Lithium accu vervangen en serie of parallel schakelen

Lithium accu vervangen en serie of parallel schakelen.

Wanneer je een lithium accu moet vervangen is afhankelijk van welk merk jouw lithium accu is. Lithium accu's gaan het langst mee van alle type accu's. Deze accu's kunnen namelijk tot wel 4.000 cyclussen doorlopen voordat ze aan vervanging toe zijn. In tegenstelling tot loodzuuraccu's die tot een maximum van 2.000 cyclussen kunnen voordat deze aan vervanging toe zijn. Eén cyclus is wanneer een accu volledig wordt ontladen en vervolgens weer volledig opgeladen is.

Een lithium accu mag niet zomaar bij het grofvuil worden geplaatst. Deze accu's bevatten chemicaliën die moeten worden afgebroken door een erkend bedrijf of bij de milieustraat.

Als je een apparaat met een voedingspanning van 24V hebt, kan je uiteraard kiezen voor één 24V lithium accu. Dit is echter niet de enige optie. Je kan er namelijk ook voor kiezen om meerdere accu's in serie te schakelen. Met parallel schakelen kan je ook de accucapaciteit verhogen met meerdere accu's terwijl de voedingsspanning hetzelfde blijft. Let hierbij wel op dat je de accu's op de juiste wijze aan elkaar koppel EN controleer ook of de accu's die je gaat gebruiken in serie of parallel geschakeld mogen worden. Deze informatie kan je vinden in de handleiding van de desbetreffende accu's.

Serie schakelen

Om een hogere voedingspanning (V) te verkrijgen kan je accu's in serie schakelen. Hierdoor kan je met twee 12V accu's een voedingsspanning opwekken van 24V, en met vier zelfs 48V. Om accu's in serie te schakelen verbind je de plus pool (+) van accu 1 aan de toepassing zoals een elektrische buitenboordmotor. Daarna verbind je de min pool (-) van accu 1 aan de plus pool (+) van accu 2. Als laatste wordt dan nog de min pool (-) van accu 2 verbonden aan de elektromotor. Zodoende kan het voltage van beide accu's bij elkaar op worden geteld.

Parallel schakelen

Als je de accucapaciteit (AH) wenst te verhogen, dan kan je accu's in parallel met elkaar schakelen. Hierbij blijft de voedingspanning (V) hetzelfde. Let hierbij wel op dat de gebruikte accu's beschikken over dezelfde voedingspanning als de toepassing. Bij een 12V motor kan je dus alleen 12V accu's in parallel schakelen. Om twee accu's parallel te schakelen sluit je de plus pool van accu 1 aan op de elektrische buitenboordmotor. Verbind de min pool (-) van accu 1 aan de min pool (-) van accu 2. Vervolgens verbind je de plus pool (+) van accu 1 aan de plus pool (+) van accu 2. Als laatste verbind je de min pool (-) van accu 2 aan de elektromotor.

Meer te weten komen over accu's?

De beste lithium accu's in prijs/kwaliteit.

Welke accu de beste keuze is voor jou, is afhankelijk van de accucapaciteit en voltage die je nodig hebt voor jouw toepassing. Voor deze top drie hebben we al onze merken met elkaar vergeleken, om jouw keuze zo makkelijk mogelijk maken. Daarbij is als voorbeeld het model gekozen van 12V met 100AH.

Wat is het verschil tussen Li-ion en LiFe(PO4) lithium accu's?

In het segment lithium accu's zijn er twee varianten, namelijk Li-ion en LiFe(PO4). Het verschil in deze twee varianten zit in de chemische samenstelling die in de cellen gebruikt wordt. Op deze pagina lees je de voor- en nadelen van het gebruik van beide varianten lithium accu's.

Hoe moet je een lithium accu veilig gebruiken en onderhouden?

Om de levensduur van een lithium accu te maximaliseren moet zowel het gebruik als de onderhoud op de juiste manier worden toegepast. Hierbij is het belangrijk om de juiste temperaturen en omgevingen de accu te laden/ontladen en op te slaan. Daarnaast mag je een lithium accu niet te diep ontladen of overladen met een te hoge laadspanning. Alles over gebruik en veiligheid vind je op deze pagina.