Wat is het verschil tussen Li-ion en LiFe(PO4) lithium accu's?

Wat is het verschil tussen Li-ion en LiFe(PO4) lithium accu's?

In het segment lithium accu's zijn er twee varianten, namelijk Li-ion en LiFe(PO4). Lithium accu's worden opgebouwd vanuit meerdere cellen. Deze cellen zijn gevuld met lithium (ionen en elektronen), een anode (-) en kathode (+), een elektrolyte substantie en een scheider. Tijdens de ontlading komen deze elektronen los aan de anodezijde. De ionen doorlopen via het elektrolyte over naar de kathode. De elektronen mogen niet door de elektrolyte heen en moeten een andere weg zoeken door bijvoorbeeld jouw elektrische buitenboordmotor waardoor deze van stroom wordt voorzien. Om ervoor te zorgen dat de positieve- en negatieve elektronen elkaar niet raken (en daarbij zorgen voor kortsluiting) is er een scheider ingebracht.


Vijf LiFe(PO4) lithium accu cellen.

 

Li-ion

Li-ion accu's maken gebruik van chemische samenstellingen zoals Lithium Kobalt Oxide (LiCoO2) en Lithium Nikkel Mangaan Kobalt Oxide (LiNiMnCoO2). Deze chemische samenstellingen kunnen last hebben van thermische instabiliteit. Dit betekent dat bij oververhitting de accu kan vlam vatten of zelfs exploderen. Om dit te voorkomen is er in de meeste gevallen een Battery Management System (BMS) ingebracht. Dit systeem schakelt de oververhitte of beschadigde cellen in de accu uit wanneer er in de accu iets gebeurd wat voor permanente schade kan zorgen. Denk hierbij aan oververhitting of aan diepontlading waarbij de accu onder de minimale capaciteit ontladen wordt.

LiFe(PO4)

Bij LiFe(PO4) accu's wordt er gebruik gemaakt van lithium-ijzer-fosfaat LiFe(PO4) als kathode. Deze natuurlijke grondstoffen zorgen ervoor dat deze accu's niet schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast is de chemisch opstelling van LiFe(PO4) lithium accu's stabieler en onbrandbaar. Dit houdt in dat deze stof beter bestand is tegen oververhitting en ander misbruik. Oók in deze accu's wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een Battery Management System (BMS) om de veiligheid te garanderen en schade te voorkomen. LiFe(PO4) accu's zijn dus milieuvriendelijker maar vooral ook veiliger dan Li-ion accu's.

Meer te weten komen over accu's?

Met welke soort acculader kan ik mijn lithium accu opladen?

Je kunt je lithium accu opladen met een acculader die geschikt is voor het opladen van Lithium-ion of LiFePo4 accu's. Hierbij moet je wel goed opletten wat voor soort lithium-accu je hebt. Er zijn namelijk acculaders voor de Lithium-ion accu's en acculaders voor de LiFePo4 accu's. De minpool (kathode) is namelijk gemaakt van een ander materiaal. Er zijn ook acculaders die beide soorten lithium accu's kunnen opladen.

Hoeveel cycli kan een lithium accu doorlopen?

De levensduur van een accu wordt gemeten door het aantal cyclussen die de accu doorloopt. Het aantal cyclussen dat de accu doorloopt is afhankelijk van de fabrikant. Echter je kan wel verwachten dat een lithium accu moeiteloos 2.000 cylcussen kan doorlopen voordat deze vervangen moet worden. Dit is veruit het meest van alle typen accu's.

Hoe moet je een lithium accu reviseren of herstellen?

Een beschadigde lithium accu hoeft niet altijd direct vervangen worden. Diepontlading waarbij de accu onder de minimale capaciteit ontladen is en waarbij het BMS de cellen heeft uitgeschakeld, kan worden hersteld met acculaders die over een boost-functie beschikken. Deze acculaders laden de accu geleidelijk op waarbij de cellen boven de minimale grens komen en de BMS deze weer herstart.