95% van 100
9.5 / 10
Toon alle 3078 reviews
Zoeken
Wat zijn de verschillen tussen Lood, AGM, Gel en Lithium accu's?

Wat zijn de verschillen tussen Lood, AGM, Gel en Lithium accu's?

Bij de aanschaf van een nieuwe accu is het belangrijk om te kijken naar wat voor soort accu het beste bij je past. Zo heeft elk soort accu zijn eigen kenmerken. Er zijn tussen de soorten accu's namelijk redelijk wat verschillen. Deze kunnen verschillen in prijs, levensduur, samenstelling, plaatsing, onderhoud en gewicht zijn. Om deze keuze voor je gemakkelijker te maken hebben we hieronder alle verschillen op een rijtje gezet.
Wat zijn de verschillen tussen Lood, AGM, Gel en Lithium accu's?

Bij de aanschaf van een nieuwe accu is het belangrijk om te kijken naar wat voor soort accu het beste bij je past. Zo heeft elk soort accu zijn eigen kenmerken. Er zijn tussen de soorten accu's namelijk redelijk wat verschillen. Deze kunnen verschillen in prijs, levensduur, samenstelling, plaatsing, onderhoud en gewicht zijn. Deze verschillen kunnen je keuze beïnvloeden en hierdoor kan je de juiste keuze maken. Om deze keuze voor je gemakkelijker te maken hebben we hieronder alle verschillen op een rijtje gezet. Hiervoor nemen we van elke accu een capaciteit van 100Ah en een laadspanning van 12V om één rechte lijn te trekken.

Overzicht van de verschillen van de accu's

 

Verschil in aanschafprijs 

Het verschil in aanschafprijs tussen de soorten accu's is aanzienlijk. Zo is de lood accu de voordeligste. Hierna volgen de AGM en gel accu's. Deze accu's zijn vaak ongeveer tweemaal zo prijzig als een (traditionele) lood accu. Tot slot is de lithium accu de prijzigste soort accu die er beschikbaar is. Deze relatief hoge prijs is tot stand gekomen door de vele andere positieve eigenschappen van de lithium accu.

Verschil in levensduur

Er is tussen de soorten accu's ook een verschil in levensduur. Bij levensduur kijken we naar hoe vaak de accu opgeladen kan worden, dit heet een laadcycli. Bij een laadcycli van 100 kan je de accu dus 100 keer opladen. Bij het ontladen tot maximaal 30% van de accucapaciteit en het onderhoud gaat een lood accu ongeveer 1200 laadcycli mee. De rest van de soorten accu's behoeft geen onderhoud. Bij ontladen tot maximaal 30% gaat een AGM accu ongeveer 1500 laadcycli, een gel accu ongeveer 1800 laadcycli en een lithium accu wel 3000 laadcycli. Een lithium accu heeft dus veruit de langste levensduur. Deze kan je hierdoor dus vaker gebruiken dan de andere accu's.

Samenstelling van de verschillende accu's

De samenstellingen van de verschillende accu's zijn allemaal anders. De lood accu is opgebouwd uit accuzuur. De AGM accu uit accuzuur opgenomen in glasvezel matten. De gel accu uit accuzuur opgenomen in gelei en een lithium accu bestaat uit de grondstof lithium. De lood accu is de enige accu die klotst en niet trilvast is. Er is een grotere kans op schade bij het vervoer, omdat de accu minder stabiel is. De samenstelling is belangrijk voor de andere kenmerken. Dit is bijvoorbeeld erg van belang voor het gewicht of de levensduur van een accu.

Ontlading per soort

Door de verschillende samenstellingen is ook de ontlading verschillend per soort. De lood accu is te ontladen tot circa 50%. De AGM accu is te ontladen tot circa 70%. De gel accu is tot circa 80% te ontladen en een lithium accu is te ontladen tot circa 95%. Wanneer de accu verder dan het percentage ontladen wordt kan de accu beschadigd raken. De cellen raken dan namelijk beschadigd waardoor de kwaliteit en capaciteit van de accu verloren gaat. Het is dus goed om in de gaten te houden tot hoever je de accu ontlaadt.

