zo schade te voorkomen. LiFe(PO4) lithium accu's zijn het veiligst. De chemicaliën die gebruikt worden in deze accu's zijn namelijk onbrandbaar. Om te zien hoe je het beste jouw lithium accu kan gebruiken en onderhouden, raden we je aan om de bijgeleverde handleiding te lezen.
De aanschaf van een accu kan een lastige keuze zijn. Factoren zoals het soort accu, de levensduur, de plaatsing, het onderhoud en het gewicht van een accu spelen allemaal een rol in de kwaliteit van de accu. We hebben het gehele accu assortiment met elkaar vergeleken en op basis van de bovenstaande factoren een top 3 gemaakt van de beste accu's.
Er zijn tussen lood, AGM, gel en lithium accu's vele verschillen. Zo zijn er verschillen in aanschafprijs, levensduur, samenstelling, plaatsing, onderhoud en het gewicht. Op deze pagina kan je een overzicht vinden van alle soorten accu's. We nemen hiervoor van elke accu een capaciteit van 100Ah en een laadspanning van 12V. Bij de levensduur houden we rekening met het uitvoeren van onderhoud en ontladen tot maximaal 30%.
Een lithium accu is een nieuwere soort accu en werkt hierdoor net iets anders dan een lood, AGM of gel accu. Een lithium accu kan je namelijk, in tegenstelling tot de andere accu's, volledig ontladen. Een lithium accu heeft geen onderhoud nodig en kan geplaatst worden op elke manier mogelijk. Je hebt een ander soort acculader nodig voor een lithium accu. Verder werkt een lithium accu hetzelfde als een lood, AGM of gel accu.