Hoe moet je een lithium accu veilig gebruiken en onderhouden?
Gebruik
In tegenstelling tot loodzuuraccu's hebben lithium accu's weinig restricties voor het in gebruik nemen. Zo kan een lithium accu via iedere oriëntatie geplaatst worden. Deze hoeft dus niet perse rechtop te staan zoals loodzuuraccu's. Lithium accu's hebben wel een bepaalde minimum en maximum temperatuur waarop ze gebruikt mogen worden. Deze temperaturen liggen meestal rond de 0 en 40°C. Bij lagere of hogere temperaturen kan het BMS de accu uitschakelen.
Laden/ontladen
Om de levensduur van een lithium accu te optimaliseren is bij het gebruik aangeraden om de accu (bijna) volledig te ontladen voordat deze opnieuw opgeladen wordt. Onnodig vaak en lang laden kan de levensduur van de lithium accu doen verslechteren.
Laden in serie of parallel
Voordat je lithium accu's in serie en parallel schakel, is het belangrijk dat deze eerst volledig opgeladen zijn. Wanneer je deze in serie en parallel wilt opladen en er één of meerdere accu's achterlopen qua capaciteit, kan dit leiden tot overspanning bij de accu's met de hoogste beginlaadstatus. Hierdoor zal het Battery Management System (BMS) het laadproces onderbreken.
Opslag voor langere tijd
Ben je van plan de accu voor langere tijd niet meer te gebruiken? Laadt deze dan eerst op tot +/- 70% en laadt de accu minimaal iedere zes maanden bij. Zo voorkom je dat de accu door zelfontlading onder de grens van diepontlading komt. Berg de accu op in een ruimte van ongeveer 15°C zoals een kelder of een geïsoleerde garage. Houdt daarbij rekening dat de accu niet in contact komt met vorst of vocht. Let op dat de polen van een lithium accu altijd spanningsvoerend zijn. Plaats daarom geen voorwerpen op een lithium accu of rondom de accupolen. Dit kan namelijk zorgen voor kortsluiting en vonken wat weer kan leiden tot brand.
Veiligheidsvoorschriften
Voorkom kortsluiting, te diepe ontlading en te hoge laadspanningen. Deze factoren kunnen lijden tot ontbranding of ontploffing van een li-ion lithium accu. Gebruik in geval van brand een schuim- of CO2-brandblusser van type B. LiFe(PO4) lithium accu's zijn onbrandbaar. Deze kunnen dus geen vlam vatten of exploderen echter kunnen de interne componenten wel (permanent) beschadigd raken bij dergelijk misbruik.
Reparaties
Werkzaamheden aan lithium accu's dient enkel door gekwalificeerd personeel uitgevoerd te worden. Bij werkzaamheden moet er gebruik worden gemaakt van een veiligheidsbril en beschermende kleding. Onbeschermd accumateriaal zoals elektrolyt kan namelijk gevaarlijk zijn. Mocht je alsnog de zegel verbreken op de accu door de deksel te verwijderen, dan zal ook de garantie van de fabrikant komen te vervallen.
Welke accu de beste keuze is voor jou, is afhankelijk van de accucapaciteit en voltage die je nodig hebt voor jouw toepassing. Voor deze top drie hebben we al onze merken met elkaar vergeleken, om jouw keuze zo makkelijk mogelijk maken. Daarbij is als voorbeeld het model gekozen van 12V met 100AH.
In het segment lithium accu's zijn er twee varianten, namelijk Li-ion en LiFe(PO4). Het verschil in deze twee varianten zit in de chemische samenstelling die in de cellen gebruikt wordt. Op deze pagina lees je de voor- en nadelen van het gebruik van beide varianten lithium accu's.
Je kunt je lithium accu opladen met een acculader die geschikt is voor het opladen van Lithium-ion of LiFePo4 accu's. Hierbij moet je wel goed opletten wat voor soort lithium-accu je hebt. Er zijn namelijk acculaders voor de Lithium-ion accu's en acculaders voor de LiFePo4 accu's. De minpool (kathode) is namelijk gemaakt van een ander materiaal. Er zijn ook acculaders die beide soorten lithium accu's kunnen opladen.