Plaatsingsmogelijkheden

De plaatsing van de accu's verschillen ook. Je hebt met de lood accu de minste plaatsingsmogelijkheden, deze kan je enkel rechtop plaatsen. Met de AGM- en gel-accu's heb je meer mogelijkheden, deze kan je zowel liggend als rechtop plaatsen. Je hebt de meeste plaatsingsmogelijkheden met de lithium accu. De lithium accu kan naast rechtop en liggend zelfs op zijn kop geplaatst worden. Hierdoor kan je voor de accu in iedere ruimte wel een plek vinden. Als de vloer vol staat kan je de accu bijvoorbeeld ophangen aan het plafond.

Onderhoud 

De enige accu die onderhoud nodig heeft is de (traditionele) lood accu. Deze dien je af en toe volledig op te laden om schade te voorkomen. Dit moet je doen als je de accu voor een maximum aantal van 3 maanden weg wilt zetten. Bovendien moet je deze af en toe bijvullen met accuwater. Je kunt op de accu zien hoe vol deze is, komt deze onder het aangegeven streepje dan moet deze bijgevuld worden. De AGM, gel en lithium accu's hebben geen onderhoud nodig. Deze kan je volledig opgeladen voor een lange periode wegzetten zonder enige problemen.

Gewicht

Het verschil in gewicht tussen de soorten accu's is aanzienlijk. Als voorbeeld in de tabel hebben we van elke soort accu een 12V met een accucapaciteit van 100Ah gekozen. Hierin is de gel accu de zwaarste en de lithium accu veruit de lichtste. De andere accu's zijn dus ongeveer tweemaal zo zwaar als een lithium accu. Hierdoor kan je een lithium accu veel makkelijker vervoeren dan de andere soorten accu's.

Overzicht

  Lood-accu AGM-accu Gel-accu Lithium-accu
Aanschafprijs 124,- 215,- 259,- 749,-
Levensduur 1.200 laadcycli 1.500 laadcycli 1.800 laadcycli 3.000 laadcycli
Samenstelling Accuzuur tussen loden platen Accuzuur opgenomen in glasvezel matten Accuzuur opgenomen in gelei Lithium-ion of LiFePo4
Ontlading 50% 70% 80% 95%
Plaatsing Rechtop Rechtop en liggend Rechtop en liggend Elke positie
Onderhoud

Ja, af en toe volledig opladen en bijvullen

met demiwater (op basis van gebruik)

Geen onderhoud nodig Geen onderhoud nodig Geen onderhoud nodig
Gewicht 23 kg 29 kg 30 kg 14 kg
         
    Bekijk alle AGM-accu's Bekijk alle Gel-accu's Bekijk alle Lithium-accu's

 

Meer te weten komen over accu's?
Top 3 beste prijs-/kwaliteit accu's

De aanschaf van een accu kan een lastige keuze zijn. Factoren zoals het soort accu, de levensduur, de plaatsing, het onderhoud en het gewicht van een accu spelen allemaal een rol in de kwaliteit van de accu. We hebben het gehele accu assortiment met elkaar vergeleken en op basis van de bovenstaande factoren een top 3 gemaakt van de beste accu's.

Lees meer
Hoe kan ik de KWh van mijn accu berekenen?

Het KWh of Kilowattuur bepaald hoelang je jouw accu kunt gebruiken. Hierdoor is het van belang om inzicht te hebben in het aantal KWh waar je accu over beschikt. Er zijn een aantal zaken belangrijk. Accucapaciteit, dit is het aantal Ah dat vermeld staat op een accu. Voltage, dit is het aantal Volt (ofwel V) dat vermeld staat op een accu. Maximale ontladingsdiepte, dit is hoever je jouw accu kunt ontladen. Op deze pagina leggen wij je de berekening verder uit.

Lees meer
Hoe werkt een lithium accu?

Een lithium accu is een nieuwere soort accu en werkt hierdoor net iets anders dan een lood, AGM of gel accu. Een lithium accu kan je namelijk, in tegenstelling tot de andere accu's, volledig ontladen. Een lithium accu heeft geen onderhoud nodig en kan geplaatst worden op elke manier mogelijk. Je hebt een ander soort acculader nodig voor een lithium accu. Verder werkt een lithium accu hetzelfde als een lood, AGM of gel accu.

Lees meer