Met welke soort acculader kan ik mijn lithium accu opladen?
Er zijn drie factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een acculader voor jouw lithium accu. Zo moet je letten op de laadstroom, laadspanning en het soort lithium accu dat je hebt. Deze factoren zorgen ervoor dat je de beste keuze kunt maken voor een acculader voor jouw lithium accu.
De laadstroom
Voor de laadstroom maken we een keuze op basis van de bruikbare accucapaciteit. Bij een lithium accu kan je gebruikmaken van de volledige accucapaciteit. Voor de ideale laadstroom nemen we tussen de 10% en 20% van de bruikbare accucapaciteit. Bij een 100Ah lithium accu zal dit dus tussen de 10A en 20A aan laadstroom moeten zijn. Is deze lager dan 10% zal het onprettig lang duren voordat je accu is opgeladen. Is deze hoger dan 20%, dan kan je de accu overbelasten en kan deze beschadigen of kapot raken.
De laadspanning
Voor de laadspanning maken we een keuze op basis van het Voltage. De laadspanning moet gelijk zijn aan het Voltage dat op de accu vermeld staat. Anders zal de acculader geen accu herkennen en hierdoor niet laden. Heb je een accu van 12V, dan kan je hier dus ook alleen een acculader op aansluiten met een laadspanning van 12V. Voor een 24V accu heb je dan ook een acculader nodig met een laadspanning van 24V.
Het soort lithium accu
Er zijn twee soorten lithium accu's. Zo is er de Lithium-ion accu en de LiFePo4 accu. Voor beide soorten accu's heb je een ander soort acculader nodig. Welk type je hebt zal vermeld staan op de accu of kan je navragen bij de plek waar je de accu hebt aangeschaft. Je hebt de acculader nodig voor het type lithium accu die je wilt opladen (Lithium-ion of LiFePo4). Er zijn ook acculaders die beide soorten lithium kunnen opladen. Let bij de aanschaf van een acculader dus goed op wat voor soort lithium accu je hebt en wat voor soort acculader je hiervoor kunt gebruiken.
Het KWh of Kilowattuur bepaald hoelang je jouw accu kunt gebruiken. Hierdoor is het van belang om inzicht te hebben in het aantal KWh waar je accu over beschikt. Er zijn een aantal zaken belangrijk. Accucapaciteit, dit is het aantal Ah dat vermeld staat op een accu. Voltage, dit is het aantal Volt (ofwel V) dat vermeld staat op een accu. Maximale ontladingsdiepte, dit is hoever je jouw accu kunt ontladen. Op deze pagina leggen wij je de berekening verder uit.
Er zijn tussen lood, AGM, gel en lithium accu's vele verschillen. Zo zijn er verschillen in aanschafprijs, levensduur, samenstelling, plaatsing, onderhoud en het gewicht. Op deze pagina kan je een overzicht vinden van alle soorten accu's. We nemen hiervoor van elke accu een capaciteit van 100Ah en een laadspanning van 12V. Bij de levensduur houden we rekening met het uitvoeren van onderhoud en ontladen tot maximaal 30%.
Een lithium accu is een nieuwere soort accu en werkt hierdoor net iets anders dan een lood, AGM of gel accu. Een lithium accu kan je namelijk, in tegenstelling tot de andere accu's, volledig ontladen. Een lithium accu heeft geen onderhoud nodig en kan geplaatst worden op elke manier mogelijk. Je hebt een ander soort acculader nodig voor een lithium accu. Verder werkt een lithium accu hetzelfde als een lood, AGM of gel accu.