Hoe kan ik de KWh van mijn accu berekenen?
Het is van belang dat je weet wat het KWh van je accu is. Dit bepaalt namelijk hoe lang je de accu kunt gebruiken. Hiermee kan je vergelijken hoe groot jouw accu is in vergelijking met andere accu's met een andere laadspanning en laadstroom. Hoe groter het KWh, hoe langer je de accu kunt gebruiken voordat deze leeg is. Let er hierbij wel op dat elk type accu een andere ontladingsdiepte heeft. De diepte van ontlading betekent tot hoeveel procent het vermogen van je accu (KWh) gebruikt kan worden. Bij lood accu's is dit 50%, bij AGM accu's 70%, bij gel accu's 80% en bij lithium accu's 100%. Het type accu dat je hebt speelt dus een grote rol in het berekenen van het bruikbaar Kilowattuur. Een soort accu dat minder ver ontladen kan worden heeft hierdoor dus een lager aantal bruikbaar Kilowattuur.
Lees ook: Wat zijn de verschillen tussen Lood, AGM, Gel en Lithium accu's?
Wat heb je nodig om het Kilowattuur te berekenen?
- Accucapaciteit, deze staat vermeld op de accu en zal hierop vermeld staan als Ah. Dit staat voor het aantal ampère-uur dat jouw accu heeft.
- Voltage, deze staat vermeld op de accu en zal hierop vermeld staan als V. Dit staat voor het voltage van de accu. Dit kan bijvoorbeeld 12V, 24V of 48V zijn.
- Maximale ontladingsdiepte, dit is hoe ver de accu ontladen kan worden. Bij een gel accu is dit 80%. Willen we deze in de formule invullen, dan delen we dit getal door 100. Dit wordt dan 0.8. Dit getal is per soort accu verschillend. Voor lood geldt 0.5, voor AGM geldt 0.7, voor gel geldt 0.8, en voor lithium geldt 1.
Kilowattuur berekenen
- Bruikbaar Wattuur = accu capaciteit x voltage x maximale ontladingsdiepte
- Bruikbaar Kilowattuur (KWh) = bruikbaar Wattuur / 1000
Voorbeeld
- Een Lithium-accu met een werkspanning van 12V en een accucapaciteit van 50Ah. Deze is tot 100% te ontladen.
- Bruikbaar Wattuur = 50 x 12 x 1 = 600 Wattuur. Bruikbaar Kilowattuur = 600 / 1000 = 0.6 Kilowattuur.
De aanschaf van een accu kan een lastige keuze zijn. Factoren zoals het soort accu, de levensduur, de plaatsing, het onderhoud en het gewicht van een accu spelen allemaal een rol in de kwaliteit van de accu. We hebben het gehele accu assortiment met elkaar vergeleken en op basis van de bovenstaande factoren een top 3 gemaakt van de beste accu's.
Er zijn tussen lood, AGM, gel en lithium accu's vele verschillen. Zo zijn er verschillen in aanschafprijs, levensduur, samenstelling, plaatsing, onderhoud en het gewicht. Op deze pagina kan je een overzicht vinden van alle soorten accu's. We nemen hiervoor van elke accu een capaciteit van 100Ah en een laadspanning van 12V. Bij de levensduur houden we rekening met het uitvoeren van onderhoud en ontladen tot maximaal 30%.
Een lithium accu is een nieuwere soort accu en werkt hierdoor net iets anders dan een lood, AGM of gel accu. Een lithium accu kan je namelijk, in tegenstelling tot de andere accu's, volledig ontladen. Een lithium accu heeft geen onderhoud nodig en kan geplaatst worden op elke manier mogelijk. Je hebt een ander soort acculader nodig voor een lithium accu. Verder werkt een lithium accu hetzelfde als een lood, AGM of gel accu.