
Veelgestelde acculader vragen
Er worden veel vragen gesteld omtrent acculaders. Dit komt omdat acculaders volledig op stroom werken en hierdoor ingewikkelde apparaten kunnen zijn. Op deze pagina beantwoorden wij de meest gestelde vragen omtrent acculaders zodat jij de beste acculader kunt kiezen.
Wat is het verschil tussen een acculader en een druppellader?
Alhoewel acculaders en druppelladers erg op elkaar lijken zijn er toch een aantal verschillen. Het grootste verschil tussen een acculader en een druppellader is dat een acculader een accu in één keer helemaal oplaadt en dat een druppellader een accu slechts met kleine beetjes bij druppelt. Een druppellader schakelt automatisch over naar onderhoudstand wanneer de accu vol is en bevordert zo de duurzaamheid van de accu. Een druppellader is daarom geschikt om voor langere periodes aan uw accu te bevestigen. Dit komt met name van pas bij motoren in de winter. Zo behoudt u de kwaliteit van uw accu en hoeft je niet geforceerd in de kou motor te rijden.
Druppelladers hebben een lage laadstroom en zijn daarom met name geschikt voor accu's met een lage capaciteit van ca. 10 AH tot 50 AH. Druppelladen wordt ook wel intelligent laden genoemd. Acculaders hebben een hogere laadstroom en zijn met name geschikt voor start- en semi-tractie accu's van bijvoorbeeld auto's, boten en elektromotoren.
Welke typen acculaders zijn er?
Er zijn vele verschillende soorten acculaders. Deze verschillen bijvoorbeeld in voltage, laadstroom en toepassing. Ten eerste zijn er verschillen in het voltage van acculaders. Zo zijn er bijvoorbeeld 6V, 12V, 24V en 48V acculaders. Het voltage accu dat je hebt bepaald welk voltage jouw acculader moet hebben. Daarnaast zijn er verschillen in de laadstroom. Zo zijn er acculaders met 1A laadstroom maar ook acculaders met een laadstroom van 120A. De accucapaciteit van jouw accu bepaald welke laadstroom het beste is voor jou. Ook verschillen acculaders in de toepassing. Zo zijn er acculaders geschikt voor lood, AGM en gel accu's, maar er zijn ook speciale lithium acculaders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Amarew ChargeSmart 8A Acculader, deze acculader kan zowel lood, AGM, gel als lithium accu's laden. Een druppellader is een variant van een acculader en heeft een lage laadstroom (A). Hierdoor is een druppellader ideaal om accu's met een lage accucapaciteit te laden en te onderhouden. Daarnaast bestaan er ook speciale zonnepaneel acculaders die die accu's opladen aan de hand van zonne-energie. Deze acculaders beschikken dan ook over een zonnepaneel die de zonnestralen opvangt en omzet naar stroom. Het grote voordeel aan dit type acculaders is dat je geen stopcontact nodig hebt om jouw accu op te laden. Dit is bijvoorbeeld ideaal wanneer je op vakantie bent. Een voorbeeld van een zonnepaneel acculader is bijvoorbeeld de Tecmate Optimate Solar 40W.
Wat betekenen voltage en amperage?
Voltage, of volt (V) staat voor de hoeveelheid elektrische spanning dat er op een aansluiting staat. Voltage wordt bepaald door te kijken naar de spanning tussen twee punten. Acculaders kunnen beschikken over 6V, 12V, 24V, 48V en zelfs nog meer. Het is van belang dat de accu die je wilt laden beschikt over hetzelfde voltage. Amperage,of ampère (A) geeft de intensiteit van de stroom aan. Hoe groter het amperage, hoe groter de stroomsterkte. Bij acculaders betekent ampère hoeveel stroom er door de acculader gaat. Hierbij geldt, hoe hoger het amperage, hoe sneller de acculader accu's laadt.
Wat zijn laadprogramma's en hoe werken laadprogramma's?
Een laadprogramma is een stappenplan die de acculader doorloopt tijdens het laden van de accu. Vaak loopt de acculader automatisch een ingesteld programma langs en dit programma zorgt ervoor dat de accu optimaal opgeladen wordt. Het exacte laadprogramma verschilt vaak per model. Maar de meeste programma s lopen fases door zoals het pulsladen, turboladen, testen en onderhoudsladen. Hierbij laadt de acculader de accu in het begin langzaam op waarbij de laadstroom geleidelijk oploopt tot turboladen. Zo waarborgt de acculader de kwaliteit van de accu. Hierna zal de acculader de accu testen of deze de gewenste accucapaciteit heeft gehaald. Vervolgens zal de acculader beginnen met het onderhoudsladen zodat de accu volledig geladen weer gebruikt kan worden. Het grootste voordeel aan een laadprogramma is dat de acculader dit volledig automatisch zal uitvoeren.

Boot accu's beschikken vaak over een voltage van 12V en een grote accucapaciteit (AH). Hierdoor heb je voor boten ook vaak een 12V acculader nodig met een hoge laadstroom (A). Ditzelfde geldt voor zowel campers als auto s. Echter hebben deze vaak een lagere accucapaciteit. Voor motors en scooters raden wij een druppellader aan. Bij deze accu's heb je namelijk geen hoge laadstroom nodig.

Het aanschaffen van de juiste acculader of druppellader kan lastig zijn. Er zijn namelijk enorm veel verschillende acculaders die allemaal net iets anders zijn. Om jouw te helpen met deze keuze hebben we een lijst gemaakt van de top 5 beste acculaders en top 3 beste druppelladers. Hierbij is de Amarew Chargesmart 8A de beste acculader en de Benton BX-4 de beste druppellader.

Er zijn drie belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een acculader. Allereerst moet het voltage van de acculader hetzelfde voltage zijn als de accu. Daarnaast moet de laadstroom (A) van de acculader tussen de 15% en 25% van de accucapaciteit (AH) van de accu zijn. Tot slot moet je rekening houden met het type accu dat je hebt. Is dit lood, AGM, gel of lithium? Het is van belang dat de acculader geschikt is voor het type accu waar je over beschikt.