Hoe moet je een lithium accu reviseren of herstellen?

Hoe moet je een lithium accu reviseren of herstellen?

Een lithium accu is te beschadigen bij een te diepe ontlading, bij oververhitting en bij te hoge laadspanning tijdens het opladen. Hierbij kunnen cellen capaciteit verliezen, uit balans raken of kan de accu zelfs permanent beschadigd worden. Je kan er dan voor kiezen om de accu weg te doen, echter dit is niet altijd nodig.

Soms is een beschadigde lithium accu door diepontlading te repareren met een acculader. Bij diepontlading schakelt het Battery Management System (BMS) de accu uit, omdat de accu onder de minimale grens van accucapaciteit ontladen wordt. Dit wordt gedaan om de componenten in de accu te beschermen. Door hier een acculader op aan te sluiten met een herconditionerings- of BMS herstart functie wordt deze accu langzaam opgeladen. Acculaders die deze functie bevatten zijn bijvoorbeeld de Victron Blue Smart Chargers en Tectmate Optimate Lithium acculaders. Wanneer het BMS registreert dat de accu weer genoeg capaciteit heeft boven de minimum grens van ontlading, kan deze de accu weer inschakelen en kan de accu weer als van ouds gebruikt worden. Hierbij is het wel belangrijk om de accu eerst volledig op te laden voordat deze weer gebruikt wordt.

Er zijn ook lithium accu's die beschikken over een Cell Balance Control Module. Dit systeem zorgt ervoor dat de cellen in de accu gelijk aan elkaar worden opgeladen en ontladen. Deze module voorkomt dat cellen uit balans raken en er accucapaciteit verloren gaat. 

 

Meer te weten komen over accu's?

De beste lithium accu's in prijs/kwaliteit.

Welke accu de beste keuze is voor jou, is afhankelijk van de accucapaciteit en voltage die je nodig hebt voor jouw toepassing. Voor deze top drie hebben we al onze merken met elkaar vergeleken, om jouw keuze zo makkelijk mogelijk maken. Daarbij is als voorbeeld het model gekozen van 12V met 100AH.

Wat is het verschil tussen Li-ion en LiFe(PO4) lithium accu's?

In het segment lithium accu's zijn er twee varianten, namelijk Li-ion en LiFe(PO4). Het verschil in deze twee varianten zit in de chemische samenstelling die in de cellen gebruikt wordt. Op deze pagina lees je de voor- en nadelen van het gebruik van beide varianten lithium accu's.

Hoeveel cycli kan een lithium accu doorlopen?

De levensduur van een accu wordt gemeten door het aantal cyclussen die de accu doorloopt. Het aantal cyclussen dat de accu doorloopt is afhankelijk van de fabrikant. Echter je kan wel verwachten dat een lithium accu moeiteloos 2.000 cylcussen kan doorlopen voordat deze vervangen moet worden. Dit is veruit het meest van alle typen accu's.